Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Oštre poruke s tiskovne konferencije u Rijeci

HNS za izbacivanje vjeronauka iz škola

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2012. u 13:55 2012-12-02T13:55:05+01:00

S regionalne turneje u Rijeci, HNS-ovci su ujedno zatražili i da se iz proračuna, odnosno iz poreza koji uplaćuju svi građani bez obzira na vjeru i naciju, potpuno prestanu financirati vjerske zajednice, sve redom, uključujući i Katoličku crkvu

RIJEKA Mladi HNS-a traže da se vjeronauk izbaci iz škola jer smatraju da se djeca time diskriminiraju i da se ugrožava osnovno ustavno ljudsko pravo na jednakost činjenicom da 99 posto škola ima organiziran samo katolički vjeronauk u svojim prostorima. 
S regionalne turneje u Rijeci, HNS-ovci su zatražili i da se iz proračuna, odnosno iz poreza koji uplaćuju svi građani bez obzira na vjeru i naciju, potpuno prestanu financirati vjerske zajednice, sve redom, uključujući i Katoličku crkvu. 
– Smatramo da bi, kao u Italiji i nekim drugim zemljama, građani trebali imati pravo izjasniti žele li da se dio poreza koji plaćaju državi usmjeri na rad Crkve ili drugih vjerskih zajednica. Ako to ne žele, tada bi trebali biti rasterećeni tog dijela poreza, slično kao što iz plaće izdvajate za sindikat sukladno izraženoj volji – izjavio je predsjednik Mladih HNS-a Zvonimir Klobučar.
Mladi liberalni demokrati misle da bi trebalo revidirati Ugovor s Vatikanom, ali i da Hrvatska općenito u vrijeme ekonomske krize izdvaja previše na vjerske zajednice.
»Službeno, brojka je oko 300 milijuna kuna godišnje, ali neslužbeno, na udruge i razne aktivnosti, ta se brojka penje i na milijardu kuna godišnje. Među ostalim, i plaće vjeroučitelja koštaju državu. To je previše u trenutku kad se trebaju rješavati gospodarska pitanja«, kaže Klobučar.
Po njemu, premalo je i da se vjeronauk u satnicama škola drži na početku ili kraju nastave: trebalo bi ga vratiti u krilo vjerskih ustanova.

Iako u HNS-u ističu da je organizacija Mladih HNS-a samostalna, te se petljaju u njihove stavove, ipak i vrh stranke smatra da Hrvatska, kao Ustavom zagarantirana sekularna država, treba u dogledno vrijeme otvoriti to pitanje.

– Naravno da je u pitanju složen proces. Mi dobro znamo da bi za revidiranje Ugovora sa Svetom Stolicom bio praktički potreban konsenzus svih u Saboru, i nismo sigurni da je sasvim realno da će brzo do toga doći, no dijalog o važnim društvenim temama treba otvarati, bez ikakvih strasti, na najracionalniji mogući način. Građani trebaju biti informirani i ako je moguće, imati utjecaj na rješavanje svakog problema koji ih se tiče – izjavila je u Rijeci saborska zastupnica i regionalna šefica HNS-a Nada Turina-Đurić. Ona misli da bi rezultati popisa stanovništva, kad budu objavljeni, mogli ponovno otvoriti tu temu, jer Hrvatska je sigurno multietnička i multikonfesionalna država, »a već pozicija u kojoj je samo katolički vjeronauk prisutan u školama, otvara pitanje ustavnosti takvog rješenja«.

– HNS je stava da svi građani moraju biti jednaki. Svi imaju pravo pohađati vjeronauk – ali, unutar vjerskih zajednica. Nekad, u socijalizmu, u crkvu su išli pravi vjernici, a sad je to postalo mjesto politizacije, da ne spominjemo činjenicu da dobar dio djece vjeronauk pohađa samo iz razloga socijalne uključenosti, da ne bi bili bez nadzora u školi i da ne bi osjetili pritisak kao drugačiji od druge djece. Po nama, upravo je to razdvajanje djece od 7 godina u školama loše. Dio djece je stigmatiziran – kaže Turina-Đurić.

Na pitanje hoće li i vjeronauk postati točka prijepora unutar koalicije, u HNS-u misle da problema neće biti, jer je riječ o procesu koji će potrajati, među ostalim i zato jer SDP kao velika stranka nije sklon promjenama.

– SDP uvijek u sebi ima i jedan određeni konzervativni element. Može se reći da SDP kao velika stranka nije sklona otvaranju ovakvih tema, niti mijenjanju postojećih odnosa. Velike stranke nisu sklone tome. No, mi smo liberali i važno je da javnost zna stavove HNS-a – kaže Turina-Đurić.

Inače, Mladi HNS-a izdali su booklet u obliku stripa u kojem se zalažu i za legalizaciju lakih droga, prostitucije, eutanazije, istospolnih brakova itd.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.