Ugledni književnik i novinar

Giacomo Scotti ogorčen zbog uskrate novca Editu: “Hasanbegovićeve izjave prljaju ugled zemlje”

Kim Cuculić

Briga o talijanskoj manjini dužnost je hrvatske države  –  Giacomo Scotti / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Briga o talijanskoj manjini dužnost je hrvatske države – Giacomo Scotti / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

"Ni u bivšoj Jugoslaviji, ni u godinama nakon rata, kad je zemlja bila polusrušena i ekonomski u teškom stanju, nitko nije dovodio u pitanje škole i novine talijanske zajednice", ističe Giacomo  Scotti. "Gdje je tu multikulturalnost i multietničnost u koju se zaklinju svi, ali očito samo u izbornim kampanjama?", pita se Komadina.



RIJEKA Zabrinut zbog  smanjivanja sredstava za izdavačku kuću Edit, zbog čega je dovedeno u pitanje izlaženje lista La Voce del popolo, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću pismo u kojem traži pojašnjenje te odluke.


Situaciju u novinsko-izdavačkoj kući Edit i dnevniku La Voce del popolo komentirao je i talijanski i hrvatski književnik i novinar Giacomo Scotti, bard novinarstva talijanske nacionalne zajednice.


Njegovanje zajedništva


– Šokiran sam izjavom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da su sredstva za La Voce del popolo srezana na pola, a da ih ubuduće za Edit preko Ministarstva kulture neće ni biti. La Voce del popolo kontinuirano izlazi više od 70 godina i još se nikad nešto takvo nije dogodilo – ni u vrijeme Jugoslavije, ni u samostalnoj Hrvatskoj. Ni u godinama nakon rata, kad je zemlja bila polusrušena i ekonomski u lošem stanju, nitko nije dovodio u pitanje škole i novine talijanske zajednice u Istri i na Kvarneru. Sad kad se Hrvatska nalazi unutar Europske unije, izjave poput ove ministra Hasanbegovića prljaju ugled zemlje u Europi i svijetu. Edit, La Voce, Talijanska drama, škole na talijanskom jeziku i druge institucije talijanske nacionalne zajednice u Istri i Rijeci uvijek su djelovale na dobrobit ove zemlje i njegovale zajednišvo i koegzistenciju. Sada se događa da se iz redova hrvatske Vlade izražava negativan odnos prema jednoj manjini koja se u ovoj situaciji nema snage braniti. Briga o talijanskoj manjini dužnost je hrvatske države. I zbog krize u Italiji smanjena su sredstva, pa sam zabrinut što će dalje biti. Drago mi je da postoji Novi list koji se bori za prava talijanske zajednice – ističe Scotti.


Odnos prema  manjini




Na krizu u Editu osvrnuo se i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


– La Voce del popolo je više od novine. La Voce del popolo je  pitanje odnosa matične države prema autohtonoj nacionalnoj manjini. Ako pomoć u financiranju lista nije u nadležnosti Ministarstva kulture, onda je valjda u nadležnosti nekog drugog ministarstva. Ne može se nešto što je dogovoreno i planirano izbacivati  iz proračuna preko noći. Ako ćemo biti demokratska i pravna država, ne mogu se s promjenama vlasti mijenjati stečena prava. Puna su nam usta manjina kada nam treba demokratski folklor, a kada većinski narod treba pokazati razumijevanje prema manjinskim pitanjima i pravima, onda se smanjuju dotacije. Gdje je tu multikulturalnost i multietničnost u koju se zaklinju svi, ali očito samo u izbornim kampanjama? – pita se Komadina.