Marendarij zatvorenog tipa

Gradski poslovni prostor na Titovom trgu za 200 tisuća kuna preuređen u kantinu za zaposlenike gradske uprave

Damir Cupać

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Prostor se morao urediti sukladno minimalnim tehničkim uvjetima u kojima marendarij može poslovati



Nakon dugo vremena na javnu licitaciju otišao je i poslovni prostor na Titovom trgu, a koji se nalazi do ulaza u urede gradske uprave i koji je izazvao pozornost građana zbog intenzivnih radova na preuređenju. Početne informacije da se prostor preuređuje u lokal zatvorenog tipa – kantinu za radnike u gradskoj upravi pokazale su se točnim. Početna zakupnina je jedan euro, a početna ukupna zakupnina 64 eura. 


   – Nakon primopredaje prostora i demontaže inventara kojim su bili pokriveni zidovi prostora utvrđena je velika prisutnost vlage. Daljnjim ispitivanjem, utvrđeno je da kroz prostor prolazi temeljna kanalizacija zgrade Titov trg 3 – istočni dio koja je bila djelomično urušena i godinama se taložila i razlijevala otpadna voda. Nadalje kroz prostor su prolazile olovne dovodne instalacije koje su na više mjesta vlažile i propuštale, što je bio osnov da se pristupi sanaciji zajedničkih dijelova. Sanirana je temeljna kanalizacija na kojoj su bili osim stanova i poslovnih prostora istočnog dijela zgrade priključeni i sanitarni čvorovi prizemlja gradske uprave. Tako da se navedenim zahvatom pristupilo i sanaciji sanitarnih čvorova. Osim navedenog zamijenjena je i odvodna i dovodna instalacija zgrade istočnog dijela koja prolazi rečenim prostorom. Manji dio radova koji se odnosi na zajedničke dijelove zgrade teretio je pričuvu zgrade u iznosu od 30.917 kuna koji dio je prijavljen na osiguranje zgrade, pojašnjavaju u Gradu Rijeci. 


   Prostor se nalazio u potpuno devastiranom stanju nepogodnom za obavljanje bilo kakve djelatnosti, ocijenili su u Gradu Rijeci te se pristupilo uređenju ne samo poslovnog prostora ex. India house već i sanitarnim čvorovima i hodniku koji ih povezuje. 




   – Uređenje cjelokupnog prostora uključivalo je niz radova koji su obuhvatili sanaciju zidova, stolarije, podnih ploča, popravak dotrajalog spuštenog stropa, sanaciju podne ploče i podrumskih komora, podnog i zidnog opločenja i postavu novih sanitarnih elemenata. Radove je izvela tvrtka VDI d.o.o. Rijeka, s ukupnim iznosom izvedenih radova od 228.995 kuna. Promišljajući o budućoj namjeni, odlučeno je da se dio prostora prenamijeni za potrebe rada gradske uprave kao dodatni prostor za sastanke, uključivo i sanitarne čvorove, a dio uredi kao poslovni prostor koji će se dati u zakup kao ugostiteljski objekt zatvorenog tipa, odnosno marendarij za potrebe djelatnika gradske uprave. Naime, dugogodišnji problem postojećeg marendarija na Titovom trgu 3 koji koriste djelatnici gradske uprave nalazi se na trećem katu i smješten je u svega oko 10 kvadrata prostora, što je bio osnov da se postojeći preseli u veći prostor. Vraćanjem navedenog prostora u prizemlju zgrade stvoreni su uvjeti za isto preseljenje te se prostor morao urediti sukladno minimalnim tehničkim uvjetima u kojima marendarij može poslovati, pojasnio je pročelnik odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac.