Sezonja kupanja

Grad u riječke plaže ulaže milijune, ali kupači baš i nisu oduševljeni stanjem na terenu

Ljiljana Hlača

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Iako su plaže u Rijeci uređene i puštene u sezonu, već sam dolazak na neke od njih na Pećinama ostavlja dojam kao da je tamo prije pet minuta završio II. svjetski rat, kazao je jedan od kupača 



RIJEKA – Jučer su formalno započeli radovi na sanaciji stijenskog pokosa na plaži Sablićevo na Pećinama koji će koštati 900.000 kuna, dok će zahvat trajati najmanje mjesec dana, što znači da se ovdje neće moći kupati barem do kraja srpnja.


Na gornjoj ogradi kod ulaza postavljeno je upozorenja o zabrani parkiranja ispred kupališta.


Podsjetimo, Sablićevo je već neko vrijeme pod ključem jer se zbog olujnog vremena početkom ove godine odronila velika stijena na zapadnom dijelu ove plaže. Kasnije je utvrđeno da cijeli taj dio nije siguran, a usprkos isticanju opasnosti i zaključavanju ulaza, građani su Sablićevo ovih dana ipak koristili za osvježenje, preskačući ogradu te na taj način riskirali.


Otpadni materijal




Ove godine je u riječka kupališta uloženo nešto manje nego lani, odnosno 3,54 milijuna kuna, a bez obzira što je na gradonačelnikovom kolegiju istaknuto da su plaže spremne za ljeto – neki baš i ne misle tako.


– Evo šaljemo fotografije »uređene« plaže za pse na Kantridi, stoji u jednoj reakciji koja je pristigla na email redakcije.


– Kao što možete primijetiti, tu je naguran sav otpadni materijal s parkirališta koje je zimus jugo podiglo. Od lani je postavljena još jedna tabla s pravilima ponašanja, ali su zaboravili postaviti kantu za smeće. Budući da smo tamo cijelo ljeto, mi korisnici znamo koliko turista tu dolazi ciljano u Rijeku baš zbog ovakvih sadržaja, stoji između ostaloga u emailu.


Snimili čitatelji


Snimili čitatelji



Nezadovoljnih kupača ima i na Pećinama. Ukazuju na hrđu na ogradama, rupe, tuševe smještene u opasnim ruševinama Hotela Park…


»Iako su plaže u Rijeci formalno obnovljene, uređene i puštene u ovogodišnju kupališnu sezonu, već samim dolaskom na neke od plaža na Pećinama korisnici već na prvi pogled imaju osjećaj kao da je prije pet minuta završio II. svjetski rat«, kazuju nam.


Odjel gradske uprave za komunalni sustav u međuvremenu je neke nedostatke riješio. Na plaži za pse na Kantridi postavljene su dvije kante za izmet i otpatke, a kada je riječ o mostiću na Pećinama koji ne vodi nigdje, odgovaraju kako je »na stazi od Park hotela (bivša Plaža 2) prema Vili Olga uništeno stepenište koje je povezivalo ove dvije plaže«.


– Za obnovu te staze potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju za sanaciju obalnog puta. Trenutno je izvedeno zaprečenje prolaza radi zaštite od pada te su uklonjeni ostaci stepenica iz mora. Kada je riječ o dijelu gdje je Hotel Park (betonsko kupalište s kabinama i terasom) Grad Rijeka to ne održava jer jer to vlasništvo Jadran hotela.


Snimili čitatelji


Snimili čitatelji



Obnova sunčališta


Grad Rijeka brine o 22 plaže – od čega 13 na Kantridi i Kostabeli te 9 na Pećinama. Ove godine od većih odrađenih zahvata u Gradu Rijeci su izdvojili sanaciju plaže S zavoj te staze prije plaže Glavanovo, zatim su popravljena betonska sunčališta i staze na plaži Lungo mare i ispod pomoćnog nogometnog stadiona te je šljunkom dohranjen Preluk, Ploče, Igralište i Brajdica.


Gdje je bilo potrebno, stara oprema je popravljena te postavljena standardna oprema – ograde, penjalice, plutajuće brane i slično. KD Čistoća je s čišćenjem plaža počeo još sredinom svibnja, kada mnogi o kupanju nisu još ni razmišljali.