Odluka energetske regulatorne agencije nije zaživjela u praksi

HERA odredila nižu cijenu instalirane snage, Energo naplaćuje višu, a Kirigin opovrgava bilo kakve nepravilnosti

Marinko Glavan

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Energo instaliranu snagu naplaćuje po jedinstvenoj cijeni od 19,3 kune po kilovatu (kW), za sve korisnike priključene na bilo koju od 15 gradskih toplana. Za sustav Gornja Vežica HERA je odredila cijenu od 13,5 kuna po kW (bez PDV-a), a za Vojak i Krnjevo 16,5 kuna 



Nakon što se pokazalo da je cijena toplinske energije iz Energovih toplana viša od one koju je odobrila Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) za tri toplane za koje prema zakonu to tijelo regulira cijenu, iz HERA-e je potvrđeno i da je cijena fiksnog dijela, odnosno instalirane snage, koju Energo naplaćuje, viša od one koju je odredila HERA. Energo, naime, instaliranu snagu naplaćuje po jedinstvenoj cijeni od 19,3 kune po kilovatu(kW), za sve korisnike priključene na bilo koju od petnaest gradskih toplana.


Toplane Vojak, Gornja Vežica i Krnjevo, koje pokrivaju oko polovice od deset tisuća korisnika Energove usluge isporuke toplinske energije, međutim, po zakonu spadaju u sustave za koje cijenu regulira HERA, a ta je agencija za korisnike priključene na te tri toplane odredila bitno niže cijene instalirane snage. Konkretno, za centralni toplinski sustav Gornja Vežica HERA je odredila cijenu od 13,5 kuna po kilovatu (bez PDV-a), a za Vojak i Krnjevo 16,5 kuna. Potvrđeno je to dopisom koji je Slavenki Žuža, stanarki zgrade u Ulici dr. Zdravka Kučića i aktivnoj članici Inicijative Protiv skupog Energa, uputio predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković. Žuža je HERA-i uputila dopis sa zahtjevom za objašnjenje odluke o visini tarifnih stavki za Energove toplane, a s dobivenim odgovorom uputila se i u Energo, gdje je, kako tvrdi, razgovarala s direktorom Sanjinom Kiriginom.    – On naprosto nije htio objasniti zbog čega Energo ne primjenjuje cijene instalirane snage za ove tri toplane koje je odredila HERA, već je uporno ponavljao da bi u tom slučaju korisnici toplinske energije iz ostalih toplana plaćali više, te pitao želimo li mi iz Inicijative da korisnici sa Zameta plaćaju još skuplje grijanje, kaže Žuža.  

Nova fasada


Ona i ostali suvlasnici na zgradu u kojoj živi postavili su novu fasadu s toplinskom izolacijom od kamene vune debljine 14 centimetara, čime su bitno smanjili potrebnu količinu toplinske energije za njeno zagrijavanje, pa je HERA-i uputila i upit imaju li po toj osnovi pravo na smanjenje potrebne priključne, odnosno instalirane snage. 



Ušteda od 700 kuna godišnje    Na primjeru stana na Gornjoj Vežici koji ima udio od 10 kilovata u ukupno instaliranoj snazi zgrade, vlasnici bi svakoga mjeseca umjesto 193 kune plus PDV, prema odluci HERA-e, trebali plaćati 135 kuna, što je na godišnjoj razini ušteda od gotovo 700 kuna, s obzirom da se fiksni iznos računa naplaćuje tijekom svih dvanaest mjeseci, bez obzira radi li grijanje ili ne.




  – Iz HERA-e je potvrđeno da, prema odredbama Mrežnih pravila za distribuciju toplinske energije, zbog toga što je zgrada postala energetski učinkovitija, od kupca toplinske energije, što je u našem slučaju Energo zatražiti da od distributera, što je opet Energo, ima pravo zahtijevati smanjenje priključne snage na obračunskom mjernom mjestu, kao i izdavanje nove termoenergetske suglasnosti. Gospodin Kirigin ni to nije htio prihvatiti, kaže Žuža. 


  Mrežna pravila, u članku 26. propisuju da, »u slučaju da je izvršena rekonstrukcija zgrade na način da je smanjena potrebna količina toplinske energije za grijanje, odnosno da je zgrada energetski učinkovitija, kupac toplinske energije ima pravo od distributera toplinske energije zahtijevati smanjenje priključne snage na obračunskom mjernom mjestu i izdavanje nove termoenergetske suglasnosti.«, kao i to da je kupac u tom slučaju dužan priložiti elaborat ovlaštenog inženjera o novoj priključnoj snazi za obračunsko mjerno mjesto. 


  Direktor Energa Sanjin Kirigin opovrgava bilo kakve nepravilnosti vezane bilo uz formiranje cijene instalirane snage, bilo u konkretnom slučaju zgrade u kojoj Žuža živi.  

Izmjenjivači topline


– Cijenu od 19,3 kune po kilovatu odredila je HERA 2011. godine, dok je, prema tada važećim zakonskim propisima, toplinarski sustav u Rijeci promatran kao cjelina. Znači riječ je o opravdanoj cijeni, koju je potvrdila HERA, za sustav u cjelini, a pošto nije mijenjana već četiri godine to dokazuje da Energo nije stvorio nikakve dodatne troškove svojim neracionalnim poslovanjem ili na bilo koji drugi način. Na cijenu koju je za tri toplane odredila HERA Energo ima pravo dodati trošak opskrbe toplinskom energijom i upravo to smo učinili, čime smo izjednačili cijene za sve korisnike. Jednako kao i u slučaju cijene toplinske energije, sustav smatramo jedinstvenom cjelinom, jer sve ostalo bilo bi nepravedno prema korisnicima ostalih toplana koji bi, u većini slučajeva, plaćali znatno više cijene i toplinske energije i instalirane snage od sadašnje, budući da su i troškovi u tim toplanama veći, kaže Kirigin. 


  Što se tiče određivanja instalirane snage za pojedine zgrade i stanove, metodologija je, ističe, vrlo jednostavna. 


  – Instalirana snaga određuje se prema snazi izmjenjivača topline u podstanicama, koja se dijeli sukladno udjelu u grijanoj površini za pojedini stan. Vlasnici izmjenjivača su sami suvlasnici stambene zgrade ili više njih, ako je na jednu podstanicu priključeno više od jedne zgrade. Ukoliko oni odluče ugraditi izmjenjivač manje snage, mi smo dužni smanjiti instaliranu snagu, odnosno uskladiti je sa snagom novog izmjenjivača. Nekoliko zgrada u Rijeci to je već učinilo i sada plaćaju manje račune za instaliranu snagu. Naš je stav da se instalirana snaga naplaćuje prema snazi priključka, odnosno izmjenjivača, te da je, u slučaju da se na zgradu ugradi nova fasada s toplinskom izolacijom, također potrebno ugraditi novi izmjenjivač manje snage, što je relativno mala investicija u odnosu na postavljanje nove fasade, rekao je Kirigin. 


  Takav njegov stav nema čvrsto uporište u odredbama Mrežnih pravila koja nigdje ne navode da je potrebno ugraditi i novi izmjenjivač, već je za izdavanje nove termoenergetske suglasnosti dovoljan samo elaborat ovlaštenog inženjera. Međutim, u odgovoru HERA-e Slavenki Žuža, stoji i da je, kako bi suvlasnici njezine zgrade imali korist od ulaganja u energetsku obnovu, potrebno ugraditi zasebno mjerilo toplinske energije, budući da je trenutno spojena na zajedničku podstanicu i mjerilo s još jednom zgradom. Ipak, ni HERA ne spominje potrebu ugradnje izmjenjivača toplinske energije manje snage, već isključivo mjerila potrošene toplinske energije, odnosno kalorimetra u podstanici zgrade.