Incijativa BazZa

Građani prijavili onečišćenje mora u Bakarskom zaljevu

Sanja Gašpert

Foto: M. ŠEGULJA

Foto: M. ŠEGULJA

Prošle je nedjelje BazZa organizirala i prvi u nizu javnih prosvjeda protiv zagađenja u Bakru, kojemu se odazvalo stotinjak građana, a sljedeći je prosvjed najavljen već za rujan



BAKAR Građanska inicijativa za Bakarski zaljev i zaleđe, BazZa, poslala je prijavu Inspekciji okoliša zbog jučerašnjeg onečišćenja mora u Bakru.


»U privitku su fotografije koje prikazuju radnike Lučkog terminala za rasute terete u Bakru kao čiste poklopce brodskih skladišta, bacajući lopatama ugljen u more.


Ovakvo stanje je nedopustivo, ponavlja se kod svakog iskrcaja broda, zagađenja se događaju na dnevnoj bazi, stanje mora u Bakru je katastrofalno, zagađivač uporan, bahat i neodgovoran.




Molimo vas da poduzmete zakonske mjere, predviđene za ovakvo postupanje zagađivača«, piše u prijavi BazZa-e, koji je potpisala Dunja Sabljar Štrbac.


Prošle je nedjelje BazZa organizirala i prvi u nizu javnih prosvjeda protiv zagađenja u Bakru, kojemu se odazvalo stotinjak građana, a sljedeći je prosvjed najavljen već za rujan.


Inače, kako su tada istaknuli u BazZai, prijave se redovito šalju raznim inspekcijama, od kojih se dobivaju potvrde o zaprimanju prijava, ali ne i odgovori. 


Direktor Luke Rijeka Vedran Devčić kazao je nedavno za Novi list da dugoročno ne postoji opcija iseljenja terminala za rasuti teret iz Bakra, te da će on na istom mjestu ostati najmanje do 2042. godine, odnosno do isteka koncesije. 


Foto: M. ŠEGULJA


Foto: M. ŠEGULJA