Kreće projekt koji se čeka pet godina

Gradnja 80 stanova POS-a na Donjoj Drenovi kreće krajem ljeta – ako ne bude žalbi

Damir Cupać

Projektom je predviđena izgradnja četiri višestambena objekta, a lista kupaca napravljena je još 2008. godine. Posao je i ovaj put povjeren Novotehni koja je ponudila cijenu od oko 26,6 milijuna kuna 



– Nažalost, od pet zaprimljenih ponuda jedna je morala biti odbijena budući da u formalno-pravnom smislu sadržajno nije bila sukladna vrlo strogim zakonskim propisima koji reguliraju postupak javne nabave, dok je jedan ponuditelj morao biti isključen iz postupka javnog nadmetanja jer nije dokazao nepostojanje zakonom propisanih obaveznih razloga isključenja. Rangiranjem preostalih valjanih ponuda najpovoljnijom po traženom kriteriju najniže cijene ocijenjena je ponuda građevinskog poduzeća Novotehna d.d. u visini 26.569.142 kuna.



  Ako se za prvih nekoliko prolongiranja rokova početka radova mogu okriviti komplicirani imovinsko-pravni odnosi koji su uključivali nekoliko postupaka izvlaštenja i rješavanje zamršenih vlasničkih odnosa s novoosnovanom Agencijom za upravljanje državnom imovinom, za nova kašnjenja kriva je isključivo Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke koja je osnovana upravo zbog toga da se POS-ovi projekti realiziraju na što kvalitetniji i na što brži način zbog toga što među građanima vlada veliko zanimanje za kupnju stanova kojima je gornja granica cijene po četvornom metru zakonski odeređena i iznosi oko 1.100 eura. Dogodi li se nova žalba i bude li pravorijek Državne komisije identičan kao u travnju 2012. godine, netko će morati objasniti kako to posao obavljaju ljudi koji biraju izvođača radova i jesu li tu čista posla. Ljudima koji pet godina čekaju na Listi prisjeli su i stanovi, i Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke. Jedina im utjeha može biti da su u međuvremenu zbog krize građevinari spustili cijene što bi se moglo odraziti i na ukupnu cijenu kvadrata.





Ukoliko ni jedan od sudionika ovog javnog nadmetanja ne izjavi žalbu, smatrajući da su na bilo koji način povrijeđena njegova prava, dugoočekivani početak radova na izgradnji ovog projekta društveno poticane stanogradnje bit će moguć već krajem ljeta 2012. godine, izjavio je Benac. Inače, ponuda Novotehne bila je po cijeni u sredini jer su jeftiniji od te tvrtke bili Radnik s 20,6 milijuna kuna, Strabag s 22,8 milijuna kuna, a skuplje ponude dostavili su Zagorje Tehnobeton s 27,2 milijuna kuna te AB Gradnja s 28,9 milijuna kuna. 


   Žalba Radnika


Lista kupaca za 80 stanova na Donjoj Drenovi napravljena je još 2008. godine, zajedno s listom za POS-ove stanove na Rujevici. I dok su na Rujevici kupci već odavno uselili, građani koji će plaćati stanove na Donjoj Drenovi još uvijek ne znaju kada će točno početi radovi. Pet godina je jako puno vremena, a od daljnje agonije može ih spasiti samo neizjavljivanje žalbe na izvođača radova. Ako se to dogodi, proći će najmanje još nekoliko mjeseci dok Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ne donese pravorijek. Ako bi on bio kao i u prvom natječaju takav da se on poništava, procedura će se opet otegnuti najmanje do kraja 2012. godine. I na prvom natječaju posao je dobila Novotehna krajem 2011. godine, no potom se žalio Radnik, a Državna komisija poništila je javno nadmetanje rješenjem koje je napisano u travnju 2012. godine.   


Očuvanje zelenila


Bude li ovaj put sve u redu, uz planirani rok gradnje od 540 dana, useljenje bi moglo biti do kraja 2013. godine. Projektom Zorane Skorup iz tvrtke Zoka Zola Architecture + Urban Design, Riječanke koja već dvadeset godina radi u Chicagu, predviđena je izgradnja četiri višestambena objekta s ukupno 80 stanova te rekonstrukcija i izgradnja pristupnih prometnica s pripadajućim parkirnim mjestima. Lokacija budućih građevina obuhvaća neizgrađeni prostor smješten između Ulice Brce na jugozapadu i izvangradskog zaštitnog zelenila na sjeveru i sjeverozapadu, te ceste koja vodi do starog drenovskog groblja s istočne strane.


Projekt je osmišljen na način da se u najvećoj mogućoj mjeri sačuva okolno zelenilo i na taj način budućim stanarima pruži prožetost vanjskog ozelenjenog i unutarnjeg stambenog prostora, ali i osigura prozračnost uglavnom dvostrano orijentiranih stambenih jedinica, te vizualni kontakt s neposrednim okolišem i vizurama Kvarnera. Stanovi će, kao i u svim dosadašnjim POS-ovim projektima Grada Rijeke, biti opremljeni etažnim plinskim grijanjem, PVC stolarijom te podnim oblogama I. klase, u zgradama će biti izvedeni liftovi te će biti omogućen pristup za osobe smanjene pokretljivosti.