Restoran pod vedrim nebom

Gourmet priča na Korzu: Riječki ugostitelji nudili delicije od bakalara i čokolade

Biljana Savić

Jelo se stojećki, u plastičnim tanjurima i plastičnim beštekom, ali nikome to nije smetalo / Snimio Ivica TOMIĆ

Jelo se stojećki, u plastičnim tanjurima i plastičnim beštekom, ali nikome to nije smetalo / Snimio Ivica TOMIĆ

Nema više, otišlo je svih 30 porcija bakalara na gulaš, morala je odbiti vlasnica riječke konobe Fiume Nena Valenčić sve građane zainteresirane za bakalar na brudet s krumpirom, jer su sve porcije pojedene za petnaest minuta, baš kao i 50 porcija bakalara na gulaš kojom se prvi put na manifestaciji Gourmet priče na Korzu predstavila Primorska konoba, koja ih je u roku od odmah prodala, odnosno podijelila



RIJEKA Dio Riječkoga Korza danas se pretvorio u restoran pod vedrim nebom, u kojemu su svoje delicije od bakalara i čokolade nudili razni riječki ugostitelji.


To je kao da dođete u neki restoran, a u njemu birate hoćete li nešto iz Konobe Blato, Porto Grilla, Restorana Hotela Continental, Botela Marina, Konobe na Kantunu, Konobe Ribica, Restorana gardens, Konobe Fiume i Primorske konobe…. samo što je u riječkom restoranu na otvorenom sve puno jeftinije, a ugostitelji nisu zaradili ni lipu.


Nebo je, zapravo bilo tmurno, ali atmosfera u restoranu na otvorenome popriličnmo topla, zagrijana toplim gulašom od bakalara, bakalarom na dalmatinski, pa na mornarski, ….rižotom od bakalara, a i hladnijim specijalitetima poput bakalara na bijelo i raznih slastica od čokolade.





Jelo se stojećki, u plastičnim tanjurima i plastičnim beštekom, ali nikome to nije smetalo, čak ni starijoj populaciji Riječana koja je bila najzainteresiranija za obrok na korzu za samo 10 kuna.  


– Ja ću dvije porcije bakalara na brudet s krumpirom, za doma mi to spakirajte jer mi je sad rano za jesti, tražili su građani.  


– Nema više, otišlo je svih 30 porcija bakalara na gulaš, morala je odbiti vlasnica riječke konobe Fiume Nena Valenčić sve građane zainteresirane za bakalar na brudet s krumpirom, jer su sve porcije pojedene za petnaest minuta, baš kao i 50 porcija bakalara na gulaš kojom se prvi put na manifestaciji Gourmet priče na Korzu predstavila Primorska konoba, koja ih je u roku od odmah prodala, odnosno podijelila.



Ali, bilo je tu i drugih specijaliteta – balkalara na bianco na raznim vrstama kruha, pa i onom crnom od sipe, rižota od bakalara…. 


– Slučajno smo tu prolazile i super nam je. Da je ovako barem svaki dan, jeftino je i jako fino, kazale su nam zadovoljne Riječanke Danica Glavić i Marica Tovarović.


 


Manifestacija koja je počela danas u 11 i trebala je trajati do 13 sati, završila je  već u 15 do podneva. To najbolje svjedoči o zanimanju Riječana za manifestaciju Gourmet priča na Korzu, koja se već godinama provodi u Rijeci u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i u suradnji s riječkim ugostiteljima.


Svaka sezona ima svoje namirnice, a u prosincu su to bakalar i čokolada. Porcija košta 10 kuna, a sav prihod već tradicionalno se daruje Socijalnoj samoposluzi Rijeka. Sve do 21. prosinca brojni riječki restorani i konobe nudit će specijalitete od bakalara i čokolade. Po pristojnim cijenama. Barem tako kažu.