Okoliš sjećanja

Goli otok na jumbo plakatima: Mjesta zločina trebaju biti mjesta kolektivnog sjećanja

Bruna Matičić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Projekt je dio EPK-a odnosno programskog pravca Doba moći koji u svom fokusu ima različite teme iz povijesti



RIJEKA – U Sušačkoj Dragi je predstavljen projekt “Okoliš sjećanja”, još jedan u nizu projekata uključenih u program Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture.


Projekt su predstavili Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, Slaven Tolj, umjetnički ravnatelj projekta Rijeka 2020 EPK te Darko Bavoljak, voditelj projekta Okoliš sjećanja i autor fotografije prvoga plakata.


Projekt “Okoliš sjećanja” obuhvaća radove pedesetak umjetnika nastalih kao reakcija viđenog prilikom posjeta napuštenu logoru na Golom otoku u razdoblju od 2016. do 2019. godine. Cilj uključenih umjetnika je da svojim radovima, performansima i instalacijama pošalju poruku o tome da mjesta na kojima su počinjeni zločini trebaju biti mjesta kolektivnog sjećanja, učenja i pamćenja.




Projekt je dio programskog pravca Doba moći koji u svom fokusu ima različite teme iz povijesti, a tema Golog otoka samo je jedna od njih.


– Projekt je pametno osmišljen, okuplja relevantne umjetnike te ima zanimljiv način prezentacije u javnosti i to su glavni razlozi zašto smo se odlučili prikazati upravo ovaj projekt, kazala je Emina Višnić.


Prema njenim riječima na različitim lokacijama diljem županije iz mjeseca u mjesec tijekom cijele godine izmjenjivat će se fotografije Golog otoka.


– Cilj samog projekta bio je s jedne strane suvremenu umjetnost dovesti tamo gdje je obično ne očekujemo, izvan zatvorenih zidova galerija, a s druge strane dati jedno svjetlo na temu Golog otoka koja se od 50-ih, 60-ih godina zanemaruje te otvoriti prostor javne rasprave i o bolnim temama na koje možda nismo ponosni, ali je važno da ih spominjemo i obradimo, rekla je Višnić.


“Okoliš sjećanja” nastao je kao plod suradnje Udruge Goli otok Ante Zemljar iz Zagreba i umjetničke organizacije Art De Facto (Zagreb), na čelu s voditeljem projekta, Darkom Bavoljakom.


– Goli otok i njegova povijest u javnosti je zanemarena, a mi kao udruga pokušavamo dati jednu dostojnu rehabilitaciju ljudima koji su ondje boravili. Upravo zato s projektom smo krenuli 2016. godine kad smo 50-ak umjetnika poslali da posjete otok i na licu mjesta, in situ, dožive i vide na koji način su ti ljudi živjeli, da osjete dio njihove patnje te da svoje iskustvo pretoče u umjetnički rad, pojasnio je Bavoljak.


Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJ



S današnjim datumom kao početkom pa sve do kraja službenog programa Rijeka 2020, odnosno do 31. siječnja 2021. godine, velike plakatne površine na različitim lokacijama u Primorsko-goranskoj županiji svakodnevno će krasiti 25 umjetničkih fotografija.


Prvi plakat postavljen je u Dragi, a preostala dva plakata Milomira Kovačevića Strašnog i Borka Vukosava bit će postavljena do 14. veljače na lokacijama Bosanci te Jurdanima.


Tijekom godine na plakatnim površinama naći će se ukupno 120 vizuala, a fotografije će se mijenjati svaka dva tjedna.