Dondolaši

Grobnišćina spremna za maškarano ludilo: Na Tri kralja dizanje zvona, već sljedeći vikend – obahajanje

Sanja Gašpert

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Ove godine organizirat će se humanitarna prodaja kalendara »Dondolaši za naši«, a prihod ide obiteljima s Grobnišćine u potrebi



ČAVLE U nedjelju, 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja, Grobnički dondolaši će, već tradicionalno, dizanjem i prvom zvonjavom velikog stiliziranog željeznog zvona u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, popularno zvanog Diže, u Cipici na Cerniku početi s ovogodišnjim maškaranim događanjima na području Grobnišćine. Program dizanja zvona na Cipici najavljen je za 17 sati, a zvono će, po običaju, dići naj dondolaš u 2018. godini – Danijel Grabar, koji je u protekloj godini bio najaktivniji u zvonjavi i drugim akcijama Grobničkih dondolaša.


Već sljedeći vikend, 12. i 13. siječnja, Dondolaši kreću u tradicionalni obilazak grobničkih naselja – Čavala i Jelenja. U »obahajanje« čavjanskih naselja Dondolaši će krenuti u subotu, 12. siječnja, kada im je u planu obići dvadeset kilometara, a dan kasnije, u nedjelju, 13. siječnja, slijedi obilazak susjedne općine Jelenje i njezinih naselja, s ukupno osamnaest kilometara područja. U subotu, 12. siječnja Čavjanske maškare će, uz pomoć Grobničkih dondolaša podignuti pusta u centru Čavala. Dondolaši će i ove godine organizirati niz maškaranih događanja te sudjelovati u događanjima u okolici, a organizirat će, već tradicionalno, humanitarnu akciju prodaje plišanih igračaka, čija će sredstva biti namijenjena potrebitima.


Svoju humanost Dondolaši su pokazali i izdavanjem ovogodišnjeg kalendara, čija će prikupljena sredstva biti darivana obiteljima u potrebi s područja Čavala i Jelenja.




– Svake godine izdajemo kalendar, a ove godine on ima i humanitarni karakter. U dogovoru s općinama Čavle i Jelenje, sva prikupljena sredstva od prodaje kalendara usmjerit ćemo prema obiteljima s Čavala i Jelenja koje su u potrebi. Motivi našeg kalendara, nazvanog »Dondolaši za naši« su grobničke ljepote i Grobnički dondolaši. Tiraža kalendara, koji će se prodavati na brojnim lokacijama na području Grobnika, je 700 komada, a njegova je cijena 50 kuna.


Mnogi pomogli 


– Fotografije su snimali Aleksandar Tomulić, Alen Kregar, Dejan Ban i Roni Brmalj, koji su se svi odrekli honorara u korist humanitarne svrhe. Veliku pomoć u izdavanju kalendara, napravljenom po uzoru na kalendar Riječki dečki, dala nam je Libra, na čelu s Dunjom Pavešić, koji su nam pomogli svojim savjetima, a podršku i pomoć dali su nam i općine Čavle i Jelenje, Adriatic Gate i Minerali IGM d.o.o. – kaže novi predsjednik Grobničkih dondolaša Frenki Fućak, na čiju je inicijativu i pokrenuto humanitarno izdanje kalendara. Naime, nedavno je održana izborna skupština Udruge, na kojoj je novim predsjednikom imenovan Frenki Fućak, dok je novi tajnik Robert Reljac.