Neadekvatno održavanje

Građani se žale na niz problema s javnom rasvjetom u Rijeci: ‘Ovo je ipak malo previše’

Ljiljana Hlača

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Konkretno, u Ulici Riva na autobusnoj stanici (preko puta Porezne uprave), rasvjetni stup s četiri rasvjetna tijela već mjesecima ne radi. Njegova bi funkcija trebala biti da osvijetli pješački prijelaz kako bi vozači lakše uočili pješake



RIJEKA Građani ukazuju – javna rasvjeta po gradu se neadekvatno održava. Ulica Riva, Školjić (kod željezničkog mosta), zatim Ulica Andrije Kačića Miošića (na mostu preko Rječine), Istarska ulica, Preluk, potez kod Zavoda za zapošljavanje (Bulevard oslobođenja), dijelovi riječke luke – samo su neke od lokacija gdje stupovi nisu u funkciji. Vjerojatno ima toga još. Je li to malo previše?


Mnoge građane čudi takav oblik nebrige. Konkretno, u Ulici Riva na autobusnoj stanici (preko puta Porezne uprave), rasvjetni stup s četiri rasvjetna tijela već mjesecima ne radi. Njegova bi funkcija trebala biti da osvijetli pješački prijelaz kako bi vozači lakše uočili pješake.


Upitali smo TD Energo, koji bi se trebalo sustavno brinuti o svemu tomu – zašto je tomu tako odnosno zbog čega se žarulje odmah po kvaru ne mijenjaju.




– Na instalaciji javne rasvjete u Ulici Riva samo smo ove godine u nekoliko navrata intervenirali prema dojavama građana, odgovaraju konkretno na ovaj slučaj. Tu postoji problem dotrajalosti instalacija koje napajaju rasvjetna tijela, kao i dotrajalosti svjetiljki na samoj Rivi, što pojačava blizina mora koja ubrzava proces korozije opreme. U suradnji s Gradom Rijeka radi se na iznalaženju dugotrajnijeg rješenja kako bismo otklonili ovaj problem. Za ostale prijavljene lokacije – najavljen je brzi popravak.


– Što se tiče pitanja o roku otklanjanja kvarova, moramo reći kako u Rijeci postoji preko 15.000 rasvjetnih tijela. Naše službe, po dojavi, kvarove i nedostatke otklanjaju u što je moguće kraćem roku. Prosječno vrijeme čekanja nije više od tri do pet dana. Moguće je da se za neke intervencije čeka i duže, a na to utječe vrsta i kompleksnost kvarova, vremenski uvjeti i suradnja s vanjskim izvođačima. Samo je u ovoj godini s današnjim danom izdano 933 naloga za popravak, a u kolovozu i srpnju bilo ih je 208, komentar je TD Energa.