Zaključen ljetni rok

Gimnazije popunjene, mjesta još u strukovnim i umjetničkim programima

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Prema podacima Primorsko-goranske županije u ljetnom roku upisa u 31 srednjoj školi svoje mjesto u klupama prvih razreda našlo je 2.565 učenika, a 12 srednjih škola u potpunosti je popunilo svoje kvote i neće provesti jesenji krug upisa za koji će prijave početi 24. kolovoza. Najveći broj novoupisanih srednjoškolaca, njih 1.284, sjedit će u klupama srednjih strukovnih četverogodišnjih škola, dok će njih 728 pohađati gimnazijske programe, a 470 strukovne trogodišnje programe te 74 umjetničke programe. 


Kandidatima koji nisu našli mjesto u klupi u prvom roku ponudit će se 339 upisnih mjesta, od čega je najveći broj slobodnih mjesta u riječkim srednjim školama, njih 169. Među slobodnim mjestima za jesenji rok prednjače trogodišnji strukovni programi s 96 upisnih mjesta, dok su u četverogodišnjim strukovnim programima ostala 23 mjesta, a u umjetničkim programima 20 mjesta. 



Prema podacima Primorsko-goranske županije goranske su škole upisale 109 učenika i imaju još 81 slobodno mjesto, dok su otočne škole upisale 217 učenika i raspolažu s još 60 slobodnih mjesta. Najbolju popunjenost bilježe škole liburnijskog područja koje su upisale 316 učenika i imaju svega 12 slobodnih mjesta za jesenji rok, dok je crikvenička škola upisala 85 učenika i raspolaže s još 17 slobodnih mjesta. 





Ono na što upisnici u jesenjem roku neće moći računati gimnazijski su programi koji bilježe stopostotnu popunjenost upisne kvote u ljetnom roku. Konkretno, to znači da su upisi zaključeni u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, Gimnaziji Andrije Mohorovičića, Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji te u Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija, a među škole koje su u cijelosti popunile upisne kvote ubrajaju se i Ugostiteljska škola Opatija, Srednja škola za elektrotehniku i računlastvo, Ekonomska škola Mije Mirkovića, Tehnička škola za strojarstvo i brodogradnju, Medicinska i Pomorska škola. Njima se gotovo može pridružiti i Hotelijersko-turistička škola Opatija koja će u jesenji rok ući sa svega dva slobodna mjesta, kao i Prirodoslovna i grafička škola koja nakon ljetnog roka raspolaže sa svega 6 mjesta i to samo za zanimanje fotograf. U istoj kategoriji je i Građevinsko tehnička škola u kojoj je ostalo samo jedno upisno mjesto i to za zanimanje arhitektonski tehničar, kao i Prometna škola sa svega 5 slobodnih mjesta za zanimanja vozač motornih vozila i tehničar cestovnog prometa te Elektroindustrijska i obrtnička škola koja čega još svega 10 učenika u jesenjem roku.

Iako je ovogodišnja generacija osmaša za razliku od prijašnjih generacija pokazala velik interes za trogodišnja strukovna zanimanja koja na razini Primorsko-goranske županije bilježe popunjenost od 72 posto taj se povećan interes nije odrazio baš na sve škole, jer neke s popunjenošću uspine kvote ispod 50 posto mogu se nazvati gubitnicima ovogodišnjih upisa. Takav je slučaj sa Strojarsko-brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja koja je uspjela upisati svega 21 učenika, a ima mjesta za njih još 29, a slična je situacija i u Graditeljskoj školi za industriju i obrt koja za sada broji svega 30 učenika prvog razreda te raspolaže s još 26 slobodnih mjesta.


Među škole na koje kandidati mogu računati na jesenjem roku ubraja se i Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja u čijim klupama ima još 17 mjesta, Srednja talijanska škola s 19 mjesta, Trgovačka i tekstilna škola s 22 mjesta te Škola za primijenjenu umjetnost s 14 mjesta.