Kolegij gradonačelnika

Grad Rijeka radi novu listu za dodjelu gradskih stanova, u najam će i 200 novih stanova

Damir Cupać

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nezadovoljstvo brojem dodijeljenih stanova u najam, pojasnivši da je to zbog toga što je gradski stambeni fond limitiran, a država nema razrađenu stamebnu politiku prema građanima koji nemaju dovoljno novca za kupnju stana



RIJEKA  Krajem kolovoza 2017. godine Grad Rijeka objavit će javni poziv za formiranje nove liste prioriteta za dodjelu gradskih stanova u najam. Lista će važiti od početka 2018. godine do 2021. godine.


– Trenutno važeća lista prioriteta za davanje stanova u najam utvrđena je za razdoblje od 1. siječnja 2012. godine do 31. prosinca 2015. godine. Budući da je temeljem liste prioriteta bio dodijeljen razmjerno mali broj stanova, zaključkom gradonačelnika od 29. rujna 2015. godine produžen je rok važenja liste prioriteta za davanje stanova u najam za razdoblje od dvije godine, tako da sada važi do 31. prosinca 2017. godine – pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Denis Šulina, dodavši da je prilikom formiranja važeće liste prioriteta na njoj bilo uvršteno 804 podnositelja zahtjeva, a trenutno je na listu prioriteta uvršteno 640 podnositelja zahtjeva za dodjelu stana u najam.


Po trenutno važećoj listi prioriteta od 2012. godine dodijeljena su 174 stana.




Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nezadovoljstvo brojem dodijeljenih stanova u najam, pojasnivši da je to zbog toga što je gradski stambeni fond limitiran, a država nema razrađenu stamebnu politiku prema građanima koji nemaju dovoljno novca za kupnju stana.


– Lokalna samouprava se po tom pitanju mora snalaziti kako zna i umije. Jedan dio stambenih problema rješava se programom Društveno poticane stanogradnje, ali koliko god to bilo povoljno, za kupnju takvih stanova treba biti kreditno sposoban.


No, za velik broj onih koji nisu jedino rješenje je uzimanje gradskoga stana u najam. Naš je stambeni fond relativno skroman i stanovi se prazne jedino ako najmoprimac odseli iz Rijeke ili u smrtnim slučajevima, a da u stanu nitko ne ostaje živjeti.


Zbog svega toga smo odlučili u sljedećem razdoblju izgraditi 200-tinjak stanova koji bi se dijelili u najam po listi prioriteta. jedno od ograničenja liste je imovinski cenzus kako bi sačuvali stanove za one koji ih ne mogu kupiti – naveo je Obersnel.


On je uvjeren da se sustavno stambena problematika može rješiti jedino na način da država osmisli model za rješavanje stambenih problema građana.


Riječki gradonačelnik osvrnuo se i na prigovore da se gradskim stambenim fondom manipulira.


– Dobivam pritužbe u vezi s tim. Grad Rijeka ima 1.802 stana i odgovorno tvrdim da nema praznih stanova i da se oni ne čuvaju za bilo koga – kazao je Obersnel.