U Starom gradu počela izgradnja stambeno-poslovne građevine na pet etaža

Gradilište na Gomili: U zgradi Pod kaštelom četiri stana i poslovni prostori

Ljiljana Hlača

Stanovi će biti površine 57, 62, 90 te 130 četvornih metara, a poslovni prostori od 93 do 219 kvadrata. Prodajna cijena još nije poznata, a vrijednost investicije je veća od 2.500.000 eura

RIJEKA Stambeno-poslovna građevina koja se gradi na Gomili te je u javnosti poznata pod projektnim nazivom »Pod kaštelom« polako dobiva svoje obrise. Nakon arheoloških istraživanja na toj lokaciji u kolovozu prošle godine, arhitektonsko zdanje zamišljeno kao objekt suvremene arhitekture koji će se svojim izgledom uklopiti u vizuru Staroga grada, diže se iz temelja i zasad se nazire pola pročelja.    Investitor je tvrtka Bareno iz Opatije čiji je direktor Marko Vukelić, a iza cijelog zahvata stoji strani kapital poduzetnika Gennadyja Kurinnyja iz Ukrajne i Marie Anikina iz Rusije. Vrijednost investicije je veća od 2.500.000 eura, dok je završetak radova najavljen za ožujak 2013. godine, kada bi se trebali useliti prvi stanari odnosno zakupci, saznajemo. Ukupna površina zgrade iznosi oko 1.162 četvornih metara.    – Namjena građevine je poslovno-stambena na pet etaža, odnosno imat će suteren, prizemlje i prvi kat koji će biti isključivo poslovne namjene, dok će se na drugom i trećem katu nalaziti stanovi, otkriva nam arhitekt Siniša Zdjelar iz ZDL arhitekti, riječke tvrtke koja obavlja nadzor nad spomenutim radovima, ali i potpisuje projektno-arhitektonsku dokumentaciju.

Luksuzna oprema




– Unutar poslovnih prostora moguća je reorganizacija prema potrebama budućih poslovnih djelatnosti. Građevina će, kada bude gotova, biti opremljena najnovijim tehnologijama i opremom najvišeg standarda. To znači da će objekt biti opremljen najnaprednijim sustavima grijanja, ventilacije i hlađenja, a svi prostori bit će spojeni na centralni sustav upravljanja. Zakupci, odnosno stanari, moći će poslovni prostor te stan grijati, hladiti ili ventilirati preko pametnog telefona ili sličnog uređaja, a predviđeno je i da se za sve stanove postavi automatski sustav upravljanja spojen na mikrometeorološku stanicu koja će se nalaziti na krovu što će maksimalizirati energetsku učinkovitost građevine, ističe naš sugovornik.


Zdjelar naglašava da je riječ o građevini specifičnoj i po svojem položaju, i po vrijednosti investicije, i po luksuznoj opremi – prodajna cijena četvornog metra stana, odnosno poslovnog prostora u zgradi, još nije utvrđena. Zgrada će imati četiri stana površine 57, 62, 90 te 130 četvornih metara i isto toliko poslovnih prostora površine od 93 do 219 četvornih metara, saznajemo.   

Stroga pravila


– Već sada imamo upite za poslovne prostore s uličnim izlozima i za stan na samom vrhu zgrade koji će imati pogled na cijeli Kvarner, otkriva naš sugovornik. Kaže i da se izgledom građevine trebao postići kompromis između zatečene arhitekture Staroga grada (poseban naglasak na kontinuitet arhitektonskog izričaja riječkog arhitekta Igora Emilija koji je radio na obnovi i revitalizaciji riječkog Staroga grada razorenog u Drugom svjetskom ratu) i suvremenih arhitektonskih kretanja. 


   – Smatram da smo u tome uspjeli, s obzirom na to da se radi o području gdje su na oblikovanje zgrade uz arhitektove ideje utjecali uvjeti konzervatora te stroga pravila definirana detaljnim urbanističkim planom za danu lokaciju, zaključio je Siniša Zdjelar.



Prema informacijama Odjela gradske uprave za urbanizam, tvrtka Bareno kupila je 2007. zemljište od oko 316 kvadrata na usmenom javnom nadmetanju (licitaciji) po cijeni od 948.000 eura, odnosno 3.000 eura po četvornom metru. Bilo je to zlatno doba za prodaju gradskog zemljišta. Investitor je osim kupoprodajne cijene platio i stvarne troškove pripreme gradnje u iznosu od 148.936 kuna. Investitor se obvezao na toj lokaciji izvršiti arheološka istraživanja sukladno mišljenju Konzervatorskog odjela u Rijeci te u skladu s tim izraditi i ishoditi svu potrebnu dokumentaciju za gradnju. Arheološka istraživanja su obavljena, a o njima je naš list pisao prošle godine. Siniša Zdjelar tomje prilikom naglasio da su tijekom iskopa temelja ovog objekta pronađene četiri izvrsno očuvane žitnice.    – Riječ je o kamenim ukopanim prostorijama iz 17. stoljeća koje su građene u Starom gradu prema austrijskim građevinskim smjernicama kako bi nadomjestile nepostojeći riječki fonticus, odnosno gradsko skladište poljoprivrednih proizvoda, rekao nam je Zdjelar.