'Čitaj između redaka'

Godišnje više od 800 prijava nasilja, a 200 žena traži i psihosocijalnu pomoć

Sanja Gašpert

Prema riječima voditeljice Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke Maje Pudić, prošle godine je na riječkom području zabilježen uzlazni trend nasilja, ali i procesuiranog nasilja



RIJEKA  Godišnje se u Hrvatskoj prijavi oko 20.000 slučajeva nasilja. U riječkom Skloništu za žrtve nasilja godišnje sigurnost i pomoć zatraži petnaestak žena, a psihosocijalnu pomoć u Savjetovalištu zatraži oko 200 žena.


Na području Primorsko-goranske županije godišnje se zabilježi više od 800 prijava nasilja, od kojih stotinjak završi kaznenom prijavom protiv počinitelja, istaknuto je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljena kampanja »Progovori protiv nasilja«, čiji je moto »Čitaj između redaka«, koja se održava povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, započela je 22. studenog, a završava na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca.


Ispovjedaonica


– U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i šesnaest dana aktivizma, tvrtka Avon s partnerima, Udrugom za zaštitu obitelji – Rijeka i Udrugom Brod pokrenula je kampanju »Čitaj između redaka«, kojoj može pomoći svatko tko to želi tako da posjeti stranicu progovoriprotivnasilja.hr i podijeli videokampanje. Također, žena koja je, na žalost, imala tu nesreću da doživi nasilje, može svoju priču ostaviti u anonimnoj ispovjedaonici. Kampanja je predstavljena u Muzeju prekinutih veza u Zagrebu, gdje se kroz šesnaest dana aktivizma održava posebna izložba. Svaki dan se postavlja novi izložak, jedan od 16 predmeta uz priču žena koje su bile u skloništu za žrtve nasilja u obitelji – kazao je Dalibor Ratković iz Avona, dodajući kako se u njihovu katalogu nalaze proizvodi sa znakom beskonačnosti, a iznos od prodaje je namijenjen Udruzi Brod i U.Z.O.R., za rad savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.





U sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, sinoć je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održan humanitarni koncert – 9. koncert hrvatskih studenata medicine u humanitarne svrhe »Asklepiju i Orfeju u čast«, u organizaciji Petre Dragičević i Alena Mančića. Bio je to tradicijski koncert klasične glazbe u izvedbi studenata medicine koji, kako je istaknuto, od studiranja žele više. Na koncertu je nastupio i zbor Medicinskog fakulteta u Rijeci Axis te zbor zagrebačkog Medicinskog fakulteta Lege artis. Iako je ulaz bio besplatan, građani su davali novčane priloge, a prikupljeni prihod donirat će se Udruzi SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava. Istim povodom, danas u 16 sati u Galeriji Filodrammatica bit će otvorena izložba »Komentari bez komentara«, u organizaciji Udruge SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.



Novinarima se obratila i voditeljica Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić, koja je kazala kako je prošle godine zabilježen uzlazni trend nasilja, ali i procesuiranog nasilja.


Pogubna šutnja


– O nasilju ne treba samo pričati i zbrinuti žrtve, nego ga trebamo pokušati zaustaviti. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koja je potpisana 11. svibnja 2011. godine u Istanbulu. Taj dokument jasno potvrđuje da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije, međutim Hrvatska, koja je potpisala konvenciju 2013. godine, još uvijek je nije ratificirala – kazala je Pudić.


Predstavnici U.Z.O.R.-a, Paula Bogović i Danijel Antunović, istaknuli su kako je SOS telefon ove akcije 0800 333 883, koji je i SOS telefon udruge U.Z.O.R. i dostupan je svim žrtvama obiteljskog nasilja svakim danom od 0 do 24 sata. Udruga za zaštitu obitelji Rijeka, osim što radi s kazneno prijavljenim mladima, uključujući povremene uzimatelje droga, vodi brigu o Skloništu i savjetovalištu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te obavlja psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji. Programi se provode uz potporu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva socijalne politike i mladih.