Obljetnica žrtve i ljubavi

Grobničani se sjetili svojih mlikarica

Sanja Gašpert

Vlč. Zeba tom je prigodom podsjetio kako su mlikarice jedan od simbola Grobnišćine, žene koje su svako jutro, po kiši i snijegu, suncu, jugu i buri, na leđima nosile svježe mlijeko u Rijeku.



HRASTENICA U znak sjećanja na grobničke mlikarice, Odbor za obilježavanje truda i muke matere mlikarice, koji djeluje pri Općini Čavle, organizirao je jučer ispred kapelice »Poklon na križu« na Rebru, iznad naselja Hrastenica, tradicionalni, 12. spomen program »Grobničkoj materi mlikarici«.


Program je započeo misnim slavljem Župnog ureda Cernik, koje je predvodio cernički župnik vlč. Petar Zeba zajedno s grobničkim svećenicima. Vlč. Zeba tom je prigodom podsjetio kako su mlikarice jedan od simbola Grobnišćine, žene koje su svako jutro, po kiši i snijegu, suncu, jugu i buri, na leđima nosile svježe mlijeko u Rijeku, pješačivši cijelu noć, kako bi na taj način prehranile svoje obitelji.


Ovo je 12. obljetnica žrtve i ljubavi koje su majke, žene, none činile za druge, za svoje najdraže, za svoje obitelji, kazao je vlč. Zeba. Upravo je na dijelu toga puta, nazvanog Mlikaričin put, i održana jučerašnja manifestacija, pokrenuta prije više od deset godina, koju su podržali mještani Hrastenice i Općina Čavle. Kao i prethodnih, i ove je godine događanju nazočio veliki broj mještana Grobnišćine, koji su, unatoč kišnom vremenu, došli pokazati poštovanje grobničkoj materi mlikarici. 




Nakon misnog slavlja program je nastavljen uz recital i pjesme posvećene grobničkim mlikaricama. Program je vodio Duško Žeželić, a, između ostalih, u njemu su sudjelovali Emilia Čargonja, Ramona Zoretić, Paola Glažar, Nenad Ban, Željka Linić Smirnov, djeca Dječjeg vrtića Čavlić, Petra Mavrinac i klapa Grobnik. Prigodnu riječ u ime organizatora i inicijatora ove tradicionalne manifestacije uputio je Edo Žeželić, koji je inicijator ovog događanja prvi put održanog 2002. godine. Nakon programa na Rebru, uslijedio je domjenak s domaćim specijalitetima, u organizaciji mještana naselja Hrastenica i Kosorci.