Na grobljima Kozala i Trsat

Grad pomaže obnovu grobnica. Evo kako se prijaviti i koliko će vam novca odobriti

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Projekti sanacije mogu se sufinancirati do 50 posto, odnosno najviše u iznosu od 150.000 kuna, ovisno o broju dodijeljenih bodova



RIJEKA – Grad Rijeka objavit će javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat u 2020. godini. Poziv će biti objavljen 24. lipnja i bit će otvoren do 14. listopada 2019. godine.


– Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je Pravilnik o korištenju sredstava spomeničke rente za provođenje Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat kojim su utvrđeni uvjeti i mjerila za sufinanciranje, postupak i tijela za donošenje Liste prioriteta te način praćenja izvršenja programa. Groblje Kozala i Groblje Trsat zaštićeni su kao kulturno-povijesne cjeline od strane Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Rijeci te su upisane u Registar kulturnih dobara RH-Listu zaštićenih kulturnih dobara zbog velikog broja kvalitetnih arhitektonskih i skulptorskih ostvarenja u grobnicama i grobovima eminentnih riječkih arhitekata i kipara, kao i velikog broja grobova osoba značajnih za hrvatsku povijest.


Provedbom Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat povećava se spomenička vrijednost, ne samo pojedinačnih grobnih mjesta, već i groblja kao cjeline, te se ujedno podiže svijest građana o važnosti groblja kao bitnog dijela hrvatskog i europskoga kulturnog nasljeđa i njegove integracije u uobičajene kulturne aktivnosti, a posebice u turističke itinerare, pojasnila je ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Vlasta Linić. Ona se osvrnula na projekte koji su realizirani u prošloj godini.




– Na javni poziv za sufinanciranje programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat u 2018. godini pristiglo je 11 prijava, od kojih dvije nisu bile potpune. Do kraja prošle godine izvršena je sanacija šest grobnih mjesta, za što je ukupno izdvojeno oko 140.000 kuna, a naš udio u sufinanciranju iznosio je oko 60.000 kuna. Za ovu godinu povjerenstvo je prihvatilo dvije prijave, ukupan trošak sanacije iznosi više od 200.000 kuna, a naš je udio nešto manje od 100.000 kuna.


Što se tiče javnog poziva za sljedeću godinu, nadamo se da će biti više prijavitelja kako bi više projekata bilo uvršteno na listu prioriteta. Podsjećam da se projekti sanacije mogu sufinancirati do 50 posto, odnosno najviše u iznosu od 150.000 kuna, ovisno o broju dodijeljenih bodova, navela je ravnateljica Linić.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je sanacija grobnih mjesta dobar program na koji se troše sredstva spomeničke rente.


– Nadamo se da će program zaživjeti i da će biti sve više prijava. Slično je bilo kada smo krenuli s programom sanacija fasada. Bilo je više sredstava nego prijava, a danas je obratno. Vjerujem da će i u ovom slučaju biti tako, zaključio je Obersnel.