Prozvali vladajuće

HDZ i HSS Viškova: SDP-ovci općinom upravljaju kao pijani milijarderi

Andrej Petrak

Miroslav Mirić, Marina Tomić Pujić i Duško Brkić / Foto: S. DRECHSLER

Miroslav Mirić, Marina Tomić Pujić i Duško Brkić / Foto: S. DRECHSLER

Nakon povećanja plaća nositelja izvršnih ovlasti za čak 46 posto, koalicija SDP-a i partnera ponovo je povećala rashode za 60 posto predsjednicima radnih tijela, kaže Marina Tomić Pujić



VIŠKOVO – HDZ Viškova odlučio je upozoriti na ono što vide kao nepotizam i političko kadroviranje vladajuće koalicije u općinskim radnim tijelima.


– Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća vladajući su izglasali drugo nepotrebno povećanje rashoda. Nakon povećanja plaća nositelja izvršnih ovlasti za čak 46 posto, koalicija SDP-a i partnera ponovo je povećala rashode za 60 posto predsjednicima radnih tijela. To pravdaju većim zaduženjima predsjednika odbora, ali jedino što se promijenilo jest to što svaki odbor mora donijeti Poslovnik o radu i da je potrebna suglasnost predsjednice Vijeća za sazivanje sjednice odbora.


Donošenje Poslovnika nije u ingerenciji samo predsjednika, već svih članova odbora, tako da im taj izgovor ne drži vodu. Da stvar bude bolja u odbore su stavljeni samo podobni, tako da možemo pretpostaviti kako će se sve odluke donositi jednoglasno pa se postavlja pitanje svrhe postojanja tako sastavljenih odbora, rekla je predsjednica HDZ-a Viškova Marina Tomić Pujić.




Napominje da je klub vijećnika HDZ-HSS u raspravi na Vijeću došao do saznanja da je razlog tome izjava vodstva HDZ-a da neće surađivati s lijevom opcijom.


– Želim naglasiti da HDZ i HSS neće surađivati s SDP-om sve dok se općinom upravlja kao pijani milijarder, a općinski novac neracionalno troši na kupovinu glasova, dok se štedi gdje ne treba, rekla je Marina Tomić Pujić.


Duško Brkić iz HDZ-a objašnjava da su planirani prihodi ovogodišnjeg proračuna 38 posto manji od plana za prošlu godinu, a kad se ukalkulira ovogodišnji planirani manjak s onim prenesenim od lani dolazi se do manjka u proračunu od preko 13,5 milijuna kuna.


– Odlukama kao što su izbor članova Savjeta mladih i članova odbora šalje se poruka: da bi vrijedio i bio uvažen, moraš biti iz određene obitelji SDP-a i na sve kimati glavom kako partija kaže. To su preduvjeti da bi bio dio koalicije koja bezobrazno siše proračun. Sramotno je da se za sat vremena rad aodbora plaća naknada od oko 700 kuna, rekao je Duško Brkić.


Miroslav Mirnić iz HSS-a kaže da su HDZ i HSS podržali amandman Akcije mladih u pogledu smanjenja nakanada odborima te predložili da se smanje naknade svima, uključujući i vijećnicima, ali vladajući taj potez nazivaju politikantstvom.


– Je li tražiti racionalizaciju troškova politikantstvo ili zdrav razum!? Ne mogu se naknade, plaće i broj zaposlenih u općinskoj upravi povećavati dok nam prihodi padaju. Nemamo 120 tisuća kuna za financiranje Ustanove Ivan Matetić Ronjgov niti 10 tisuća kuna za školski list Tratinčicu, a nije problem osigurati više od milijun kuna za naknade odborima, rekao je Miroslav Mirnić.