ZATVARANJE TVRTKI

Grad Rijeka donio mjere pomoći poduzetnicima, od 1. ožujka otpis plaćanja

Hina

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Komunalno društvo "Čistoća" odgodit će naplatu usluge prikupljanja otpada poduzetnicima koji će biti obuhvaćeni mjerom zabrane rada, na 3 mjeseca, počevši od 1.ožujka



RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel donio je mjere za pomoć poduzetnicima koji će biti pogođeni najavljenom odlukom o zabrani rada, a u skladu s nacionalnim naporima za suzbijanje ekonomskih šteta uzrokovanih epidemijom novog korona virusa, priopćeno je u srijedu iz riječke gradske uprave.


Iz gradske uprave navode da je Vlada najavila da će idućih dana Nacionalni stožer Civilne zaštite donositi mjere privremenog ograničenja rada ili obustave rada nekih djelatnosti te da je Grad Rijeka donio prve mjere, kako bi se poduzetnicima olakšao nastavak poslovanja i zadržavanje radnih mjesta. Mjere će stupiti na snagu nakon što Nacionalni stožer oduči o zabrani rada određenih gospodarskih djelatnosti.


Poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti, koje bi bile obuhvaćene mjerom zabrane rada, odobrit će se otpis plaćanja od 3 mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020., a odnosit će se na zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Rijeke, zakupnine za korištenje javnih površina za terase i montažne objekte, na komunalne naknade, spomeničke rente te zakupnine za poslovne prostore Grada Rijeke koji su dani na upravljanje Rijeka plusu, Riječkoj razvojnoj agenciji “Porin” i Rijeka sportu.




Ako su obveze za ožujak već podmirene, neće biti povrata, nego prijeboj s davanjima nakon ukidanja mjera, navodi se i priopćenju.


Komunalno društvo “Čistoća” odgodit će naplatu usluge prikupljanja otpada poduzetnicima koji će biti obuhvaćeni mjerom zabrane rada, na 3 mjeseca, počevši od 1.ožujka.


Nakon ukidanja mjera Nacionalnog stožera bit će donesene odluke o otpisu davanja tijekom zabrane obavljanja djelatnosti, dok će se za poduzetnike koji nisu obuhvaćeni zabranom otpis razmotriti.


Iz Grada Rijeke navode da će tijekom mjera koje će odrediti Nacionalni stožer biti odgođeno pokretanje svih postupaka prisilne naplate i prisilnog iseljenja, osim dugovanja kojima prijeti zastara, za sva potraživanja Grada Rijeke, gradskih trgovačkih i komunalnih društava.


Za trajanja odgode plaćanja obveza, neće se obračunavati zakonska zatezna kamata, a ovisno o razvoju situacije, gradska uprava će donijeti odluku o produljenju odgode plaćanja. Uz to, budući da se ne može sa sigurnošću reći koje će djelatnosti biti obuhvaćene mjerama o obustavi rada, računi će biti redovno izdavani.


“Riječ je o prvim mjerama Grada Rijeke kojima se nastoji osigurati likvidnost poslovanja poduzetnika, a sve naredne mjere će razmatrati i donositi u skladu s razvojem situacije, mjerama i preporukama na europskoj i državnoj razini”, kaže se u priopćenju.