Burić i Šustar zabrinuti za sudbinu države

HDZ: Hrvatskoj i Rijeci prijeti demografski slom, Obersnel bi trebao dati ostavku

Damir Cupać

Zaustaviti iseljavanje mladih  – Hrvoje Burić i Predrag Šustar / Snimio Marko GRACIN

Zaustaviti iseljavanje mladih – Hrvoje Burić i Predrag Šustar / Snimio Marko GRACIN

Ništa bolja situacija nije ni u Rijeci gdje je 2001. živjelo 144.000 stanovnika, a 2011. samo 128.000, upozorio je Burić



RIJEKA Gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić i član HDZ-ovog Nacionalnog odbora za znanost Predrag Šustar upozorili su da Hrvatskoj prijeti demografski slom i da rješavanje toga problema treba biti nacionalni prioritet.


– Ništa bolja situacija nije u Rijeci gdje gradska vlast i gradonačelnik ne čine ništa kako bi se zaustavili negativni trendovi. U Rijeci je 2001. godine bilo 144.000 stanovnika, a 2011. godine 128.000 stanovnika. Opravdanja da ljudi sele u okolne općine i gradove ne stoje jer je smanjen i broj stanovnika u Primorsko-goranskoj županiji. Zbog nečinjenja u vezi s tom gradonačelnik bi trebao dati ostavku. Mjere koje treba poduzeti su pomoć mladim ljudima, besplatan vrtić za sve, besplatne knjige svima. To nije predizborna priča, već je riječ o rješavanju vrlo ozbiljnog problema, izjavio je Burić.


Šustar je naglasio da je Hrvatska lani ostvarila rekord kada je riječ o negativnom prirodnom prirastu, a slično je bilo u zadnjoj godini vlade premijera Ivice Račana. Na pitanje znači li to da smatra da je za demografsku katastrofu kriv SDP i da HDZ-ove vlade s tim nemaju ništa, Šustar je odgovorio da je riječ o koincidenciji, te da generalno sve vlade nisu shvaćale ozbiljnost demografskog pitanja.




– Posebno su alarmantni podaci kada je riječ o iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi. Demografska obnova nije nikada bila top tema, a Hrvatska je prema udjelu starih u ukupnom broju stanovnika među deset demografski najstarijih država u svijetu. Nije točno da su takvi i europski trendovi jer su oni puno manje negativni. Projekcije pokazuju da će 2031. godine naše škole imati 11.000 razreda manje, a u Hrvatskoj će biti 3,6 milijuna stanovnika. U Hrvatskoj bi Hrvati mogli postati manjina ako ne bude primišljene i kvalitetne imigracijske politike. Uglavnom, prijeti nam demografski i gospodarski slom, a Europska komisija predviđa da će sljedećih godina 200.000 građana napustiti Hrvatsku, upozorio je Šustar.


On je kao neke od mjera za borbu protiv demografskog sloma naveo stavljanje demografskih politika u sastav gospodarskih politika, pozitivnu diskriminaciju zaposlenih žena, zaustavljanje iseljavanja mladih, vraćanje trećeg naraštaja hrvatskih iseljenika, osmišljavanje jasne i selektivne imigracijske politike.