Proračunska godina

Godina na području Općine Čavle bit će sve samo ne dosadna

Sanja Gašpert

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Uvjerena sam u uspjeh i realizaciju svih projekata koji su od velike važnosti za sve naše mještane. Pozivam ih da nas prate, da se uključuju kroz pomoć u realizaciji manifestacija koje su uvijek na leđima volontera i udruga i da svjedočimo jednoj od boljih godina, kazala je načelnica Ivana Cvitan Polić



ČAVLE – Općina Čavle ušla je u 2020. godinu s proračunom u visini od 37,5 milijuna kuna, a načelnica Ivana Cvitan Polić kaže da, iako je proračun nešto niži nego prethodne godine, radova i događanja neće nedostajati. Tradicionalno, godina započinje brojnim maškaranim događanjima, a ove godine ona imaju europski predznak.


Europski karneval


– Naime, Čavle su jedno od 27 susjedstava u sklopu programskog pravca EPK 2020. Bogat program događanja započinje jednom od najvažnijih tradicija našeg kraja, karnevalom, s posebno oblikovanom Zvončarskom simfonijom u Čavlima, koja počinje 8. veljače. Mještane i sve posjetitelje očekuje smotra tradicijskih maski iz cijele Europe koja će kulminirati na Trgu branitelja velikom zvončarskom simfonijom za koju će se, vjerujem, čuti nadaleko, kaže Cvitan Polić.


Ove godine u Općini Čavle najavljuju dugo očekivanu i najavljenu energetsku obnovu Doma kulture Čavle, projekt procijenjen na 4.550.000 kuna. Općina je dio sredstava osigurala kroz bespovratna sredstva u visini od 1,5 milijuna kuna kroz sklopljeni ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.– 2020. s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu, raspisanog od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Općina Čavle osigurala je sredstva u iznosu od 1.320.147,85 kuna, a preostali iznos financirat će se kreditom.




U 2020. godini Općinu Čavle, prema riječima Cvitan Polić, očekuje i modernizacija sustava javne rasvjete, za koji projekt je Općina osigurala sredstva putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Troškovi kredita podmirivat će se iz ušteda cijene električne energije, a procijenjena vrijednost projekta je 3,1 milijuna kuna. Općina Čavle je u 2019. godini prijavila projekt uređenja igrališta Jama i to na mjeru pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, odnosno natječaj raspisan od LRS LAG-a Vinodol.


– Cilj projekta je pridonijeti razvoju društvene infrastrukture i poboljšanju lokalnih temeljnih usluga u Općini Čavle. Ulaganjem u izgradnju dječjeg igrališta proširit će se javno dostupni zabavno-rekreacijski sadržaji namijenjeni lokalnom stanovništvu, što će povećati privlačnosti naselja kao životne sredine. Također, projektom će se unaprijediti kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja te povećati standard postojećeg i stvoriti optimalna infrastruktura kroz izgradnju i opremanje novog dječjeg igrališta u Općini Čavle, kaže načelnica Cvitan Polić, dodajući kako je ukupna vrijednost projekta 622 tisuće kuna.


Kaštel Grobnik


Općina Čavle i u ovoj godini nastavlja s projektom revitalizacije Kaštela Grobnik. U obnovljenu »okruglu dvoranu« u kuli. sv. Jelene »uselit« će namještaj i oprema koji je sufinanciran iz projekta Putevima Frankopana, u kojem projektu je Općina Čavle partner.


– Također nas na proljeće očekuje i postavljanje oznaka za Frankopansku šetnicu, za koje se vrijednost radova procjenjuje na 51 tisuću kuna. Riječ je o šetnici koja će svojom trasom obuhvatiti sve znamenitosti oko Grada Grobnika. U sklopu projekta Putevima Frankopana pokrenut je postupak javne nabave za uređenje sjeverne kule Kaštela u koji će se smjestiti Interpretacijski centar Grobnik.


Procijenjena vrijednost građevinskih radova i opremanja u IC-u iznosi 2.635.178,12 kuna, a nositelj nabave je Primorsko-goranska županija. Tu ne staju radovi na Kaštelu s obzirom na to da je Općina Čavle na javni natječaj Ministarstva kulture prijavila programe koji se tiču izrade projektne dokumentacije za obnovu prizemlja palasa, kao i radove na njemu. Cilj je da se prizemlje palasa uredi i stavi u funkciju za ugostiteljske i turističke sadržaje. Također, u tijeku je prijava na natječaj ITU – Povežimo se baštinom, kod Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu kojeg projekta se planira unutarnje uređenje Galerije suvremene umjetnosti, kao i izrada Multimedijalnog vodiča kroz Kaštel.


Općina Čavle je partner u predmetnom projektu, a ukupna vrijednost radova i opreme je 3,7 milijuna kuna. Ovim projektom bi se uz pomoć suvremenih tehnologija prezentirala povijest i znamenitosti kaštela na nekoliko svjetskih jezika, ističe Cvitan Polić.


Općina Čavle u ovoj godini očekuje i odluku po prijavljenom projektnom prijedlogu Izgradnja interne ceste u zoni proizvodne namjene I2-Soboli, u postupku dodjele bespovratnih sredstava ITU – Sustav poduzetničkih zona kod Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


– Izgradnja ceste u proizvodnoj zoni je daljnji razvoj poduzetničke infrastrukture, poticanje poduzetništva, rasta i razvoja malih privatnih tvrtki, privlačenje novih tvrtki iz Hrvatske i inozemstva, povećanje broja poduzetnika kao i povećanje broja zaposlenih.


Troškovi ulaganja u izgradnje interne ceste procijenjeni su na oko šesnaest milijuna kuna, a uz očekivanu potporu od 80 posto bespovratnih sredstava omogućila bi se dugoočekivana izgradnja infrastrukture koja je prijeko potrebna za razvoj kompletne zone čije bi funkcioniranje značilo veliki poticaj gospodarstvu cijele općine, smatra Cvitan Polić.


Veliki jubileji


Najavljuje i čitav niz manjih infrastukturnih zahvata kao što je uređenje vodospreme Grobnik, uređenje stadiona NK-a Grobničan, početak uređenje pomoćnog igrališta NK-a Grobničan, nastavak obnove domova na Platku, uređenje sustava oborinske odvodnje, a Općina se nada i odobrenju sredstava za obnovu spomen-groblja u Sobolima.


– Povrh velikih infrastrukturnih projekata, u 2020. godini planiramo izraditi i Strategiju razvoja Grobnik kojoj je u primarnom fokusu budućnost Automotodroma i prostora ex Hidroelektre. Smatramo da je predmetno područje sada nedovoljno iskorišteno te da isto predstavlja buduću okosnicu za razvoj turizma i gospodarstva. Iz tih razloga ova strategija nam je vrlo važna i vjerujem da ćemo s novim pokazateljima lakše odrediti smjer u kojem idemo, kaže Cvitan Polić.


U 2020. godini Cvitan Polić najavljuje i brojne velike manifestacije, od kojih mnoge upravo u ovoj godini obilježavaju velike jubileje, kao što su Festival pučkog teatra Omišalj Čavle i Susret klapa u Kaštelu Grobnik. Tu su i izrazito posjećene manifestacije kao što je Filipja i Dan vina, Bartoja, Kobasica open, Maškarani Platak, Zvončarska simfonija i grobnički mesopusni tanci, Festival Grobnička skala, Dani zdravja, Pekmezijada.


– Kao što vidite, 2020. godina će biti sve samo ne dosadna. Uz malo sreće, uvjerena sam u uspjeh i realizaciju svih navedenih projekata koji su od velike važnosti za sve naše mještane. Pozivam ih da nas prate i dalje, da se uključuju kroz pomoć u realizaciji manifestacija koje su uvijek na leđima volontera i udruga i da zajedno svjedočimo jednoj od boljih godina, zaključuje načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


EU novcem do zdravstvenog preventivnog programa


U okviru Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali«, Općina Čavle prijavila je projekt Visoki krvni tlak – tihi ubojica, s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije visokog krvnog tlaka na području Općine Čavle i partnera, Općine Cernik. U sklopu projekta planirana je izrada edukativnih materijala, održavanje radionica, seminara kao i nabava sprava za vježbanje na otvorenom.


– Projektom je osigurano i održavanje, sada već po treći put manifestacije Dani zdravlja na Čavji, a po prvi put Dani zdravlja održat će se i u prijateljskoj Općini Cernik. Vrijednost projekta je 284.012,36 kuna, a sufinanciran je u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, koji je Općina Čavle potpisala s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.