Prvi u Hrvatskoj

Glas paraliziranih koji ne mogu govoriti: U KBC-u Rijeka predstavljen uređaj za komunikaciju pogledom

Barbara Čalušić

Uređaj za potpomognutu komunikaciju Tobii Dynavox I-15+ / Snimio Ivica TOMIĆ

Uređaj za potpomognutu komunikaciju Tobii Dynavox I-15+ / Snimio Ivica TOMIĆ

Uređaj  vrijedan 106 tisuća kuna prvi je takav aparat u hrvatskim bolnicama, namijenjen pacijentima u jedinicama intenzivnog liječenja



RIJEKA Uređaj za potpomognutu komunikaciju Tobii Dynavox I-15+ namijenjen paraliziranim pacijentima koji ne mogu govoriti, a koji prati pokrete očiju pacijenta omogućavajući tako komunikaciju pogledom predstavljen je u utorak u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.


Uređaj vrijedan 106 tisuća kuna prvi je takav aparat u nekoj od hrvatskih bolnica, a bit će namijenjen u prvom redu pacijentima u jedinicama intenzivnog liječenja.


Nabavljen je zahvaljući pratnerstvu KBC Rijeka, Tehničkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Fakulteta zdravstvenih studija, Doma zdravlja PGŽ te tvrtka E-glas.




– Ovo je izuzetan projekt u sklopu kojeg pokušavamo komunicirati s onima kojima je najteže i koji riječima ne mogu izraziti ono što osjećaju. Radi se o posebnoj tehnologiji kominiciranja namijenjenoj svima koji ne mogu drugačije komunicirati nego očima, a koji dosad takve informacije nisu mogli prenijeti svojoj okolini. Želimo biti prvi u takvom načinu komunikacije i drago nam je da je ono što je dosad bilo samo u inozemstvu, sad i u Hrvatskoj, rekao je v. d. ravnatelja riječke bolnice prof. dr. Davor Štimac.


Osim što olakšava komunikaciju između bolničkog osoblja i pacijenata koji imaju poteškoća s komunikacijom ili im je ona posve onemogućena, ovaj uređaj može pomoći i izvan bolnice, pacijentima koji pate od afazije,  osobama oboljelim od multiple skleroze, ALS-a ili onima koji se oporavljaju od moždanog udara.


Sama komunikacija uz pomoć Tobiija vodi se putem ekrana na kojem se na početnom zaslonu nalaze opcije poput »Da« i »Ne«, ali i opcije postavljanja pitanja i drugih mogućnosti. Pacijent svoj pogled usmjerava na željenu opciju pa primjerice, ako odabre opciju »Više pitanja« nudi mu se niz mogućih pitanja počevši od »Gdje sam?« ili »Gdje je moja obitelj?«. Također, pacijent uz pomoć ovog uređaja može jasno pogledom precizirati gdje na tijelu osjeća bol, kao i ocijeniti njezin intenzitet na skali boli.



Predstavnik švedske tvrtke koja je osmislila sustav Tobii Dynavox I-15+ Magnus Sundelin nada se dobroj suradnji s riječkom bolnicom, a podsjetio je da ovaj sustav koristi niz uglednih svjetskih bolnica u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. – Primjerice, Tobii koristi u najpoznatijoj švedskoj bolnici u Stockholmu, u bolnici Karolinska te u američkoj bolnici John Hopkins, rekao je Sundelin.


– Radi se o tehnologiji koja se razvijala u Švedskoj punih 25 godina. Sad je i KBC Rijeka ušao u skupinu svjetskih bolnica koje omogućavaju komunikaciju pacijentima koji ne mogu govoriti, istaknuo je prof. dr. Miroslav Vrankić s Tehničkog fakulteta u Rijeci.


U riječkoj bolnici ističu da uvođenjem ovakvih komunikacijskih alata KBC Rijeka želi poboljšati ishode liječenja i veće zadovoljstvo pacijenata, kao i veću produktivnost i zadovoljstvo osoblja.


Asistivna tehnologija, kako smatraju u KBC Rijeka, donosi ugodnije okruženje i olakšava stručnom osoblju razumijevanje potreba pacijenata i pružanje njege.


Pored toga KBC Rijeka i pacijenti bolnice imat će i druge koristi poput veće učinkovitosti i bolje usluge zdravstvenog osoblja, smanjene mogućnosti zakašnjele dijagnoze i njege, a time i skraćivanje boravka u bolnici kao i manji broj liječničkih pogrešaka ili ponovnih dolazaka pacijenata u bolnicu uslijed otežane ili onemogućene komunikacije.