ELEN

HEP u Kastvu otvorio novu brzu punionicu za električne automobile

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva



KASTAV – HEP je jučer pustio u trajni rad prvu ELEN punionicu u Kastvu na Trgu Matka Laginje, točnije na parkirališnom prostoru za koju su osigurana dva parkirališna mjesta.


– Ovo je nastavak promišljenog angažmana oko našeg Zelenog Kastva, odnosno razvoja koncepta »Kastav – pametni grad« kroz brojne projekte poput projekta Kastavske gradske aplikacije te projekta pametne javne rasvjete. Ovo je budućnost za našu djecu, smanjit ćemo onečišćenje, a i bit će zasigurno dodatni turistički adut.


Za sve one koji žele napraviti predah, a znaju da je u Kastvu punionica za električne automobile, svratit će, prošetati, uživati u pogledu s jednog od naših vidikovaca, kazao je gradonačelnik Matej Mostarac prilikom probnog punjenja električnog HEP-ovog automobila komentirajući kako za punjenje ne treba koristiti rukavice.




– Grad će do kraja ove godine kupiti jedan automobil na električni pogon s obzirom da smo na natječaju Fonda dobili novac za tu namjenu. Za sada još ne znamo u kakvom obliku ćemo organizirati vožnje, odnosno ture po staroj jezgri ovako bešumnim automobilom, ali ne sumnjamo da će i to biti svojevrstan doživljaj, dodao je Mostarac.


Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila gdje je Grad Kastav dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu.


Na kastavskoj punionici, snage 2x22kW, moguće je istodobno punjenje dvaju vozila s trajanjem punjenja ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu.


Punjenje na ELEN punionicama u razvojnoj fazi HEP-ovog projekta e-Mobilnosti trenutno je besplatno, a dobili smo odgovor da će tako biti i u Kastvu, besplatno do kraja ove godine.


Uz gradonačelnika Mostarca i njegove suradnike, na svečanom činu otvaranja punionice sudjelovao je Žarko Stilin uime HEP-a.