Sport za tijelo, druženje za dušu

Gimnazijalci »Andrije Mohorovičića« u Golubinjaku proslavili Hrvatski olimpijski dan

Slavica Mrkić Modrić

Šestu godinu zaredom učenici riječke gimnazije »Andrija Mohorovičić« u Golubinjaku su promicali tjelesno vježbanje i druženje. Njih sedamstotinjak oprobalo se u raznim sportovima



GOLUBINJAK » Definitivno najveseliji vlak koji je jučer vozio hrvatskim prugama bio je onaj što je s riječkoga kolodvora put Lokava krenuo u sedam ujutro. U šest vagona smjestilo se petstotinjak učenika Gimnazije »Andrija Mohorovičić«, njihovih dvadesetak profesora i oko 150 onih koji su tu riječku gimnaziju završili ali ovaj dan nikad ne propuštaju. Riječ je o Hrvatskom olimpijskom danu ili, kako ga je koordinator cijelog zbivanja, profesor Toni Žitko nazvao – Festivalu sporta. A bogme je i bio jer riječki su se gimnazijalci oprobali u tzv. otvorenom krosu, odigrali turnir u malom nogometu i odbojci, penjali se po prirodnoj stijeni, oprobali u streličarstvu, nazočili demonstraciji ragbija, prezentaciji zumbe, a o proizvoljnim sportskim aktivnostima kao što je šetnja šumom ili badminton da ni ne govorimo.


  


Promicatelj zdravog života


– Ovo je već šesta godina zaredom da u Golubinjaku propagiramo sport i druženje. Da smo bili na dobrom tragu pokazuje i to što nam svake godine dolaze i bivši učenici, i to u sve većem i većem broju. Općenito gledano, naša je gimnazija promicatelj zdravog načina života jer osim ovog druženja organiziramo i odlaske na skijanje, planinarenja, plivanje… Da bi ostvarili »svoj sportsko-zabavni dan« pomogli su nam mnogi, od HŽ-a koji nam je omogućio poseban vlak, preko članova Penjačkog kluba Rijeka, Streličarskog kluba iz Prezida, Ragby kluba »Vilani« s Krasice, do delničkog Zumba kluba ili pak »Red bulla« kao jednog od glavnih pokrovitelja, pojasnio je prof. Žitko.



   A da su školarci uistinu uživali, neovisno bili tek srednjoškolci prvaci, maturanti ili već »bivši« osvjedočili smo se na i oko sportskih terena, a pogotovo oko roštilja, jer savki razred imao je svoj roštilj i svog roštilj – majstora.




   – Ražnjići s povrćem, svinjska vratina, pileći file i gljive, eto, to će danas jesti dva prva i dva druga razreda, izvjestio nas je Josip Tomac, jedan od onih koji i pali vatru, i brine o onom što će se na nju staviti, dodavši da je kod njih curama jedini zadatak da budu ukras za stolom.


   Dominik Stanojević koji će još malo pa na zagrebački FER ne bi ni za što na svijetu propustio ovo druženje, baš kao i njegov bivši »supatnik iz gimnazijskih klupa« Mateo Pedišić.   

Učenje prijateljstvu


– Ovo današnje druženje došlo nam je super da zaokružimo jedan period života i otisnemo se u nepoznato. Znam da ćemo tu biti i iduće godine ali s nekim novim iskustvima i nekim novim pričama, obećao je Dominik.


   Maturanti Nikolina Beaković i Kevin Kovač tvrde kako im je ovo četvrti Festival sporta i kako je iz godine u godinu sve bolje i bolje, s čim se složio i ravnatelj gimnazije prof. Henry Ponte koji kaže da su prva dva susreta bila uigravanje, a četiri posljednja »prava pjesma«. Želja mu je ostvariti ideju o proljetnom izletu na neki otok, no za to još uvijek nisu uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju.


   – Osim što se trudimo razviti sportski duh kod učenika, velika vrijednost ovakvih susreta je i u socijalizaciji. Učimo ih prijateljstvu, kazao je prof. dr. Hrvoje Grofelnik.


   A kako bi onih 12 Celzija sličilo na 20 da nije bilo prijateljstva u tolikoj mjeri da je uspjelo potjerati i oblake, i kišu. Medalje i pehari ionako nikom nisu bili od presudne važnosti iako ih je lijepo dobiti.