Prava istina o centralnom grijanju

HERA kontra Obersnela i Kirigina: Ni za jednu toplanu Energu nije odobrena sadašnja cijena!

Marinko Glavan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Iz HERA-e potvrđuju da su za tri toplane Gornja Vežica, Vojak i Krnjevo odredili cijenu isporučene energije od 0,415 kn/kWh i 0,46 kn/kWh, odnosno nižu od 0,50 kuna po kilovatsatu, koliko Energo naplaćuje



RIJEKA » Hrvatska energetska regulatorna agencija(HERA) u odgovoru na naš upit o formiranju cijena centralnog grijanja u Rijeci potvrdila je niti za jednu od dvadeset riječkih toplana i kotlovnica Energu nije odobrena cijena od 0,50 kuna po kilovatsatu isporučene toplinske energije.


Nakon što je po završetku prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća postalo jasno da su direktor Energa Sanjin Kirigin i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u više navrata javno iznosili netočnu informaciju kako je cijenu centralnog grijanja u Rijeci odredila HERA, koja u stvarnosti regulira tarifne stavke za svega tri od dvadeset toplana i kotlovnica, na naš upit iz HERA-e potvrđuju da su i za te tri toplane odredili cijenu isporučene energije nižu od 0,50 kuna po kilovatsatu, koliko Energo naplaćuje.


   HERA-inom odlukom o iznosu tarifnih stavki za distribuciju toplinske energije za centralne toplinske sustave Gornja Vežica, Vojak i Krnjevo za energetski subjekt Energo d.o.o., određene su cijene isporučene energije od 0,415 kn/kWh za Gornju Vežicu i Krnjevo, te 0,46 kn/kWh za Vojak, uz napomenu kako se za djelatnosti opskrbe i kupca slobodno ugovaraju u skladu s tržišnim uvjetima.



   Toplana 1 » 0,41   Toplana 2 » 0,46   Toplana 3 » 0,47   Toplana 4 » 0,47   Toplana 5 » 0,47   Toplana 6 » 0,48   Toplana 7 » 0,52   Toplana 8 » 0,57   Toplana 9 » 0,57   Toplana 10 » 0,72   Toplana 11 » 0,75   Toplana 12 » 0,81


   To znači da HERA nema nikakve veze s cijenom toplinske energije od 0,50 kn/kWh, koju je očito formirao sam Energo. Time je Energo, kako stvari stoje, prekršio Zakon o tržištu toplinske energije, prema kojemu cijene za proizvodnju i distribuciju toplinske energije u centralnim toplinskim sustavima, u koje spadaju toplane na Vežici, Vojaku i Krnjevu, regulira HERA, a toplinari su dužni i naplaćivati upravo po cijeni koju određuje HERA. Je li zakon prekršen u konačnici će odlučivati Prekršajni sud u Rijeci, pred kojim je HERA protiv Energa i odgovornih osoba u Energu već pokrenula prekršajni postupak, no valja napomenuti da je prethodno inspekcijskim nadzorom utvrđeno kako je Energo prekršio i Zakon o zaštiti potrošača, retroaktivnom objavom novih tarifa. Zajedno s mogućim kršenjem Zakona o tržištu toplinske energije to već daje više nego dovoljno elemenata za pozivanje na odgovornost nadležnih u Energu i gradskoj upravi, a evidentnim čini i to da su direktor Energa i gradonačelnik iznosili netočne podatke.


Tarifne stavke po Metodologiji


Kirigin tako, primjerice, u izjavi objavljenoj u Novom listu 6. veljače, navodi »Što se tiče cijene isporučene energije koja je povećana, ona je utemeljena na cijeni energenata koju Energo plaća za proizvodnju toplinske energije, što je opet potvrdila HERA.«, dok gradonačelnik Obersnel u razgovoru objavljenom u Novom listu 11. veljače kaže sljedeće: »Smanjenje cijena u ovom trenutku nije moguće iz razloga što te cijene određuje Hrvatska regulatorna energetska agencija (HERA). Dapače, nakon što je utvrdila sadašnje cijene, HERA je protiv Energa već podigla i prekršajnu prijavu, jer ih nije počeo primjenjivati od 1. rujna, nego tek od 1. prosinca. Postoji čitav niz zakonskih problema koji onemogućuju Energo u nekim aktivnostima koje bi bile logične. Cijenu ne možemo smanjivati, posebno bez suglasnosti HERA-e čiji izračun pokazuje da je ona opravdana.«


   Osim što je iz HERA-e potvrđeno kako niti za jednu od toplana u Rijeci ta agencija nije odredila cijenu od 0,50 kuna po kilovatsatu isporučene toplinske energije, objašnjeno je i kako cijene predlaže sam energetski subjekt, u ovom slučaju Energo, a HERA ocjenjuje opravdanost prijedloga.



  Iz Ministarstva gospodarstva ovih je dana na adrese toplinara upućen prijedlog izmjena Pravilnika o obračunu i raspodjeli troškova toplinske energije, i to upravo zbog situacije u Rijeci, ali i nekim drugim gradovima, gdje su također zabilježena znatna odstupanja od prosječnih cijena, odnosno nerealno visoki računi kod pojedinih korisnika.   Prema prijedlogu Ministarstva, evidentno je kako je problem u raspodjeli troškova, osobito u zgradama u kojima je većina stanova opremljena razdjelnicima, i to u situaciji kada značajniji broj korisnika ima isključene radijatore ili zatvorene ventile na njima, te nesrazmjerno velik udio u potrošnji dolazi na naplatu onima koji su koristili radijatore. Iako time potvrđuju teze Energa o uzrocima pojave enormnih računa kod pojedinih korisnika, prijedlog ministarstva donosi rješenje primjenjivo samo na ekstremnim primjerima. Suština prijedloga je, naime, da se u zgradama opremljenima razdjelnicima potrošena energija obračunava po modelu osamdeset posto po grijanoj površini, a dvadeset posto po očitanim razdjelnicima, ali samo u situacijama kada više od 50 posto suvlasnika pojedinačno potroši manje od jedan posto ukupne potrošnje, odnosno kada više od polovice njih isključi radijatore ili ventile drži zatvorenima. Takvim prijedlogom u Energu nisu zadovoljni, budući da smatraju kako je riječ o ekstremnim pojavama te bi Pravilnik u tom dijelu bio primjenjiv na svega dvije-tri zgrade u Rijeci.   – Činjenica je da se i oni koji drže radijatore zatvorenima griju iz instalacija centralnog grijanja, odnosno vertikalnih cijevi, ali i pasivnim prolaskom topline kroz zidove. Na ukupnu potrošnju oko 25 posto otpada upravo na dio koji se troši putem vertikalnih cijevi, a još otprilike toliko na zagrijavanje same zgrade i gubitke kroz vanjske zidove. Zato i predlažemo da se ubuduće obračun radi na način da se pedeset posto ukupne potrošnje obračuna po udjelu u grijanoj površini, a ostalih pedeset posto prema očitanjima sa razdjelnika, objašnjava Klaudio Jurada, rukovoditelj odjela toplinske energije u Energu.


  – Za centralne toplinske sustave postupak određivanja, odnosno promjene iznosa tarifnih stavki, dakle postupak određivanja reguliranog dijela cijene toplinske energije, određen je Metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za proizvodnju toplinske energije i Metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za distribuciju toplinske energije (Narodne novine, broj 56/14) (dalje: Metodologije). Obje Metodologije donijela je HERA.


   Sukladno Metodologijama, zahtjev za određivanje, odnosno promjenu iznosa tarifnih stavki podnosi energetski subjekt. HERA donosi odluku o odobrenju odnosno o odbijanju zahtjeva, ali HERA može i svojom odlukom samostalno odrediti iznos tarifnih stavki, uvažavajući odredbe Metodologija, stoji u odgovoru iz HERA-e na naš upit o određivanju visine tarifnih stavki, odnosno cijena.


Jedinstveni toplinski sustav


Direktor Energa Sanjin Kirigin na naš upit zbog čega se u tri toplane ne primjenjuju tarifne stavke odgovara kako je cijena od 0,50 kn/kWh zbroj cijene proizvodnje i distribucije koju određuje HERA, uvećan za naknadu za opskrbu toplinskom energijom.


   – Naš je stav dobro poznat, a to je da je toplinski sustav u Rijeci jedinstven sustav i kao takvog ga treba promatrati. Kršenja Zakona o tržištu toplinske energije nije bilo, jer cijeni proizvodnje i distribucije treba pridodati i naknadu za opskrbu, koja se slobodno ugovara, i upravo na temelju prosječne cijen za ove tri toplane, ali i za ostatak sustava, utvrđena je cijena isporučene toplinske energije od 0,50 kuna po kilovatsatu. I sama HERA kao regulator Energov je sustav gledala kao cjelinu, sve do pred dvije godine kada je došlo do formalne podjele na centralne, zatvorene i samostalne toplinske sustave. Mi smo u sustav ulagali i ulažemo kao u cjelinu, i smatram da bi različiti obračun po toplanama bio nepravičan, prvenstveno prema onima koji bi morali plaćati znatno više u odnosu na prosjek, kaže Kirigin.


   Iz Energa su, nakon našeg inzistiranja, pristali objaviti i izračun troškova isporučene toplinske energije za ostale toplane i kotlovnice u Rijeci, koliki bi ti troškovi bili kada bi se troškovi obračunavali za svaku pojedinačno. Cijene su prikazane za 12 toplana, uz izuzetak Vojaka, Gornje Vežice i Krnjeva, te pet toplana na koje su spojeni isključivo poslovni korisnici. Toplane, međutim, ne navode poimence.


   »S obzirom na osjetljivost situacije prikazane su cijene po toplanama bez imena istih kako ne bi došlo do bespotrebnog prepucavanja među korisnicima. Iz tog razloga toplane su prikazane samo pod rednim brojevima.« stoji u objašnjenju uz prikaz cijena, koje se kreću od 0,41 kune do čak 0,81 kune. Kako je na toplane Vojak, Krnjevo i Gornja Vežica priključeno više od polovice ukupnog broja korisnika centralnog grijanja iz Energovog sustava, a za ostale nije naveden broj korisnika, nemoguće je utvrditi je li 0,50 kuna po kilovatsatu doista matematički prosjek navedenih cijena, no ako uzmemo da jest, opet je jasno kako je tu cijenu odredio isključivo Energo.