Europska sredstva

Grad Rijeka želi sortirnicu od 30 milijuna kuna, da se vozi manje smeća na Marišćinu

Damir Cupać

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Projekt je vrijedan oko 30 milijuna kuna i očekujemo europska sredstva. Namjena sortirnice je smanjivanje količine otpada koje će se voziti u Marišćinu, objasnio je Obersnel



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj press konferenciji osvrnuo se i na povlačenje europskih sredstava s kojima će se nastaviti obnova riječkih vrtića i škola.


Odobrena su i europska sredstva za izgradnju još jednog reciklažnog dvorišta, a riječ je o 1,2 milijuna kuna koje će biti u Ulici Jože Vlahovića, u jednoj od hala nekadašnjeg Torpeda. Ono bi trebalo biti otvoreno do kraja ljeta.


– Dobili smo 2,5 milijuna kuna za edukaciju i propagiranje potrebe selektivnog prikupljanja otpada. Očekujemo raspisivanje natječaja za sortirnicu u Mihačevoj dragi. Projekt je vrijedan oko 30 milijuna kuna i očekujemo europska sredstva.




Namjena sortirnice je smanjivanje količine otpada koje će se voziti u Marišćinu. Sav otpad koji se prikupi proći će kroz sortirnicu kako bi se odvojilo sve ono što je iskoristivo. Na taj način će se optimizirati ukupna količina otpada koja će se voziti u Marišćinu, pojasnio je Obersnel.


On je najavio još jednom obnovu voznog parka Autotroleja jer će tijekom sljedećih godinu i pol dana biti nabavljena 54 nova autobusa.


– Krenut će i projekt kojim će se uvesti sustav najave dolaska autobusa na riječke autobusne čekaonice, ali osmislit će se i aplikacija za mobilne uređaje pomoću koje će se moći kada će stići neki autobus i gdje se točno nalazi. Očekuje nas širenje mreže pametnih semafora na šest raskrižja, izjavio je Obersnel.