Socijalni program

Grad Rijeka poziva građane da podnesu zahtjeve za učeničke i studentske subvencije

Damir Cupać

Zahtjevi se podnose od danas do 21. rujna, a odnose se na dodjelu poklon-bona za preuzimanje rabljenih te novih školskih knjiga, za podmirenje troškova marende i obroka u produženom boravku te za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenicima srednje škole i studentima



RIJEKA Grad Rijeka pozvao je građane da od danas do 21. rujna 2018. godine podnesu zahtjev za dodjelu poklon-bona za preuzimanje rabljenih te novih školskih knjiga, za podmirenje mjesečnih troškova organizirane marende i obroka u produženom, odnosno cjelodnevnom boravku u stopostotnom iznosu te za dodjelu jednokratne novčane pomoći učeniku srednje škole ili studentu u 2018./2019. godini. Zahtjevi će se zaprimati radnim danom od 8.30 do 15.30 sati u šalter-sali gradske uprave na Titovom trgu 3.


Poklon-bon za školske knjige učeniku oš u 2018./2019.


Poklon-bon od 500 kuna od 1. do 4. razreda, odnosno 1.000 kuna od 5. razreda do 8. razreda za školske knjige može ostvariti dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka. Poklon-bon u iznosu od 250 kuna za školske knjige učenika od 1. do 4. razreda ili u iznosu od 500 kuna za školske knjige učenika od 5. do 8. razreda može ostvariti dijete iz kućanstva u kojem isključivo žive jedan roditelj i djeca, a u skladu s gradskim cenzusima, odnosno dijete koje je korisnik prava na doplatak za pomoć i njegu ili prava na osobnu invalidninu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka te udomljeno dijete.


U Gradu Rijeci podsjećaju da su prošlogodišnji korisnici ove pomoći dužni od danas do 20. srpnja, ili od 20. kolovoza do 15. rujna 2018. godine vratiti rabljene školske knjige u skladište Gradskog društva Crvenog križa na Mlaki, Krešimirova 56 b. Radno vrijeme skladišta je ponedjeljkom i utorkom od 12 do 18 sati, a od srijede do petka od 10 do 16 sati. Ovogodišnji korisnici će uz predočenje poklon-bona moći preuzeti rabljene školske knjige u istom razdoblju, a nove školske knjige do 21. rujna 2018. godine u jednoj od riječkih knjižara. Korisnici su dužni čuvati školske knjige i vratiti ih Gradu Rijeci po završetku školske godine 2018./2019. godine kako bi se mogle koristiti i sljedeće školske godine.




Kada je riječ o podmirenju troškova marende i obroka u produženom i cjelodnevnom boravku u 2018./2019. školskoj godini, na to pravo iz gradskog socijalnog programa ima dijete koje ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, dijete iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, dijete iz kućanstva u kojem isključivo žive jedan roditelj i dijete, odnosno djeca čiji su prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka te dijete hrvatskoga ratnoga vojnog invalida ili civilnog invalida Domovinskog rata.


Jednokratna novčana pomoć za studente i srednjoškolce 


Gradskim socijalnom program predviđena je dodjela jednokratne novčane pomoći redovitom učeniku srednje škole ili studentu u 2018./2019. godini koja iznosi tisuću kuna. Ova pomoć odnosi se na redovitog učenika srednje škole ili studenta iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka, učenika ili studenta koji ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili učenika ili studenta – dijete smrtno stradalog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.