Borba za vlast

HDZ ima kandidate za lokalne izbore: Carla Konta na Obersnela, a Majda Burić na Komadinu

Damir Cupać

Carla Konta

Carla Konta

U HDZ-u zasad nitko nije želio potvrditi kandidaturu, ali je vrlo izvjesno da su to  široj javnost manje poznata članica Hrasta Carla Konta i saborska zastupnica HDZ-a Majda Burić



RIJEKA Iako u riječkom HDZ-u to nitko ne želi službeno potvrditi, njihova kandidatkinja za riječku gradonačelnicu koja će se na lokalnim izborima suprotstaviti Vojku Obersnelu je Carla Konta. Izvjesno je i da će kandidatkinja te stranke za županicu biti Majda Burić.


Na konferenciji za novinare koja je sazvana zbog dolaska Glavnog tajnika u Rijeku Gorana Jandrokovića nitko se nije htio izjasniti o mogućim kandidatima.


– Poštujemo načelo supsidijarnosti i smatramo da je jedino ispravno da imena kandidata odrede naše organizacije na terenu. Uvjereni smo da će to biti kvalitetni ljudi i da ćemo na lokalnim izborima u svim županijama, gradovima i općinama postići izvrsne izborne rezultate. Obilazimo županijske organizacije i razgovarat ćemo o lokalnim izborima, ali kolegice i kolege ćemo upoznati o prioritetima na državnoj razini. Konkretno, u Primorsko-goranskoj županiji, Rijeci i svim gradovima i općinama očekujemo kvalitetnu političku borbu, a ona će rezultirati pobjedom. Što se tiče imena, u ovom trenutku nećemo o njima jer smo u završnoj fazi i ona će vrlo brzo biti poznata, izjavio je Jandroković.


HDZ očekuje pobjedu




Predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković također očekuje pobjedu na razini županije, Rijeke, ali i u puno većem broju gradova i općina u nego što je to bio slučaj na prošlim lokalnim izborima.


– Lokalni izbori su nam izuzetno bitni, ulazimo u političku utakmicu s optimizmom i očekujemo pobjedu, uvjeren je Butković.


Inače, Carla Konta nije posebno poznata riječkoj javnosti, a u političkom smislu je vatreno krštenje prošla na zadnjim parlamentarnim izborima kad je kao kandidatkinja Hrasta zauzela 10. mjesto na listi HDZ-a. U samoj kampanji nije se previše isticala i bila je prilično samozatajna. Carla Konta je rođena 18. srpnja 1986. godine, doktorica je znanosti, asistentica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, te majka četvero djece.


Iako njezina kandidatura nije u potpunosti potvrđena zbog toga što riječki temeljni ogranci daju povjerenje predsjedniku riječkog HDZ-a Lucijanu Vukeliću, čini se da središnjica HDZ-a ocjenjuje da on ne bi imao previše šansi protiv Obersnela i da treba ići s nekim novim imenom.


Vjera u Boga


Konta je u jednom razgovoru navela da je rođena u Rijeci u obitelji koja vuče talijanske korijene gdje je završila talijansku osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga je upisala studij povijesti u Italiji. Naglasila je da je povijest bila i ostala njezina strast. Specijalizirala je amerikanistiku na diplomskom studiju, a za vrijeme doktorata fokusirala se na odnose Sjedinjenih Američkih Država i Titovog režima, kulturnim prijeporima, te sjećanjima na socijalizam kao politički i društveni poredak.


Na novinarsko pitanje što je pokreće odgovorila je: »Strast, ljubav prema obitelji i prema znanosti, te uz sve to prepuštanje Bogu i stalno vraćanje na njegov izvor po snagu i odgovore. Stvar je u tome da sam shvatila i prihvatila da je život često avantura i eksperiment kojem ne znamo uvijek konačan rezultat, ali vjerujući da Bog to vodi uvijek je zanimljivo i izazovno«.


Majda Burić saborska je zastupnica HDZ-a, politički je bila dosta aktivna. Rođena je 9. prosinca 1979. u Rijeci, te je završila Filozofski fakultet u Rijeci i stekla zvanje profesorice hrvatskoga jezika i književnosti.


U HDZ je ušla 2003. godine, a krenula je od lokalne razine osnovavši Mladež HDZ-a u Ravnoj Gori, da bi potom na razini županije došla do mjesta potpredsjednice i političke tajnice. U tijelima lokalne samouprave se okušala kao vijećnica HDZ-a u Općinskom vijeću Ravne Gore, u dva mandata je bila županijska vijećnica HDZ-a, a bila je i kandidatkinja za zamjenicu župana.