Afera na riječkoj Psihijatriji

Glavni tehničar sebi i supruzi tri godine isplaćivao noćni rad koji nisu odrađivali

Robert Frank

Iako su Radoslav i Gordana Kosić oštetili proračun bolnice, nadležni ih nisu udaljili s radnog mjesta, pa postoji indicija da u tome nisu usamljeni



RIJEKA » Glavni tehničar Klinike za psihijatriju KBC Rijeka Radoslav Kosić Disciplinskoj komisiji KBC-a priznao je kako je u periodu od 2011. do 2014. godine sebi i supruzi Gordani, također zaposlenici te Klinike kao glavnoj sestri Zavoda za urgentnu psihijatriju, pisao nepostojeće noćne radne sate. Na taj način obitelj Kosić, osim što je sebi omogućila nepripadnu materijalnu korist kroz primanja na koja nje imala nikakvo pravo, oštetila je i proračun bolnice koja ionako grca u golemim financijskim problemima i dugovima.



Predstojnica Klinike za psihijatriju Tanja Frančišković, gdje je Radoslav Kosić zaposlen kao glavni tehničar Klinike, rekla je kako je disciplinski postupak protiv Kosića u tijeku te da ga ne može i ne želi komentirati.


   – Postupak nije u mojoj nadležnosti. Do okončanja postupka Kosić je na svom radnom mjestu, kaže Frančišković.




   Pomoćnica sanacijskog upravitelja Renata Dintinjana Dobrila samo nam je potvrdila da je postupak oko Kosića u tijeku.



Supružnici Kosić zasad, na iznenađenje nekih u KBC-u s kojima smo razgovarali o ovom slučaju, nisu udaljeni s radnog mjesta ni suspendirani. To je tim čudnije zato što je Radoslav Kosić, prema našim pouzdanim informacijama, Disciplinskoj komisiji KBC-a priznao da si je upisivao noćne sate koje nije odrađivao!


  


Razotkrio ih COP


Mogući odgovor zašto nije suspendiran neki pronalaze u činjenici da su i određene osobe pozicionirane više od njega također upisivale noćne sate koje nisu odrađivale pa da se pridavanjem što manje pažnje ovom slučaju želi minimalizirati šteta i kontrolirati prijeteća eskalacija kojom bi se u negativnom kontekstu mogli naći i neki viđeniji liječnici i predstojnici klinika. Postoji niz indicija da Radoslav Kosić nije usamljen među onima koji su upisivali sate koje nisu odradili, čime su pljačkali bolnicu čiji su bili zaposlenici.



Četrdesetpetogodišnji Radoslav Kosić, koji sada navodno KBC-u želi povratiti nepravedno i nezakonito oduzeti novac koji nije zaslužio, ali si ga je odlučio isplatiti, jedan je od neformalnih kandidata za pomoćnika ravnatelja za sestrinstvo. Ujedno je i glavni povjerenik hrvatske komore medicinsih sestara i tehničara za PGŽ koja im licencira diplome i daje licence za samostalni rad. A, da bi dobili licence, moraju pohađati predavanja na kojima je upravo Kosić jedan od važnijih predavača.


   – Ne želim ništa komentirati o svom slučaju, telefonski nam je rekao Kosić.



   A da je Radoslav Kosić ne samo trebao biti suspendiran, nego da mu je trebao biti uručen izvanredni otkaz ugovora o radu, uopće ne sumnja Radmila Belobrajić Čahut, predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske i glavna sindikalna povjerenica u riječkom KBC-u.


  


Težak prekršaj


Po članku 62. Pravilnika o radu, u točki 34. navedeno je da se »netočno evidentiranje i prikazivanje rezultata rada u namjeri da za sebe i drugoga pribavi udio u dohotku koji nije ostvaren radom, smatra teškom povredom radne obveze koja za sobom povlači izvanredni otkaz ugovora o radu«.



Kako smo neslužbeno uspjeli saznati, Povjerenstvo za utvrđivanje disciplinske odgovornosti Radoslava Kosića ispitalo je sve okolnosti ovog slučaja te su sanacijskom upravitelju Hermanu Halleru predložili samo izricanje upozorenja predstojnici Klinike za psihijatriju Tanji Frančišković zato što je smatraju odgovornom za točnost evidencije prisutnosti na radu! Prema našim pouzdanim informacijama, Haller je na prekjučeranjem sastanku na Klinici za psihijatriju doslovno urlao na predstojnicu Frančišković i na Radoslava Kosića. S obzirom na to, upućeni kažu da bi realno Tanja Frančišković, koja je inače u svom iskazu Povjerenstvu pohvalila Kosića »kao stručnog i kvalitetnog radnika!«, trebala biti razriješena dužnosti predstojnice Klinike za psihijatriju, dok bi Kosić trebao biti razriješen s mjesta glavnog tehničara Klinike te da bi vjerojatno trebao dobiti otkaz.



   – Radovan Kosić sebi i supruzi evidentirao je noćni rad koji se uvećava čak za 40 posto na osnovnu plaću. Ako će se Disciplinska komisija držati Pravilnika o radu, onda će mu se dodijeliti otkaz. U svakom slučaju, Kosić je odmah morao biti suspendiran, a to se nije napravilo. Apsurd je tim veći što je on i u ovoj situaciji kao glavni tehničar Klinike među ostalim zadužen i za evidentiranje prisustva na radu ostalih zaposlenika! Kosić je, da zaključim, počinio teržak prekršaj radne obveze za što se, za početak, dobiva otkaz, kaže Belobrajić Čahut.