Zahtjev Ministarstvu kulture i premijeru

Gradsko vijeće Rijeke traži da se nađu sredstva za financiranje EDIT-a u državnom proračunu

Hina

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Gradsko vijeće Rijeke je podržalo izdavačku kuću talijanske nacionalne manjine EDIT i zahtjev da se u državnom proračunu nađe novac za sufinanciranje njenog djelovanja i nastavka izdavanja dnevnog lista na talijanskom jeziku La Voce del popolo. Taj će zaključak Gradsko vijeće uputiti Ministarstvu kulture i predsjedniku Vlade RH

RIJEKA Gradsko vijeće Rijeke je na sjednici u četvrtak na prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela, zaključkom podržalo izdavačku kuću talijanske nacionalne manjine EDIT i zahtjev da se u državnom proračunu nađe novac za sufinanciranje njenog djelovanja i nastavka izdavanja dnevnog lista na talijanskom jeziku La Voce del popolo.  

Taj će zaključak Gradsko vijeće uputiti Ministarstvu kulture i predsjedniku Vlade RH.


 Vijeće ističe kako podupire EDIT-ovu djelatnost kojom osigurava prava autohtonoj talijanskoj nacionalnoj manjini na uporabu talijanskog jezika u informiranju i kulturi, a neprihvatljivim ocjenjuje stav ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o nužnosti izlaženja lista La Voce del popolo na isključivo komercijalnim osnovama i s tim povezano smanjenje i ukidanje proračunskih sredstava nakladničke kuće EDIT (La casa editrice degli Italiani di Croazia e Slovenia).


 Obersnel je svoj prijedlog iznio na aktualnom satu, odgovarajući na pitanje predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić Bukovac (IDS) o aktivnostima Grada Rijeke povezanim sa smanjenjem i najavom ukidanja financiranja EDIT-a, u kontekstu kršenja potpisanih bilateralnih sporazuma između Italije i Hrvatske o zaštiti nacionalnih manjina. Obersnel je rekao da taj potez ministra Hasanbegovića »nije prvi u nizu sličnih« i to s »posve nejasnim« ciljem.




 »Mi u Rijeci i Istri uložili smo puno napora i političke volje da se dokaže da je zajednički život ljudi različite nacije, vjere i kulturnih navika moguć«, rekao je gradonačelnik. Rekao je da se ta sredstva možda ne moraju osiguravati unutar Ministarstva kulture, ali da je nedvojbeno da se moraju pronaći u državnom proračunu.


 Vijećnički klub HDZ-HSP AS glasao je protiv donošenja tog zaključka jer, kako je obrazložila vijećnica Tea Čaljkušić Mance (HDZ), ne može prihvatiti tako intoniran zaključak.


»Možemo se složiti da je EDIT-u potrebna pomoć, ali ne i s ocjenom da je stav ministra neprihvatljiv jer je sigurno proveo sve potrebne analize prije donošenja ove odluke«, rekla je.


 Na sjednici je prihvaćeno izvješće gradonačelnika o izvršenju gradskog proračuna za 2015. godinu. Kako je uvodno iznio, u toj godini je ostvareno 684 milijuna kuna prihoda, a 696 milijuna kuna rashoda. Veliki manjak prihoda, u dobroj mjeri uzrokovan izmjenama zakona o porezu na dohodak, nije moguće pokriti i nadoknaditi iz drugih izvora i to će se nastaviti i sljedećih godina, rekao je Obersnel. Rashodi su na gotovo svim stavkama smanjeni u odnosu na 2014., ali time se nije mogao nadomjestiti pad prihoda, kazao je.


 Tea Čaljkušić Mance (HDZ) istaknula je da su mnogi gradovi u Hrvatskoj izašli iz recesije i krize i sustavno povećavaju prihode, a da Rijeke to ne uspijeva te zaključila da su se mogle ostvariti i veće uštede.


 Na prijedlog Upravnog vijeća Gradske knjižnice Rijeka za novog ravnatelja u četvorogodišnjem mandatu je izabran Niko Cvjetković, magistar knjižničarstva i profesor hrvatskog jezika i književnosti, dosad knjižničar u Pomorskoj školi u Bakru.


 To je bio ponovljeni natječaj za izbor ravnatelja, a od četiri prijave dvije su ocijenjene nepotpunima. Na prvome natječaju je Upravno vijeće kao najbolju kandidatkinju ocijenilo bivšu ravnateljicu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunju Seiter Šverko, ali je prijedlog Gradskom vijeću povuklo nakon što se doznalo da je Državna revizije pronašla nepravilnosti u NSK tijekom njezina mandata.