Rijeka Nautic Show

Gliseri i male brodice za iznajmljivače – hit sajma

Marinko Glavan

Gumenjaci najveći hit ovogodišnjeg riječkog nautičkog sajma / Snimio  Ivica TOMIĆ

Gumenjaci najveći hit ovogodišnjeg riječkog nautičkog sajma / Snimio Ivica TOMIĆ

Najveći dio plovila u ponudi čine manje brodice i gliseri, koji su, prema riječima samih izlagača, u zadnjih nekoliko godina pravi hit na tržištu, a zanimljivo, kupuju ih uglavnom iznajmljivači



RIJEKA Pedesetak plovila bit će izloženo tijekom tri dana Rijeka Nautic Showa koji se održava na Gatu Karoline Riječke. Osim plovila, među kojima prevladavaju brodice, gliseri i gumenjaci duljine do šest metara, Rijeka Nautic Show posjetiteljima nudi i niz drugih sadržaja, od brodskih motora i opreme, opreme za nautičare i sportske ribolovce, do posve novih sadržaja u nautičkom turizmu.


Riječki nautički sajam svečano je otvoren u 11 sati, kada su posjetitelje pozdravili predstavnici organizatora, Zajednice Tehničke kulture, kao i Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Lučke uprave i drugih institucija koje su sudjelovale u organizaciji Showa.


Najveći dio plovila u ponudi čine manje brodice i gliseri, koji su, prema riječima samih izlagača, u zadnjih nekoliko godina pravi hit na tržištu, a zanimljivo, kupuju ih uglavnom iznajmljivači.




Većina izlagača s kojima smo razgovarali upravo iz tog je razloga optimistična i u pogledu prodaje na sajmu, poput Marija Vuletića, direktora tvrtke Dalmatia Aurea, koja je izložila nekoliko plovila.


Kvarner zanimljivo tržište


– Rijeka nam je iznimno atraktivna, zbog blizine kvarnerskih turističkih središta i sigurno ćemo nastaviti dolaziti na sajam idućih godina, s novim modelima. Interes za ovakvim, manjim plovilima, kakve nudi većina izlagača sve je veći, a prodaju se uglavnom u komercijalne svrhe, za iznajmljivanje turistima tijekom ljetnih mjeseci. Prema našim podacima, čak 95 posto prodaje odnosi se na iznajmljivače, a preostalih pet posto na one koji ih kupuju za privatno korištenje. Kvarner nam je, kako sam rekao, vrlo zanimljivo tržište, na koje smo već plasirali veći broj naših plovila, posebno na otok Krk, a nekoliko smo prodali i na Rab, kaže Vuletić.


Veća potražnja za brodovima za iznajmljivanje je, dodaje, posljedica trendova na tržištu, na kojemu postoji velik broj ljudi koji ne žele imati brod u vlasništvu, ali žele uživati u plovidbi.


– Stranci sve manje kupuju brodove, jer je to praćeno velikim popratnim troškovima, ali i kompliciranom logistikom. Puno im je jednostavnije i isplativije za vrijeme godišnjeg odmora unajmiti plovilo. U Hrvatskoj imamo dobru logistiku za sve to, od proizvođača i prodavača plovila, motora, opreme, do servisa i suhih marina, tako da iznajmljivanje doživljava pravi uzlet, kaže Vuletić.


Upravo na iznajmljivače kao potencijalne kupce računaju i predstavnici Nar Nautike, slovenske tvrtke koja je po prvi put izložila svoj asortiman plovila talijanske proizvodnje u Rijeci.



Osim komercijalnih sadržaja, Rijeka Nautic Show posjetiteljima tijekom subote i nedjelje nudi i kratku plovidbu jedrenjakom, izložbu inovacija, prezentaciju Marine drona, razgledavanje ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice i niz drugih popratnih događanja. Cijena ulaznica je 10 kuna, radno vrijeme u subotu od 9 do 19 sati, te u nedjelju od 9 do 18 sati, a kupnjom ulaznica ostvaruje se pravo na besplatnu plovidbu jedrenjakom, kao i demonstraciju škole jedrenja.



Zimsko jedrenje


– Ovdje smo prvenstveno zbog rent-a-boat tržišta. Prošle godine odlično smo poslovali s tim segmentom kupaca, te vjerujemo da će i ove godine biti slično, ako ne i bolje. Dosad smo više prodavali u Istri i na jugu, ali i na Kvarneru smo zadovoljni prodajom, a nakon sajma vjerujemo da će biti i bolja, kaže direktor Igor Jerkovič.


Riječka tvrtka Sail-ing na sajmu je predstavila svoju opsežnu ponudu vezanu uz jedrenje, a posebno je zanimljivo otvaranje u Hrvatskoj posve novog segmenta zimskog jedrenja, koje će biti organizirano kroz ponudu jednodnevnog ili višednevnog jedrenja na jedrilicama duljine od pet i pol metara pa sve do dvadesetmetarskih luksuznih jedrenjaka.


– Riječ je o školi jedrenja za odrasle, a naši tečajevi bit će drugačiji od klasičnih. Želimo ljude učiti kako jedriti, ali i kako živjeti na brodu s jedrima. Namjerno smo odabrali period od jeseni do proljeća, kada su uvjeti za učenje bolji, a jedrilice dostupnije cijenom, što i cijenu samog tečaja čini prihvatljivijom, te ujedno produžuje turističku sezonu, kaže Davor Perović, jedan od pokretača tvrtke Sail-ing.