Reakcija na ''Hod za život''

HOD ZA SLOBODU Riječani ustaju protiv ograničavanja prava i sloboda

Marinko Glavan

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

»Hod za slobodu«, skup u organizaciji inicijative »Građanke i građani Rijeke«, bit će održan u subotu, 19. svibnja, s početkom u 10 sati, na Jadranskom trgu, odakle će okupljeni krenuti prema Trgu 128. brigade, u znak protivljenja jačanju konzervativizma i pokušajima ograničavanju prava manjina, te prava pojedinca na slobodan izbor



Građani se Hodu za slobodu mogu pridružiti i donacijama za troškove organizacije, putem »doniralice« Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost ili malih kasica sakupljalica postavljenih u Morskom prascu, Malom Rocku, Book Caffeu Dnevni boravk i Dallas Music Shopu, te u Opatiji u Caffe baru Eugenian i Skalinada.


Podršku skupu izrazio je i ravnatelj HNK Ivana pl.Zajca Marin Blažević, zajedno s umjetnicom Vlastom Delimar, pionirkom performansa, ističući kako je kazalište izraslo na idejama tijela, slobode i eksperimenta, kao glavnih pojmova vezanih uz performans.– Danas se kazalište, pod pritiskom konzervativnih struja pokušava svesti na neke druge ideje. To je jedan od razloga zbog kojih sam ovdje i zbog kojih ću doći na »Hod za slobodu«. Drugi je što ovaj skup smatram svojevrsnim nastavkom trilogije Veridijevih opera nastalih prema Shakespearovim dramama, posvećenih ženskom rodu, nedavno izvedenom u kazalištu, a treći je taj što kao otac mlade žene imam potrebu zabraniti svima da se bave njezinom slobodom, tijelom i njezinom željom da bude što god ona želi, poručio je Blažević.Delimar je dodala kako je pridruživanje inicijativi Hoda za slobodu bilo prirodno.– Svoj hod za slobodu prakticiran već 40 godina, pa je normalno da hodam s vama, rekla je performerica.»Hod za slobodu« je reakcija na »Hod za život«, poručila je Iva Davorija iz PaRitera, naglasivši kako nije riječ o kontri tom skupu, nego hodu za zaštitu odavno stečenih prava i sloboda, kao i onih za koja se tek treba izboriti.– Ovo je hod za slobodu svih nas, da živimo u toj slobodi i da živimo slobodu apsolutno svaki dan. Smatram da će Rijeka pokazati da drži do prava na slobodu, izbor i zajednicu bez nametanja bilo kakvih ograničenja. Mi smo za obitelj u svim oblicima, ali bez nasilja. U Rijeci će se prikupljati i potpisi za povlačenje Hrvatske iz Istanbulske konvencije. Mi smo za slobodu i život bez nasilja. Prikupljat će se i potpisi za ograničavanje prava nacionalnih manjina da sudjeluju u odlučivanju u zemlji u kojoj žive i plaćaju porez, dok se istodobno ne propituje isto pravo dijaspore, odnosno ljudi koji u Hrvatskoj ne žive i ne plaćaju poreze, rekla je Davorija.Marin Lukanović iz FilmAktiva je istaknuo kako je inicijativa afirmativna i ne traži ukidanje ničijih prava.– S druge strane, Hod za život želi ukidati prava i slobodu pojedinaca. Mi jesmo za slobodu, ali sloboda seže samo dotle dok se pod krinkom slobode ne ugrožava nekog drugog, rekao je Lukanović.Tea Mičić Badurina upozorila je na bujanje fašizma i širenja govora mržnje u Hrvatskoj, posebno među mladima, što je potvrdilo i izvješće Vijeća Europe te Europska komisija.– Mladi, nažalost, sve češće veličaju fašizam i ustaški režim, a Vlada Republike Hrvatske ne daje odgovore na ove pojave u društvu. Ne preostaje nam ništa drugo nego da uzmemo stvari u svoje ruke stanemo na branik ljudskih prava i slobode, rekla je Mičić Badurina, pozvavši građane Rijeke da se pridruže Hodu za slobodu, zajedno sa svojim obiteljima.