Inicijativa "Protiv skupog Energa"

Građani najavili prosvjed: Energo mora povući odluku o poskupljenju i vratiti nam novac

Marinko Glavan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Kad se poskupljenje pribroji onome od prije tri godine, kada je toplinska energija poskupila za preko šezdeset posto, ispada da je cijena u samo tri godine udvostručena, što građani, korisnici centralnoga grijanja više ne mogu financijski podnijeti



Prosvjed građana protiv previsokih cijena centralnog grijanja u Rijeci bit će održan u petak, 6. veljače, na trgu ispred zgrade Energa, potvrdio je Josip Kukuljan, pokretač inicijative pod nazivom Protiv skupog Energa, koja već danima na facebooku i osobnim kontaktima po zgradama okuplja korisnike centralnog grijanja na zajednički protest protiv najnovije odluke o poskupljenju centralnog grijanja od 1. prosinca prošle godine.


Inicijativa traži da se trenutačno opozove odluka o poskupljenju kojom je Skupština Energa povisila cijenu isporučene toplinske energije za oko 35 posto, s 0,37 kuna po kilovatsatu na 0,50 kuna po kilovatsatu. Kada se to pribroji poskupljenju od prije tri godine, kada je toplinska energija poskupila za preko šezdeset posto, ispada da je cijena u samo tri godine udvostručena, što građani, korisnici centralnog grijanja, ističe Kukuljan, više ne mogu financijski podnijeti.


Koliko je najnovije poskupljenje povećalo račune korisnika pokazuje i primjer objavljen na facebook stranici inicijative Protiv skupog Energa, u kojemu je vlasnica jednosobnog stana na Turniću, umirovljenica, za prosinac dobila račun za grijanje od čak 738 kuna, iako temperature zraka nisu bile niske, dok je za mjesec ranije račun iznosio znatno nižih 497 kuna.




Inicijativa Protiv skupog Energa, u slučaju da prosvjed ne urodi ispunjavanjem njihovih zahtjeva, ne namjerava na tome stati, već će svoju borbu za pravednije cijene centralnoga grijanja nastaviti svim legitimnim sredstvima koja im stoje na raspolaganju.


Od svojih zahtjeva, želim to posebno naglasiti, nećemo odustati, niti o njima pregovarati dok ih gradonačelnik i Energo ne ispune, zaključuje Kukuljan.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista