Predstečajne nagodbe

Grad Rijeka otpisao stotine tisuća kuna duga poduzetnicima bliskima SDP-u

Damir Cupać

Predstečajne nagodbe osmišljene su, kada je riječ o stavu SDP-ovaca, kako bi tvrtke nastavile s poslovanjem i kako bi se sačuvala radna mjesta, a kritičari misle da je riječ o najvećoj pljački nakon pretvorbe i privatizacije u Hrvata



RIJEKA Do kraja prošle godine Grad Rijeka participirao je u 80 postupaka predstečajnih nagodbi, zakonskog rješenja koje je osmislio ministar financija Slavko Linić, a koje omogućava tvrtkama koje pokrenu taj postupak otpis značajnog dijela duga. Predstečajne nagodbe osmišljene su, kada je riječ o stavu SDP-ovaca, kako bi tvrtke nastavile s poslovanjem i kako bi se sačuvala radna mjesta, a kritičari misle da je riječ o najvećoj pljački nakon pretvorbe i privatizacije u Hrvata.


Provjerili smo kako to izgleda kada je povjerenstvo Grada Rijeke odlučivalo otpisati potraživanja. Gradu Rijeci u tih 80 postupaka priznato je 24,5 milijuna kuna potraživanja, otpisano je ili će se otpisati šest milijuna kuna kamata, otpis glavnice iznosi oko 3,7 milijuna kuna, odnosno ukupan iznos otpisa potraživanja je 9,7 milijuna kuna, a ostatak duga je s kamatama preko 15 milijuna kuna.


U do sada sklopljenim predstečajnim nagodbama Grad Rijeka najviše je otpisao tvrtki RIO d.d.. Naime, Gradu Rijeci priznato je oko 940.000 kuna potraživanja, otpisano je više od 550.000, a ukupne tražbine svih vjerovnika iznose više od 70 milijuna kuna pa je gradski udio 1,3 posto. Slijedi još jedna velika tekstilna tvrtka, Varteks, prema kojoj Grad Rijeka ima 180.000 kuna potraživanja, a otpisano je 55.000 kuna, dok ukupne tražbine vjerovnika iznose 374 milijuna.




Tražbine koje su priznate Gradu Rijeci u predstečajnoj nagodbi tvrtke Carmoto iznose 160.000 kuna, otpisano je gotovo 60 posto, odnosno 96.000 kuna, dok su ukupne tražbine vjerovnika 4,4 milijuna kuna. Prema sudskom registru, osnivači poduzeća RIO su Zoran Klarić i Dean Butorac, a Carmota Đorđe i Milka Ivančević. Vlasnici tih dvaju poduzeća i te kako su povezani s riječkim centrima političke moći.


Naime, Zoran Klarić bio je i te kako utjecajan igrač kada je SDP s partnerima 2000. godine osvojio vlast na državnoj razini, a bio je i predsjednik Uprave tvrtke Autocesta Rijeka – Zagreb, dok su osnivači Carmota u vrlo bliskim odnosima s ministrom financija Slavkom Linićem.


Prema podacima iz Odjela gradske uprave za financije, potraživanja Grada Rijeke prema Kanalu Ri iznose oko 700.000 kuna, ali Grad Rijeka se nije odrekao ni lipe u postupku predstečajne nagodbe. 



Medijski najeksponiraniji svakako je predstečajni postupak Eurodelte, tvrtke kojoj je na čelu bio direktor Luke Rijeka Vedran Devčić. Vjerovnici od tog poduzeća ukupno potražuju više od četiri milijuna kuna, potraživanje Grada Rijeke iznosi oko 80.000 kuna, a prijedlog za otpis iznosi gotovo 50.000 kuna, što je gotovo pa zakonski maksimum.



 U tijeku 46 postupaka


Što se tiče postupaka u tijeku, a njih je 46, ukupno potraživanje Grada Rijeke iznosi 22 milijuna kuna, a za otpis je predviđeno 13,2 milijuna kuna. Potraživanje prema poduzeću »3. maj« Motori i dizalice  iznosi 13,5 milijuna kuna, a otpis iznosi oko četiri milijuna kuna, dok su ukupne tražbine svih vjerovnika 154,4 milijuna kuna. Gradsko potraživanje prema tvrtki Zvir d.o.o., poznatoj po tome što je njezino poslovanje vezano za punjenje riječke vode u boce, iznosi 2,1 milijuna kuna, prijedlog je otpisa 50 posto duga, odnosno milijun kuna, a ukupne tražbine svih vjerovnika iznose gotovo 50 milijuna kuna.


Na listi gradskih dužnika je i splitska tvrtka Konstruktor inženjering koja ima ukupno prijavljeno preko dvije milijarde kuna duga, a Grad Rijeka od oko 200.000 kuna spreman je otpisati pola toga iznosa. Još jedna građevinska tvrtka, Osijek koteks, ostala je dužna gradskom proračunu pozamašan iznos, više od 400.000 kuna, a Grad Rijeka spreman je otpisati oko 250.000 kuna.


Ukupno prijavljene tražbine svih vjerovnika prema toj tvrtki iznose 900 milijuna kuna. Od tvrtke Estare Culto Grad Rijeka potražuje više od 300.000 kuna, a za otpis je predviđeno nešto manje od 150.000 kuna. Ukupna potraživanja vjerovnika prema ovoj tvrtki iznose 17,7 milijuna kuna.  

 Opasnosti od zlouporabe


Sudac Trgovačkoga suda u Zagrebu Mislav Kolakušić za Index.hr javno je kritizirao Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ocijenivši u razgovoru za taj portal da bi mu bolje pristajao naziv Zakon o predstečajnom izvlaštenju vjerovnika i državnog proračuna temeljem »odluka« samih dužnika ili Ministarstva financija u slučajevima kada je većinski vjerovnik.


– Zakon sadrži veliku količinu »pravnih rješenja« koja su protivna Ustavu RH i poimanju modernog prava. Društveno najopasniji vid zloupotrebe je činjenica da dužnici sami sebi postaju najveći »vjerovnici« te vrlo često u postupcima nagodbi ne odlučuju vjerovnici nego dužnici, upozorio je sudac Kolakušić.


No, ministar financija Slavko Linić sa svojim suradnicima, a uz odobrenje SDP-ove vlade i s argumentom o brizi za radnike, i dalje gura predstečajne nagodbe. No, kako prolazi vrijeme, sve je jasnije da će u nekim od tih postupaka imati posla i institucije pravne države. Riječ je o milijardama kuna koje se otpisuju i bez kojih ostaju državni i lokalni proračuni, a u pravoj poplavi predstečajnih nagodbi očito je da se svašta događa i da se mogu donositi i te kako dvojbene odluke.


Valja zaključiti podatkom da je glavni operativac Slavka Linića za predstečajne nagodbe bio nedavno smijenjeni Branko Šegon.