Kazna da, ostavka ne

HNS-ov donačelnik Kostrene u sukobu interesa: Osnovao udrugu, pa utjecao na općinu da joj dodijeli novac

Barbara Čalušić

Povjerenstvo je uočilo sukob interesa prilikom pokretanja udruge Ekoregija Kostrena, utvrdivši da je HNS-ovac Davor Willheim utjecao na tijela Općine da u proračunu osiguraju 150 tisuća kuna za udrugu koja u trenutku dodjele sredstava nije bila upisana u registar



KOSTRENA  Kostrenskog donačelnika Davora Willheima Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je s osam tisuća kuna zbog utvrđenog sukoba interesa prilikom osnivanja i pokretanja jedne od najmlađih kostrenskih udruga, Ekoregije Kostrena.


Povjerenstvo je u provedenom postupku utvrdilo da je HNS-ovac Willheim utjecanjem na tijela Općine Kostrena koja sudjeluju u donošenju općinskog proračuna da u proračunu osiguraju 150 tisuća kuna za udrugu Ekoregija koja u trenutku dodjele sredstava nije bila upisana u registar. Pritom je Willheim sudjelovao u osnivanju udruge  te sastavljanju njezinog plana i programa.


Nema štete


Na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa upozorio je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća SDP-ov vijećnik Željko Linšak, kojeg je zanimalo hoće li donačelnik, zbog nepridržavanja etičkih načela, transparentnosti postupanja u obnašanju javnih dužnosti te slabljenja povjerenja građana i dijela vijećnika, podnijeti ostavku.




– U odluci je posebno naglašeno da se dužnosnik, zbog prirode funkcije koju obavlja, mora pridržavati etičkih načela u obnašanju dužnosti i služiti kao primjer u izvršenju svojih zakonom propisanih ovlasti. Utvrđen je propust pravilnog upravljanja situacijom koji ostavlja dojam pristranosti u obnašanju javnih dužnosti, komentirao je Linšak.


Odgovarajući na njegovo pitanje, Willheim je potvrdio odluku povjerenstva te da će za propust odgovarati financijski. Dodao je da pritom Općini Kostrena nije nanesena šteta te da ostavku neće podnijeti.


– Prisustvovao sam donošenju odluke Povjerenstva. Drago mi je da sam se odazvao tom pozivu i neke stvari su mi sad jasnije. Mislim da je ovo opomena zbog koje se osjećam krivim, iako mislim da je ranijih godina bilo kojekakvih igrica i zakulisnih igara u Općini pa se o tome nije ovako raspravljalo, rekao je Willheim.


Nepoznanice oko doma


Oporbeni Linšak na aktualnom satu protekle sjednice Vijeća upitao je i što se dešava s projektom doma za starije osobe u Kostreni, budući da je Vlada sredinom prošlog tjedna donijela odluku o utvrđivanju interesa za izgradnju građevine javne namjene,  odnosno doma u Kostreni. Ova je odluka ujedno sukladna i odlukama Skupštine PGŽ-a i Općinskog vijeća Kostrene. No, gotovo tisuću kvadrata na kojima bi se trebao nalaziti budući dom za starije osobe, još uvijek je u vlasništvu Republike Hrvatske.– Vijećnici nisu dobili niti jedno konkretno objašnjenje što će sadašnja vlast napraviti po pitanju projekta doma za starije osobe, iako su najavljivane i tematske sjednice, upozorio je Linšak.Načelnica Mirela Marunić pozdravila je Vladinu odluku koja je prema njezinom mišljenju zeleno svjetlo za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kod izgradnje doma. Prema njezinim riječima o kapacitetima budućeg doma za starije osobe još je prerano govoriti. – Javnu prezentaciju doma očekujemo kad definitivno riješimo imovinsko-pravne odnose. Sad smo u pregovorima s DUDI-jem koji će donijeti odluku hoće li nam zemljište darovati ili ćemo ga kupiti. Sa savjetnicima paraleno pripremamo prezentaciju i iz predostrožnosti bez temeljnih preduvjeta zasad nećemo izlaziti u javnost i pred ovo Vijeće koje će o svemu pravodobno biti obaviješteno, odgovorila je Marunić.