Izborna skupština

Goran Crnković ponovo na čelu riječkog ogranka Matice hrvatske

Kim Cuculić

Jedan od prioriteta bilo je što učestalije izlaženje časopisa "Dometi", što je djelomično i ostvareno



RIJEKA  Goran Crnković ponovno je izabran za predsjednika ogranka Matice hrvatske u Rijeci.


Tako je na izbornoj skupštini jednoglasno odlučilo 40 od ukupno 79 članova riječkog ogranka, a ujedno su izabrani i novi nadzorni i upravni odbor. Crnković je za predsjednika ogranka bio izabran 2009. godine, pa je ovom prilikom podnio izvješće o radu.


Jedan od prioriteta bilo mu je što učestalije izlaženje časopisa »Dometi«, što je djelomično i ostvareno. Kao glavni razlog neredovitog izlaženja navedeno je nedostatno financiranje.




Održana su i tri znanstvena skupa – o Dubravku Horvatiću, 400. obljetnici otaca kapucina te o Zvani Črnji.


Crnković se osvrnuo i na bogatu izdavačku djelatnost, izložbe i tribine riječkog ogranka Matice. Podneseno je i financijsko izvješće iz kojega je vidljivo da se recesija odrazila i na novčano poslovanje ogranka. Tako su primitci u 2007. godini iznosili 282.000 kuna, a u 2010. godini nešto više od 122.000 kuna.


Grad Rijeka u 2007. godini izdvojio je 56.200 kuna, dok za ovu godinu  svota iznosi samo 8.000 kuna, što su »matičari« ocijenili žalosnim. Primorsko-goranska županija ogranak u Rijeci sufinancira s 40.000 kuna. 


Tijekom izborne skupštine predstavljen je i dvobroj 3-4 časopisa »Dometi«, čiji je glavni tematski dio posvećen Zvani Črnji. Objavljeni su članci sa znanstvenog skupa »Črnji u spomen«, o čemu je govorio Mladen Urem.


Na književne teme u dvobroju osvrnuo se Dean Slavić. Zanimljivi su i prilozi o gladomoru u Ukrajini te o Šimunu Kožičiću. U glazbenom dijelu skupštine nastupili su profesori i studenti Muzičke akademije Zagreb – područnog odsjeka u Rijeci. Uoči presude u Haagu, prisutni su održali molitvu za hrvatske generale.