Priznanje

Grad Rijeka daje nagradu za životno djelo nacionalnom opernom prvaku Giorgiju Surianu

Damir Cupać

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA Predsjednik Gradskoga vijeća i predsjednik Odbora za javna priznanja Andrej Poropat objavio je imena dobitnika gradskih nagrada, a onu za životno dijelo, ako prijedlog prihvati gradski parlament, dobit će Giorgio Surian za izniman doprinos riječkoj opernoj i kazališnoj sceni. Surian je nacionalni operni prvak i član ansambla Opere HNK Ivana pl. Zajca.


Za dobitnike Zlatne plakete Grb Grada Rijeke predloženi su optičar Viktor Šahini za promociju obiteljskog obrtništva, razvoj kvalitete struke te njegovanje povjerenja u odnosu s klijentima, Tim intervencijskih kardiologa u KBC-u Rijeka Vjekoslav Tomulić, Tomislav Jakljević, David Gobić, Sandro Brusich i Neven Čače za unapređenje intervencijske kardiologije te velike stručne i znanstvene iskorake, Nadja Poropat za izniman doprinos u odgojno-obrazovnom području i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak-Rijeka za 120 godina rada u zaštiti od požara i doprinos razvoju vatrogastva, Bruno Petrali za dugogodišnji doprinos glazbenoj i kazališnoj umjetnosti, sportu i novinarstvu u gradu Rijeci, HNK Orijent 1919 za stogodišnji značajan rad i doprinos razvitku grada Rijeke te Jasna Baraba za izniman doprinos u nabavci suvremenih nastavnih pomagala za Osnovnu školu Fran Franković.


Ove godine dodijelit će se pet godišnjih nagrada, a predloženi su prof. dr. se. Bojan Polić, dr.med., za iznimna znanstvena postignuća u području imunologije i doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta u Rijeci, Jasna Buketa za humanitarni rad u Hospiciju Marija Krucifiksa Kozulić te za autorstvo i uredništvo knjige Odlasci nastale povodom 5. obljetnice rada ustanove, Aleksandar Tomulić iz Foto-kluba Color za izvanredne rezultate i izuzetan doprinos promociji riječke fotografije u svijetu, Željko Bistrović za iznimne rezultate u vodstvu konzervatorskih radova u riječkim sakralnim zdanjima te HNK lvana pl. Zajca, ansambl Opere, za jedinstveni operni projekt, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian.