Lijepa iskustva mladog Riječanina

Gordan Kučan na prestižnom United World Collegeu; uče nas da postanemo pravi građani svijeta

Andrej Petrak

Činimo stvarno internacionalnu ekipu, a takav nam je i cijeli koledž. Na godini nas ima devedeset, a dolazimo iz pedesetak različitih zemalja. Potiču nas na humanitarni rad za zajednicu i uče nas kako da postanemo pravi građani svijeta, kaže Gordan Kučan



Mladi Riječanin Gordan Kučan već godinu dana pohađa United World College u nizozemskom Maastrichtu. Mjesto u prestižnom koledžu u kojem se obrazuju srednjoškolci iz više od pedeset zemalja Kučan je zaslužio odličnim rezultatima na testiranju u Zagrebu. Između 24 kandidata osvojio je prvo mjesto, što uključuje i punu stipendiju u iznosu od 50 tisuća eura. Gordan Kučan odličan je učenik još od osnovne škole, a s uspjehom 5.0 završio je i prva dva razreda riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. Premda se proteklih godinu dana morao navikavati na život u stranoj zemlji, daleko od kuće i u društvu najboljih učenika iz cijeloga svijeta, treći razred srednje škole završio je među prva tri u svojoj generaciji.



Gordanov otac Ozren Kučan kaže da je ponosan na svog sina zbog toga što je odabrao put znanja.    – Dvadeset i prvo stoljeće je stoljeće znanja. Odgajajući Gordana uložili smo velike napore i financijski i odgojno da bude otvoren prema usvajanju znanja. Gordan je odmalena pokazivao interes prema znanosti, znanje mu je bilo fetiš. Sve što smo u njega uložili višestruko nam se vratilo, i ponosni smo što u svom djetetu, budućem čovjeku, vidimo sretnu i zadovoljnu osobu, građanina svijeta, kaže Kučan.


– Još na kraju mog osnovnoškolskog obrazovanja ravnateljica Osnovne škole Grivica Denis Kermayer spomenula mi je da postoji međunarodni internat u Duinu u Italiji. Smatrala je da je to pravo mjesto da nastavim školovanje. Ubrzo sam shvatio da je internat u Duinu dio mreže od čak 13 škola organizacije United World Colleges, koja učenike trećeg i četvrtog razreda srednje škole priprema za upisivanje studija na najboljim sveučilištima. Na kraju drugog razreda srednje škole prijavio sam se za stipendiju, a iako su za Hrvatsku bila otvorena samo dva mjesta, uspio sam završiti prvi na testiranju i osvojio punu stipendiju za školu u Maastrichtu, priča Kučan.


Nimalo slučajan uspjeh




Njegov uspjeh nije nimalo slučajan jer snažan interes za usvajanje širokog znanja pokazuje još od malih nogu, a kaže kako ga posebno zanimaju kemija, fizika i matematika.


– Koledž u Maastrichtu nudi potpuno drugačiji program u odnosu na hrvatske srednje škole. Učenicima je omogućen širok izbor različitih smjerova i predmeta, ovisno o njihovim interesima. Paket koji sam odabrao ima sedam predmeta, uglavnom prirodoslovno-matematičkog usmjerenja. U svakom slučaju, učenicima se daje puno više slobode kod učenja. Od nas se traži kreativnost i preuzimanje inicijative da sami radimo na svojim znanstvenim projektima. Nastavnici žele da budemo najbolji upravo u onome što nas najviše i zanima i što bi kasnije potencijalno studirali. Dosta smo usmjereni na grupni rad, što ulazi i u završnu ocjenu. Često radimo zajedničke eksperimente. Primjerice, tjedan dana prije kraja školske godine morali smo odraditi završni zajednički projekt na temu voda. Radili smo u grupama po četiri učenika, a svaki član bio je zadužen za jedno specijalizirano znanje iz fizike, kemije, biologije i ekologije. Svi zajedno morali smo udružiti svoja znanja i specijalnosti kako bi eksperiment i projekt uspio. Program mi se čini puno efikasniji u odnosu na hrvatske gimnazije i unatoč svemu, u prvih godinu dana od svega mi se možda bilo najteže priviknuti na nastavu na engleskom jeziku. Međutim, i na to sam se uspješno prilagodio već nakon nekoliko tjedana, objašnjava Kučan.


Što se tiče prilagodbe na život na koledžu i u Maastrichtu, Kučan je imao veliku pomoć i podršku u svojim kolegama i prijateljima s kojima je dijelio sobu. Iako čine poprilično internacionalnu ekipu i dolaze s različitih kontinenata i kultura, uspjeli su ostvariti neraskidive prijateljske veze. S Kučanom tako već duže vrijeme ljetne praznike u Rijeci provode njegovi prijatelji Mabiala Moussavou Marie-Olivier iz Konga, Ahmad Al Zubair iz Omana te Ehmid Ashrif iz Libije.


– Činimo stvarno internacionalnu ekipu, a takav nam je i cijeli koledž. Na godini nas ima devedeset, a dolazimo iz pedesetak različitih zemalja. Smješteni smo u samom centru Maastrichta, što znači da je čitav grad zapravo naš kampus. Imamo puno slobode birati kako provodimo slobodno vrijeme, a osobno sam uključen u odbojkaški klub, u klub filozofije i niz drugih učeničkih udruženja. Na koledžu nas potiču na humanitarni rad za zajednicu i uče nas kako da postanemo pravi građani svijeta. Osobno sam volontirao na farmi konja, a pomagao sam i imigrantima da se lakše inkorporiraju u nizozemsko društvo. Iako sam i sam tek došao u Nizozemsku, prilagodba mi je lako tekla i brzo sam se priviknuo na društvo, kulturu i običaje koji tamo vladaju. U tome mi je sigurno pomoglo i to što moji roditelji Ozren i Gordana i sami imaju kozmopolitski nazor koji mi usađuju od malih nogu, kaže Kučan.


Gosti u Rijeci


Prijateljstavima s ljudima iz različitih kultura i zemalja Kučan je, kaže, ubrzo shvatio da je svijet globalno selo.


– Prijatelje s koledža odlučio sam ugostiti u Rijeci kako bi imali priliku upoznati zemlju iz koje dolazim. Shvatili su da smo kulturna zemlja, sviđa im se priroda, more, arhitektura, a posebno ležernost ljudi. Puno su toga doznali i naučili, a osobno jedva čekam vidjeti kako je kod njih u Kongu, Omanu i Libiji, kaže Kučan.


Kongoanac Mabiala Moussavou Marie Olivier oduševljen je upravo prirodom i arhitekturom Hrvatske.


– Vrijeme i klima potpuno su drugačiji od Konga, naravno, ali i od Nizozemske. Mogu reći da mi je Hrvatska čak ljepša od Nizozemske. Zapravo, ne bih se nimalo bunio da nam je koledž smješten negdje u Hrvatskoj. Ljudi su izrazito dobri, a sviđa mi se i to što ste u Hrvatskoj uspjeli očuvati povijest, a svejedno ste okrenuti prema modernom, priča Olivier.


  Poput Kučana, i Olivier je mjesto u nizozemskom koledžu osvojio na testiranju najuspješnijih učenika iz najboljih škola u Kongu, a kaže kako je u prvih godinu dana puno toga naučio i još k tome otkrio puno toga novog.


– Školski sustav je potpuno drukčiji od onoga u Kongu, a i meni je kao i Gordanu u početku trebalo navikavanje na predavanja na engleskom, jer nastavu sam uvijek slušao na francuskom. Isto tako izazov mi je bio naučiti raspolagati vremenom. U Kongu nikad nisam morao gledati na sat i biti prisiljen negdje stići točno na vrijeme. S druge strane, u Maastrichtu sam morao puno paziti na to da ne kasnim na nastavu, da u točno vrijeme stignem na autobus i puno drugih stvari. No, moji cimeri puno su mi olakšali da se snađem kako spada. Upoznao sam mnogo divnih ljudi, a stvar na ovom koledžu je da kad upoznate pet novih osoba, dobili ste mogućnost upoznati i pet sasvim različitih zemalja. To je jedna od stvari koje me oduševljavaju na koledžu, kaže Olivier.   

Strast za arhitekturom


Premda bi volio studirati u Europi, Olivier kaže kako mu je želja vratiti se u Kongo, kako bi pomogao poboljšati stvari u svojoj zemlji.


– Želio bih pomoći promijeniti barem male stvari, onoliko koliko je to uopće i moguće jednom čovjeku. Primjerice, kad sam došao u Nizozemsku, shvatio sam kolika je razlika u našem mentalitetu. Upoznao sam nove ljude i nove kulture i želio bih promijeniti stereotipe koji postoje u Kongu o ljudima koji dolaze iz zemalja i društvenih uređenja različitih od našeg. Želio bih također pomoći i razvoju svoje zemlje. Namjeravam završiti arhitekturu kako bih mogao u Kongu graditi nove i lijepe zgrade. Ako uspijem na ovaj način uljepšati Kongo, smatram da sam napravio puno za svoju zemlju. Arhitektura je posao koji omogućuje materijaliziranje ideja o kojima maštaš i to je jedan od najvažnijih razloga zašto me privlači taj studij, objašnjava Oliver.


Strast prema arhitekturi razvio je i Kučan, a dodaje kako je u međunarodnom okruženju u Maastrichtu nekako i prirodno da ga je privuklo jedno pravo međunarodno zanimanje kakvo je arhitektura.


– Dolazim iz obitelji čiji članovi se u posljednjih stotinu godina bave medicinom i pravom, ali moja strast je arhitektura. Drago mi je da u tome imam snažnu podršku roditelja i čitave obitelji. Smatram da je moja budućnost u izgradnji svijeta, a kao arhitekt mogao bih bez problema raditi u čitavom svijetu. Još ću vidjeti gdje ću upisati studij, da li u Europi ili SAD-u. Cijeli postupak olakšat će mi to što ću po završetku školovanja u Maastrichtu dobiti međunarodni bakaulerat, a učenici našeg koledža cijenjeni su pri upisu na najbolja svjetska sveučilišta, kaže Kučan.


Poput Kučana i Oliviera, njihov prijatelj Ahmad Al Zubair iz Omana također razmišlja o arhitekturi kao svojem životnom pozivu, a jednako zanimljiva bila bi mu i građevina. Tako bi mogao nastaviti posao svoje obitelji, čije su tvrtke dosad puno učinile na razvoju čitavog Omana.


– Oman se ubrzano razvija, a moja obitelj jedna je od glavnih koja pomaže razvoju zemlje. Gradimo zgrade, električnu mrežu i infrastrukturne projekte po cijelom Omanu, a puno smo posvećeni i humanitarnom radu. Sigurno ću se vratiti u svoju zemlju kako bih i ja dao svoj doprinos razvoju, kaže Al Zubair.


Premda je Al Zubair i prije školovanja u Nizozemskoj puno putovao po Europi, po dolasku u Hrvatsku uočio je brojne sličnosti s Omanom.   – Hrvatska je drugačija od zapadne Europe, gdje sam dosad redovito bio i to mi se sviđa. Sličnija je Omanu od drugih europskih zemalja, sve je nekako otvorenije, kaže Al Zubair.

Humani motivi


U Hrvatskoj je, kaže, čak ponovo zavolio odlazak na plažu.


– Oman ima puno plaža, ali nekako nisam volio odlaziti tamo. Malo zbog toga što je kod nas ljeti pakleno vruće, malo zato što mi smeta pijesak, napominje Al Zubair.   More na Kvarneru oduševilo je i Libijca Ehmida Ashrifa. Prijatelji su mu, kaže, puno pomogli u vrijeme kad je počela revolucija protiv Muamera Gadafija u Libiji, i kad je zbog ratnih događaja izgubio kontakt sa svojom obitelji.

– Prijatelji su mi pomogli da prebrodim to razdoblje, a podršku sam dobio i od jedne libijske obitelji koja živi u Maastrichtu. Nizozemske bolnice primale su ljude stradale u ratu u Libiji, a Crvenom križu trebao je prevoditelj. Odmah sam se volonterski javio i drago mi je da sam na ovaj način mogao pomoći, kaže Ahshrif.


Humani motivi Ashrifa vode i pri izboru budućeg zanimanja, jer na Warburg Collegeu u Iowi će studirati genetiku.


– Želim razviti lijekove za karcinome i pomoći ljudima stradalim od biološkog oružja. Jedan prijatelj na koledžu je Iračanin i osobno se susreo s ljudima koji trpe posljedice takvog oružja. To me iskustvo inspiriralo za odabir mog životnog poziva, kaže Ashrif.


S obzirom na to da na studij u SAD-u odlazi već najesen, Ashrif ističe kako je zahvalan Gordanu što je uspio provesti dodatno vrijeme zajedno sa svojim prijateljima.


– Svi želimo ostati i dalje u kontaktu. Vjerujemo da nas kontinenti ne mogu dijeliti. Ne smijemo izgubiti ovo divno prijateljstvo koje smo razvili i nikad nećemo zaboraviti sve kroz što smo zajedno prošli, kaže Ashrif.