Objavljen javni poziv za podnošenje prijava

Grad Rijeka: Dva milijuna kuna nepovratnih subvencija za male i srednje poduzetnike

Biljana Savić

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava osiguranih iz proračuna u ukupnom iznosu od 2 milijuna kuna, a najkasnije do 30. rujna ove godine



RIJEKA Grad Rijeka danas je objavio javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija subjektima malog gospodarstva iz Općeg programa mjera poticaja razvoja poduzetništva na području Grada Rijeke.


Javni poziv obuhvaća deset mjera usmjerenih poduzetnicima s ciljem poticanja njihove konkurentske prednosti na tržištu te pružanja mogućnosti stručnog osposobljavanja i usavršavanja njihovih zaposlenika. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava osiguranih iz proračuna u ukupnom iznosu od 2 milijuna kuna, a najkasnije do 30. rujna ove godine.


Kako je danas novinarima pojasnio pročelnik Odjela za poduzetništvo Andrija Vitezić, grad poštuje i prvenstvo poslanih zahtjeva, a lani ih je od 250 podnesenih subvencionirano 147, jer više nije bilo sredstava.




 – Ova sredstva dodjeljujemo od 2008. godine, a ove godine smo nešto pojednostavnili dokumentaciju koju poduzetnici trebaju dostaviti, pa tako više ne trebaju priložiti bon 1 i bon 2, što im je i ušteda od petstotinjak kuna, jer mi imamo mogućnost provjere njihovog boniteta, kazao je Vitezić i naveo da su poduzetnici dosad najveći interes iskazivali za mjeru subvencioniranja uvođenja sustava i aplikacija podrške pri odlučivanju, upravljanju i elektronskom poslovanju, svjesni činjenice da uvođenjem informatičke podrške mogu racionalizirati svoje poslovanje.


– S druge strane, žao nam je što do kraja nije prepoznata mjera poticanja udruživanja gospodarskih subjekata, jer je udruživanje izuzetno važno za jačanje kapaciteta i optimizaciju poslovanja malih i mikro poduzetnika. No, od ove mjere nećemo odustati, treba vrijeme da kod poduzetnika sazrije svijest o važnosti međusobnog povezivanja, kazao je Vitezić.


Od deset ponuđenih mjera, poduzetnici kroz osam mjera mogu ostvariti nepovratne subvencije u visini od 50 posto troškova ulaganja, dok kod ulaganja u razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga te pokrivanje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika subvencija iznosi 80 posto troškova.



Putem Javnog poziva riječki poduzetnici mogu ostvariti nepovratne subvencije u kontekstu sljedećih mjera:Subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a) najviše do 15.000 kuna;Subvencioniranje izrade marketinških planova i/ili istraživanja tržišta – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 15.000,00 kuna;Poticanje udruživanja gospodarskih subjekata – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 100.000 kuna;Subvencioniranje uvođenja sustava i aplikacija podrške pri odlučivanju, upravljanju i elektronskom poslovanju – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 20.000,00 kuna;Subvencioniranje troškova implementacije industrijskog i grafičkog dizajna – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 30.000,00 kuna, odnosno najviše 10.000 kuna;Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 70.000,00 kuna;Subvencioniranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika – u visini od 80% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 30.000 kuna;Subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondove Europske Unije – u visini do 50%  troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 30.000,00 kuna;Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga – u visini od 80% troškova ulaganja (bez PDV-a),  najviše 70.000,00 kuna;Subvencioniranje troškova obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika – najviše do 15.000 kuna.


 Visine nepovratnih subvencija kreću se, ovisno o mjeri, od maksimalno 15.000 do maksimalno 100.000 kuna.


 – Ocijenili smo kako su i maksimalni iznosi subvencije dostatni, izuzev kod mjere subvencioniranja nabave i ugradnje strojeva i opreme. No, sredstva Grada Rijeke ionako nisu zamišljena kao temeljena sredstva koja će nositi cijelu aktivnost, već kao poticaj poduzetnicima da ulažu u strojeve i opremu, kazao je Vitezić, priloživši dokaz da je mjera postigla svoj cilj podatkom da su samo u 2014. godini na 668 tisuća kuna gradske subvencije poduzetnici u strojeve i opremu uložili više od tri milijuna kuna. Nadalje, troškovi po javnom pozivu priznaju se za izvršena ulaganja predviđena pojedinom mjerom od 5. lipnja 2014., odnosno dana raspisivanja javnog poziva u 2014. godini, a iznimno za mjeru Poticanje udruživanja gospodarskih subjekata, dio troškova priznat će se unaprijed za razdoblje od godinu dana, od dana objave javnog poziva.


Prijave na javni poziv mogu podnijeti mali i srednji poduzetnici, čije su tvrtke u cijelosti u privatnom vlasništvu i sjedište kojih je na području Grada Rijeke te udruge osnovane kao pravne osobe čija je svrha promicanje gospodarskih interesa članica klastera, koji imaju sjedište na području Rijeke ili imaju članicu ili članice sa sjedištem na području grada. Obavijest o raspisivanju javnog poziva objavljena je jučer u Novom listu, dok je cjeloviti tekst Javnog poziva zajedno s potrebnim obrascima objavljen na mrežnim stranicama Grada Rijeke, u rubrici Poduzetnici, te na oglasnoj ploči Odjela gradske uprave za poduzetništvo na adresi Trg Sv. Barbare 2.