Reakcije na stanje u Novom listu

HND: Nestanak Novog lista bio bi poraz javnosti

Hina

»Žao mi je što se u Novom listu događa to što se događa. Međutim, Novi list je privatna tvrtka i sve što se događa je rezultat vlasničke strukture i poslovne politike, prije svega vlasnika i upravljačkih tijela«, rekao je Obersnel



RIJEKA – Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je danas nadu da će se prevladati problemi u Novom listu, ocijenivši da je loša situacija u toj privatnoj novinskoj kući rezultat vlasničke strukture i poslovne politike, a da je agonija počela nakon što je dio zaposlenika prodao svoje dionice.


»Žao mi je što se u Novom listu događa to što se događa. Međutim, Novi list je privatna tvrtka i sve što se događa je rezultat vlasničke strukture i poslovne politike, prije svega vlasnika i upravljačkih tijela«, rekao je Obersnel na redovnoj konferenciji za novinare.


Izrazio je nadu da će se problemi prevladati i da će se naći neko rješenje, jer, istaknuo je, Novi list predstavlja dio identiteta Rijeke i bila bi šteta da se ugasi nakon tako duge tradicije.




»Naravno, ne mogu odoljeti da ne kažem da su dobrim dijelom za nastalu situaciju u Novom listu krivi oni koji su odlučili svoje dionice prodati, a radi se prije svega o dijelu zaposlenika Novog lista«, istaknuo je Obersnel.


»Upravo s tom odlukom na neki je način počela agonija koja je sada na vrhuncu«, dodao je.


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od svih odgovornih da poduzmu hitne mjere kako bi se stabilizirala situacija u Novom listu i otklonila opasnost od zaustavljanja rotacije riječkog dnevnika.


»Zgroženi smo činjenicom da je opstanak Novog lista doveden u pitanje, ne zato što je list ostao bez svojih čitatelja i prihoda, nego isključivo zbog ponašanja njegovog vlasnika, koji je odgovoran za prelijevanje novca i loše upravljanje tvrtkom, zbog čega je Novi list doveden u situaciju da ne može radnicima isplatiti plaće, a nedostaje sredstava i za repromaterijal neophodan za tiskanje lista«, navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.


Odgovorne je pozvao da zaustave »neodgovornog vlasnika i time spriječe daljnje urušavanje Novog lista«, jer bi nestanak tog dnevnika s medijske scene »bio bi poraz hrvatskog novinarstva, ali i poraz hrvatske javnosti u cjelini«.


»Podržavamo odluku novinara, urednika i drugih zaposlenika Novoga lista koji su odgovorna državna tijela – policiju, državno odvjetništvo i nadzorne službe Hrvatske narodne banke – obavijestili o situaciji u kojoj se list našao, zbog sumnje u kršenje kolektivnog ugovora i druga kaznena djela. Zahtijevamo da policija i državno odvjetništvo što prije provjere zakonitost postupanja članova uprave Novog lista, Alberta Faggiana, Gordana Kneževića i Slavena Žmaka, koji nisu iskoristili zakonska sredstva naplate prema dužnicima Novog lista, zbog čega je ugrožena solventnost tvrtke, a time i izlaženje Novog lista«, navodi HND.