Odgovorili gradonačelniku

HDZ-ovci izazivaju Obersnela: Budite hrabar frajer pa podnesite ostavku i idemo na izbore

Damir Cupać

Ivona Milinović, Josip Ostrogović i Ivan Mencer / Foto: V. KARUZA

Ivona Milinović, Josip Ostrogović i Ivan Mencer / Foto: V. KARUZA

Da je uistinu spreman na nove izbore, onda bi ponudio i svoju ostavku te išao na izbore za gradonačelnika i provjerio koliko on kao gradonačelnik uživa povjerenje građanima, rekla je gradska vijećnica Ivona Milinović



RIJEKA Gradski vijećnici HDZ-a pozvali su riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da podnese ostavku zbog nesposobnosti i dodali da će oni u tom slučaju podržati raspuštanje Gradskoga vijeća kako bi se na ponovljenim izborima vidjelo tko uživa povjerenje birača.


Zamjenik predsjednika riječkog HDZ-a i gradski vijećnik Josip Ostrogović naglasio je da je bit nove odluke o komunalnoj naknadi bila u tome da se pogoduje većim subjektima na štetu malih poduzetnika i građana koji bi trebali plaćati veću komunalnu naknadu od preko 20 miliona kuna godišnje.


– To je Obersnelov prijedlog pravedne komunalne naknade. Gradonačelnik Obersnel je htio dodatno opteretiti građane. Pozivam ga da za svoje neznanje i bahatost u vladanju gradom ne prebacuje lopticu na Gradsko vijeće nego da napokon preuzme odgovornost za sve loše što se svih ovih 20 godina događa u Rijeci od kad je on na čelu. Ili da pod hitno podnese neopozivu ostavku pa da se na prijevremenim lokalnim izborima vidi hoće li građani Rijeke i dalje dopustiti da ih se pravi glupima, izjavio je Ostrogović.




On je dodao da je Obersnel Grad doveo u minus od preko 270 milijuna kuna, da je za famozni autobusni kolodvor potrošio 50 milijuna kuna te da vlada tako da uvodi harač nad ljudima.


– Rijeka mora postati grad koji teče, a ne grad koji propada. To je nešto što HDZ može i zna kako napraviti i kako ponuditi građanima bolje sutra bez da su izloženi stalnom strahovanju u kojemu ih SDP drži svih ovih godina u kojima su na vlasti.


Obersnel tvrdi da izvršna vlast podrazumijeva odgovornost i predlaganje nepopularnih mjera ako se grad želi dalje razvijati.


Drugim riječima, sinonim za nastavak pljačke građana Rijeke, gradonačelnik naziva nepopularnim mjerama, uvjeren je Ostrogović.


Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović prozvala je Obersnela za politički kukavičluk.


– Da je uistinu spreman na nove izbore, onda bi ponudio i svoju ostavku te išao na izbore za gradonačelnika i provjerio koliko on kao gradonačelnik uživa povjerenje građanima.


Zato izazivam gospodina Obersnela – budite hrabri, budite frajer, pa ponudite ostavku na mjesto gradonačelnika, a vjerujem kako će u tom sučaju i Gradsko vijeće biti spremno, Obersnelovim rječnikom, »samoraspustiti se«, poručila je Milinović.


Dodala je da do izbora gradonačelnik prihvati političku konstelaciju kakva je, da prestane kukati te da se počne ponašati kao odgovoran čovjek i odgovoran gradonačelnik.


– Riječko gradsko vijeće više nije njegova produžena ruka, a njegova vladavina u maniri sjevernokorejskog diktatora je završena. Što se tiče komunalne naknade, on je obmanuo vijećnike pri planiranju proračuna te nije ničime dao naznačiti kako je predviđena projekcija prihoda od komunalne naknade temeljena na povećanju komunalne naknade za građane.


Dakle, ukoliko se ne realizira 12 milijuna kuna proračuna koje spominje, to će biti isključivo njegova krivica i odgovornost.


Također, neistina je kako se zbog naše odluke o odbijanju povećanja cijena potrebno smanjiti standard održavanja i čistoće javnih površina. Sukladno nalazima državne revizije, od 2011. godine do 2016. godine, Obersnel je preko 80 milijuna kuna iz prihoda komunalne naknade utrošio nenamjenski, tako da su postojeći prihodi iz komunalne naknade itekako dovoljni čak i za povećanje standarda održavanja javnih površina, izjavila je Milinović.


Ona je uvjerena da je Obersnel iz prihoda komunalne naknade htio sanirati gorući problem nelikvidnosti.


– Drugi razlog Obersnelove nervoze je činjenica da je očito neuspješno trgovao posljednjih dana te još uvijek ne uspijeva kupiti potrebnu većinu, iako je pokušaj skupo platio.


Naime, HNS je definitivno odlučio formalizirati koaliciju sa SDP-om čemu svjedoči činjenica da je potpredsjednica riječkog HNS-a i zamjenica kandidata za gradonačelnika Juraja Bukše imenovana pročelnicom za poduzetništvo Grada Rijeke, kao jedini prijavljeni kandidat.


No, očigledno je niti uz glasove HNS-a, nema dovoljno za većinu u Gradskome vijeću, fali mu još jedan vijećnik, zaključila je Milinović.