Silvana Demark

Grobnik će u 2019. dobiti ”Zakon devet gradova”

Sanja Gašpert



ČAVLE Silvana Demark nova je predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, izabrana na tu funkciju do isteka mandatnog razdoblja 2020. godine. Donedavno je Demark obavljala funkciju dopredsjednice Katedre i članice Predsjedništva Katedre, a u Katedri je aktivna dugi niz godina. Demark je predsjednicom grobničke Katedre imenovana krajem prošle godine, na izbornoj skupštini, kada je dopredsjednicom imenovana Vlasta Juretić, drugi dopredsjednik je Norbert Mavrinac, a tajnik je Vinko Škaron. Juretić i Demark su, ustvari, samo »zarotirale« svoje funkcije, jer je Vlasta Juretić donedavno bila predsjednica, a Silvana Demark dopredsjednica grobničke Katedre.


Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine svojim članstvom i djelovanjem pokriva područje Primorsko-goranske županije, a kroz nakladništvo, glazbene, scenske i likovne sadržaje djeluje na području Hrvatske i inozemstva. Područje Katedre je sukladno ciljevima: znanost, kultura i umjetnost te stoga okuplja članove čiji je interes raznolik, kao i djelatnost Katedre. Kako ističe nova predsjednica, u obnašanju nove dužnosti nastavit će dosadašnju raznoliku i bogatu djelatnost Katedre.


– Prvenstveni su ciljevi Katedre zaštita, očuvanje i promicanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Grobnišćine te unapređenje zavičajne kulture. Tako je prvenstvena zadaća Katedre bila, a i danas je, dugogodišnja briga o kaštelskom kompleksu Grobnik, Zavičajnoj etnografskoj zbirki Grobnišćine i muzeju te Zbirki galerije Suvremene likovne umjetnosti Grobnik kao nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima. Nadalje, jedna od najvažnijih doprinosa Katedre je i zaštita nematerijalne kulturne baštine Grobnišćine – grobničkog govora, koji je od 2011. godine zaštićen kao kulturno dobro i upisan u Registru zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Naravno, to iziskuje i dodatne napore Katedre kako bi se zadržao takav status grobničkog govora, pa Katedra već dugi niz godina provodi manifestaciju Darovani, u suradnji sa školama Primorsko-goranske županije, za najbolje učeničke literarne radove na čakavskim govorima i likovne radove, kao i Festival Grobnička skala, koji je prošle godine održan jubilarnu, dvadesetu godinu za redom, kaže Demark.


Osim toga, dodaje, i u idućem periodu će uslijediti bogata izdavačka djelatnost Katedre – izdavanje Grobničkog zbornika te videosuvenira, kao i održavanje niza već poznatih manifestacija u organizaciji Katedre – Ča nad Kvarnerom, Svjetski dan muzeja, Europska noć muzeja i Grobnička jesen s brojnim događanjima.– Posebno valja istaknuti da bi u 2019. godini trebao biti dovršen kapitalni projekt Katedre u spomen na donošenje Vinodolskog zakona pod nazivom Zakon devet gradova, gdje će se na širem području Grada Grobnika postaviti devet monumentalnih skulptura u kamenu, čiji su autori poznati hrvatski umjetnici, kaže Silvana Demark.