Ponosni i sretni mještani i jučer cijeli dan slavili

Grobničani slave: ‘Kolinda j’ naše dite i si smo na nju jako ponosni’

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Kolindin barba Radoslav Rak je s ponosom kazao kako je očekivao pobjedu svoje nećakinje. »Velika je stvar da Hrvatska ima za predsjednicu ženu, a to što je još i Grobnišćica, ma to je super«, kazao je Rak



ČAVLE/JELENJE » Grobnik – dan nakon što je Hrvatskoj dao prvu predsjednicu, Kolindu Grabar-Kitarović. Naizgled, ništa se nije promijenilo, ali u razgovoru s mještanima vidi se da su ponosni, sretni i oduševljeni, kao i s ponešto više očekivanja za boljitak svoje Grobnišćine. Po lokalnim kafićima se feštalo još od večeri prije, a na Trgu mlikarice u Dražicama tamburaši iz Tamburaškog sastava Veritas zagrijavali su mještane već od jutra, uz kuhane kobasice i vino pripremljene u organizaciji lokalnih HDZ-ovaca.


   Predsjednik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Stanislav Lukanić zadovoljan je, sretan i ponosan što je Grobnišćica postala predsjednicom države. Vjerujem da će voditi državu u boljem smjeru nego što je to bilo u proteklim godinama, kazao je Lukanić.


   Teta i sestrična nove hrvatske predsjednice, Grozdana Rak i Marijana Rončević jučer su tijekom cijelog jutra primale čestitare u caffe baru Pomorac u Čavlima, koji vodi obitelj Rak. Sreća i ponos na njihovim licima nisu se mogli skriti.




   – Jutros sam se čula s Kolindom, nakratko, čestitala sam joj i poželjela sve najbolje. Rekla je da je dobro, ali je promukla, i da ipak ovih dana neće na Grobnik, ali da ćemo se čuti. Moja sestra Dubravka, njezina majka, kao i Kolindin brat Branko noćas su se iz Zagreba vratili u Rijeku, ali su isključili mobitele da se barem malo odmore. Čula sam se s Brankom, i nije mogao reći ništa više nego da je oduševljen te da je u Zagrebu bilo fantastično, kazala je teta Grozdana Rak, dok je njezina kći Marijana Rončević, sestrična nove predsjednice, kazala kako je izuzetno sretna i ponosna što je riječ o Grobnišćici te kako je vjerovala u njezinu pobjedu, iako je bilo »gusto« do samoga kraja. Drago mi je ponajprije zbog nje, ali i zbog određenih ljudi, zlonamjernika. Puno je truda uložila u sve ovo i sve je napravila bez ičije pomoći, vlastitim zalaganjem, kazala je sestrična Marijana.


Žena iz naroda


I cijeli Praputnjak sinoć je bio uz novu predsjednicu, što nam je potvrdio i Milan Rončević, suprug Kolindine sestrične Marijane, kojega smo zatekli u Čavlima.


   – Čuo sam se s Kolindom u izbornoj noći, nakratko, svega nekoliko sekundi, čestitao sam joj. Kolinda je predivna, fantastična osoba, ona nadilazi politiku, to znam jer sam i privatno s njom povezan, a to što je postala predsjednicom, nešto je što se ovom kraju nije dogodilo već puna dva stoljeća. Kolinda je žena iz naroda, koja nije toliko opterećena strankom i njezinim izborom za predsjednika Grobnik će dobiti novi vjetar u leđa, kazao je Rončević.


   Veselo je jučer bilo i u pekari Lišćevica u Čavlima, iz koje je Kolinda Grabar-Kitarović krenula u svoju predizbornu kampanju.


   – Htjela je vidjeti kako je ljudima koji rade noćnu smjenu, pa je izabrala našu pekaru, što mi je bilo izuzetno drago. Vjerovala sam u nju jer je potekla iz radničke, obrtničke obitelji, u kojoj se puno radilo, ništa se nije dobivalo na gotovo. Ona je odgojena »va delu« i zna kako je to svojim vlastitim radom postići nešto. Njezin izbor za predsjednicu Grobniku će značiti jako puno. Ponosna sam što je Hrvatska dobila za predsjednicu »dite zašlo z ovoga kraja«, kazala je Ksenija Mohorić iz Lišćevice.


   U pekari smo zatekli i Kolindinog barbu – Radoslava Raka, koji je s ponosom kazao kako je očekivao pobjedu svoje nećakinje, iako je bilo »tijesno« u prebrojavanju rezultata.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…