Rat transparentima na "Zajcu"

Glumci podržali Frljića, dragovoljci dodali “Zapamtite Vukovar”

Kim Cuculić

– Kazalište je javni objekt kojem je funkcija da iskazuje građansku inicijativu, pa ako su do sada s njega odaslane neke poruke, mislim da smo i mi odaslali dobru poruku, rekao je dragovoljac Tomislav Tomečić iz Udruga riječkih dragovoljaca »A« bojne 111. brigade HV-a



RIJEKA Na pročelju HNK Ivana pl. Zajca osvanuo je novi transparent s natpisom »Hrvatsko apolitičko kazalište«, a ispod njega pojavio se i natpis »I reći ću vam samo još jednu stvar – zapamtite Vukovar, 18.11.1991.« Ovaj drugi transparent nisu postavili intendant Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević, nego samoinicijativno Udruga riječkih dragovoljaca »A« bojne 111. brigade HV-a. U ime organizatora dragovoljac Tomislav Tomečić izjavio je za Radio Rijeku:


– Kazalište je javni objekt kojem je funkcija da iskazuje građansku inicijativu, pa ako su do sada s njega odaslane neke poruke, mislim da smo i mi odaslali dobru poruku.



Olivera Frljića i Marina Blaževića podržao je i ansambl Talijanske drame. Navode da su dva mjeseca prekratko razdoblje za ocjenu nečijeg vodstva, realizaciju projekata i cjelokupne vizije. U tom razdoblju, ističe taj ansambl, uz obostrano povjerenje uvijek su bili uvaženi i prepoznati autonomija i umjetnički izbori direkcije i ansambla Talijanske drame.





Slijedom aktualnih događanja oko HNK Ivana pl. Zajca, glumci ansambla Hrvatske drame uputili su pismo podrške Oliveru Frljiću i Marinu Blaževiću:


– Budući da smo doznali da postoje pritisci na Gradsko vijeće da se na dnevni red Gradskog vijeća uvrsti točka o radu odnosno opozivu Olivera Frljića, ovim putem želimo dati punu podršku intendantu Oliveru Frljiću i njegovom suradniku, dramaturgu Marinu Blaževiću. Smatramo da je vrlo neozbiljno i neodgovorno dovoditi u pitanje nečiji umjetnički rad i ravnateljstvo u tako kratkom vremenskom roku u kojem nije niti započeta realizacija njihovog programa nedavno prihvaćenog od strane istog Vijeća, što je samo dokaz da argumenti nisu umjetnički nego isključivo politički. Osim toga, kao ansambl osjećamo da je dolaskom Olivera Frljića na mjesto intendanta stvoren prostor otvorenog dijaloga, što je nužan temelj našeg kreativnog rasta kao i slobode umjetničkog izraza – zaključuje se u pismu koje potpisuju Anastazija Balaž Lečić, Aleksandra Stojaković, Nika Mišković, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Andreja Blagojević, Biljana Torić, Jasmin Mekić, Igor Kovač, Jerko Marčić, Damir Orlić, Dražen Mikulić, Alen Liverić, Predrag Sikimić i Davor Jureško.