Izgrađena privremena terasa

Grad sanirao prilaz kući u Ružićevoj: Neda Šimić Božinović opet može iz stana

Ljiljana Hlača

Cijela zgrada je opasna po život, od trulog krova, glavnog stubišta pa do balkona koji su poduprijeti gredama. Sve to stanari znaju, ali nikako da povećaju pričuvu



RIJEKA Riječkoj umjetnici Nedi Šimić Božinović napravljen je prilaz do njezinog stana. To je za nju odlična vijest budući da smo nedavno pisali kako joj se zbog dotrajalosti urušila drvena terasa koja je vodila do ulaza u njezin dom u Ružićevoj 24.


U samom centru grada zbog uršavanja drvene terase skoro tjedan dana bila je zatočena u svojem stanu, nije mogla nikuda jer se nije moglo ni ulaziti ni izlaziti, a hranu su joj donosili susjedi ili prijatelji. 


   Neda Šimić Božinović danas je zadovoljna jer je dobila novi prilaz od drva. Iako više neće imati terasu kao nekad ona je više nego zadovoljna učinjenim poslom pa je tako riječka priča dobila sretan kraj. Ali, samo na kratko. 




   – Ovo što smo sada napravili je minimalan zahvat. Samo kako bi stanarka imala mogućnost prilaza. Budući da je ova zgrada sama po sebi posebna, cijeli zahvat financirao je Grad Rijeka kao i prijašnju drvenu terasu koja se srušila, a bila je napravljena još 2005. godine. Inače, riječ je o investiciji od 11.000 kuna, rekao nam je Dragan Žiković iz Rumata. 


   Naglasio je, također, da svi stanari moraju imati na umu da ni ovo neće trajati vječno. I ova terasa, odnosno, prilaz što je napravljen samo je privremeni. 


   – Cijela zgrada je opasna po život. Od trulog krova, glavnog stubišta pa do balkona koji su poduprijeti gredama. Sve to stanari znaju, postoje riješenja građevinske inspekcije o hitnoj sanciji tih dijelova, ali njih ništa ne može prisiliti da povećaju pričuvu i riješe svoje probleme. Opravdavaju se time da za to nemaju novaca te misle da bi se o njihovoj imovini trebao brinuti netko drugi, kaže Dragan Živković.   

Treba podsjetiti da zgrada ima minimalnu pričuvu od kunu i pol, skoro 30.000 kuna duga budući da vlasnik jednog dijela objekta (tvrtka Vinogradar u stečaju) ne plaća pričuvu. Imaju praznu blagajnu, pod prinudnom je upravom (znači bez međuvlasničkog je ugovora te ovlaštene osobe) te se u nju nikada nije ulagalo. Stoga ne čudi da se ovako nešto događa, u zgradi je sve ko’ na babinom zubu. A, takvih je objekta, zbog sve slabije platežne moći njihovih vlasnika u Rijeci, – sve više.