Obahajanje Čavala i Jelenja

Grobnički dondolaši: Zvonjenjem željeznim zvonom počela maškarana događanja na Grobnišćini

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Dondolaši će ovog vikenda obići dvije grobničke općine – Čavle u subotu te Jelenje u nedjelju



ČAVLE Najdondolaš u 2015. godini, Dragan Linić, zazvonio je velikim stiliziranim željeznim zvonom u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, popularno zvanog Diže, u Cipici na Cerniku, i time označio početak maškaranih događanja na Grobnišćini. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji Grobničkih dondolaša, koja se održava u kontinuitetu posljednjih dvanaest godina upravo na blagdan Sveta tri kralja, kojom dondolaši pozivaju Grobničane i sve željne zabave na peto, maškarano godišnje doba. Najdondolaš Dragan Linić okrunjen je ovom titulom kao najaktivniji član u protekloj godini, a kako je kazao, to mu je velika čast i priznanje, jer ga je dobio za »posao« kojim čuva tradiciju svoga kraja i njegove običaje, a to je dondolanje.


Jučerašnja je svečanost ipak bila po nečemu drugačija od prijašnjih, jer je tijekom večeri predstavljena nova dondolaška himna jednostavna naziva »Dondolaši«, čiji je autor glazbe i stihova dondolaš Anđelo Grlaš iz Podhuma, uz pomoć Pumpa banda.


– Sve je počelo prije godinu dana, kada me je naš predsjednik Saša Jovandić zamolio da se uhvatim tog posla i napišem novu pjesmu, jer je postojeća od osnutka dondolaša, dakle već šesnaest godina. Želja nam je bila napraviti nešto izvornije i nadam se da smo u tome uspjeli, kazao je Grlaš.




Grobnički dondolaši najavili su maškarana događanja na Grobniku, koja se nastavljaju već ovog vikenda, 9. i 10. siječnja, uz tradicionalno »obahajanje« dviju grobničkih općina – Čavala u subotu te Jelenja u nedjelju. Tom prigodom Dondolaši će obići naselja općina Čavle i Jelenje i svojom zvonjavom pozvati mještane na maškaranu zabavu, koja će ove godine potrajati nešto kraće nego inače, a čiji će početak, kako to tradicija i nalaže, označiti podizanje pusta u Čavlima, u subotu u 19 sati, ispred Doma kulture. Između ostalih, najavljen je i Grobnički maškarani vikend, 30. i 31. siječnja, uz manifestaciju Grobnišćina zvoni, koja će ove godine biti održana u Dražicama te tradicionalni Maškarani Platak.