Prijeti odšteta od 1.2 milijuna kuna

Grad Kraljevica pred bankrotom

Siniša Pucić

Tužitelj Babić je prije sedam godina teško stradao od zaostale eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata, koju je pronašao na tadašnjem divljem odlagalištu otpada Vrtača



KRALJEVICA Ukoliko Županijski sud ne usvoji žalbu Grada Kraljevice na presudu Općinskog suda u Rijeci, ionako skroman gradski proračun bit će siromašniji za oko 1,2 milijuna kuna zbog naknade štete u korist tužitelja Velimira Babića iz Šmrike, koji je prije sedam godina teško stradao od zaostale eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata, nađene na tadašnjem divljem odlagalištu otpada Lukićevo, odnosno Vrtača, a u vlasništvu Grada.


Nakon dvosatne prve izvanredne sjednice Gradskog vijeća dana je podrška gradonačelniku Josipu Turini da uloži žalbu na ovakvu, za Grad neprihvatljivu odluku, koja bi u slučaju gubitka spora, kraljevičkom proračunu nanijela štetu od koje se funkcioniranje Grada ne bi tako brzo oporavilo.   


Deponij u predjelu Vrtače


U obrazloženju presude navodi se da je 23. ožujka 2005. godine Velimir Babić pretrpio teške ozljede kada je nakon udaranja sjekirom po aluminijskoj kutiji koju je uzeo na odlagalištu otpada pod upravom Grada, eksplodirala ručna bomba, ne znajući da je u kutiji. Naime, Babić je kutiju želio očistiti i prodati u Metis kao otpad, a ovim tragičnim slučajem ostao je bez lijevog oka, šake lijeve ruke, uz stradanje desne noge.



Velimira Babića pokušali smo osobno kontaktirati u obiteljskoj kući u Šmriki, gdje nam je njegova sestra kazala da on nije spreman dati izjavu za medije. Nakon pretrpljenih ozljeda Babić se ne može brinuti o sebi, pa ga svo ovo vrijeme sestra vozi u bolnicu, pomaže kod kupanja, oblačenja i hranjenja. Njegov odvjetnik Domagoj Čajkovski naglasio je da će napisati odgovor na žalbu i očekuje da će Županijski sud potvrditi prvostupanjsku presudu. – Na nama je samo da čekamo ishod, a time će se na uštrb Grada Kraljevice našoj stranci osigurati pravo na kamate. Kada ta sudska odluka postane pravomoćna, očekujemo da Grad plati naknadu štete ili idemo na ovrhu, poručio je Čajkovski.


Rješenjem Ureda državne uprave iste mu je godine priznato svojstvo civilnog invalida rata druge skupine sa sto posto tjelesnog oštećenja, dok mu je iz nalaza i mišljenja vještaka utvrđena umanjena životna aktivnost za 90 posto kao posljedica tjelesnih ozljeda i psihičkih povreda. Naglašava se kako je Grad odgovoran za nastalu štetu nepravilnim gospodarenjem deponija koji tada nije bio ograđen, niti je bilo rampe. Tužitelja su svjedoci vidjeli da često, po jednom iskazu i svakodnevno, dolazi na deponij u predio Vrtače i da skuplja staro željezo, aluminij i otpadne metale zbog male mirovine.


Odvjetnica Grada Nataša Petančić gradila je obranu na činjenicama da Babić ne dokazuje da je eksplozivnu napravu našao na deponiju, zatim da je do ozljeđivanja došlo ispred obiteljske kuće Miljenka Modričina u Šmriki, te da deponij ne predstavlja odlagalište komunalnog otpada već da je bio u funkciji odlaganja građevinskog materijala.


Žalbu će temeljiti na neutvrđenoj činjenici gdje je bomba nađena, da se ne radi o deponiju opasnog otpada te da Općinski sud nije poštovao odluku Vrhovnog suda prema kojoj je 2.700 kuna, koliko Babić prima od 2005. godine naovamo, trebalo uračunati u naknadu koju potražuje. Petančić očekuje da će Županijski sud nakon žalbenog postupka, koji bi mogao trajati dvije ili više godina, cijeli slučaj barem vratiti na ponovno suđenje.   


Velika ljudska nesreća


Oporbeni vijećnici su pri glasovanju za žalbu ostali suzdržani pa je tako Damir Dumančić ispred Kluba vijećnika HDZ-a optužio gradonačelnika i gradsku upravu za loše gospodarenje gradskim zemljištem, za nedostatak komunalnih redara uz niz lokacija divlje gradnje i deponija, kao i za nepravovremeno nuđenje rješenja te nedovoljno informiranje vijećnika i ignoriranje ozbiljnosti ove materije.


Na to je Turina izrazio suosjećanje s Babićem, ali da misli kako Grad snosi krivicu, ne bi Vijeću predložio žalbu, te da nema tih komunalnih redara koji bi mogli zaštititi gradsko zemljište od svakodnevnog deponiranja različitog otpada. Usput je naglasio kako se nakon dva mandata više neće kandidirati za mjesto gradonačelnika.


 – Cijeli slučaj se bazira na prepričavanju priča, što je sud uvažio, pa se ne osjećam nimalo krivim, a i u vrijeme ovog događaja nisam bio gradonačelnik. Gospodin Babić deset godina dolazi na teren koji nije njegov i svjesno ugrožava svoj život i onih oko sebe, istaknuo je Turina, na čije je izlaganje, kao i još nekih koalicijskih vijećnika, Dumančić poručio da se u ovom slučaju previše ističe ono materijalno, a radi se o velikoj ljudskoj nesreći.


Turinu je podržao bivši gradonačelnik Gojko Gudac, naglasivši da je riječ o sramotnoj presudi koja se ne temelji na dokazima te da se spletom nepromišljenih radnji nastala šteta želi natovariti na leđa Grada. Vijećnik Ivo Jelušić je išao korak dalje i kazao da je ovo pravosudni reket sutkinje Milene Ivančević prema Gradu te da je Babić, ako uzima nešto na tuđem terenu, lopov.