Stop mržnji i netoleranciji

Giacomo Scotti o neofašističkom incidentu: ‘Trebalo ih je oštrije kazniti, možda bi razmislili’

Marinko Glavan

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

'Ti samozvani talijanski »domoljubi«, u stvari obični neofašisti, ne razumiju ili ne žele razumjeti da svakom sličnom provokacijom udaraju na autohtono talijansko stanovništvo Rijeke i Istre i njihov suživot sa svim ostalim narodima u Hrvatskoj.'



RIJEKA – Mržnja i netolerancija nisu se nikad proširile u Rijeci, a vjerujem da niti neće, unatoč onima koji žele nametnuti takve stavove, rekao je Giacomo Scotti, riječki pisac i novinar, Talijan koji je u Rijeku doselio u godinama nakon Drugog svjetskog rata, komentirajući provokaciju skupine talijanskih građana koji su na Guvernerovoj palači istaknuli monarhističku zastavu Italije.


– Prvo, stvari treba nazvati pravim imenom i reći da je to bila provokacija neofašista. Čudim se kako olako prelazimo preko toga, pogotovo institucije Republike Hrvatske koje su počinitelje, kao i one koji su došli na aerodrom s provokatorskim rekvizitima, trebale oštrije sankcionirati, a ne ih samo poslati kućama. Možda bi idući put razmislili hoće li pokušati ponovo sa sličnim provokacijama, a ne da se ovako kao sada, slobodno došeću do Guvernerove palače i objese zastavu, kaže Scotti.


Ističe kako, kao hrvatski građanin talijanske nacionalnosti, vjeruje da ova i slične provokacije neofašista neće naići na plodno tlo, niti među pripadnicima talijanske manjine, niti većinskog hrvatskog naroda.




– Ti samozvani talijanski »domoljubi«, u stvari obični neofašisti, ne razumiju ili ne žele razumjeti da svakom sličnom provokacijom udaraju na autohtono talijansko stanovništvo Rijeke i Istre i njihov suživot sa svim ostalim narodima u Hrvatskoj. Vjerujem da ni pošteni Hrvati neće nasjedati na ovakve činove i zbog njih se okrenuti protiv svojih sugrađana talijanske nacionalnosti. Drago mi je da su u medijima ovaj događaj odmah osudili predsjednica Zajednice Talijana Rijeke Melita Sciucca i zastupnik talijanske manjine u Saboru Furio Radin, ističući u prvi plan miran i uspješan zajednički život Talijana i Hrvata u našoj zemlji. Istra i Rijeka ističu se kao primjer uspješnog suživota različitih nacija. Između ostalog, to je sigurno bio i jedan od glavnih razloga zbog kojih je Rijeka odabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Taj duh zajedništva je uvijek bio tu i uvijek će biti, neka to znaju i neofašisti. Nećemo pasti pred tim provokatorima, kaže Scotti, dodajući kako je i u Italiji, iz redova Esula, sve češće prisutna poruka da kulturom i suradnjom treba graditi mostove između onih koji su otišli i onih koji su ostali u Rijeci.


– Esuli i stradavanje dijela talijanskog naroda nakon Drugog svjetskog rata često se koriste u dnevnopolitičke svrhe, pogotovo na talijanskoj desnici i među neofašistima. Naravno, pri tom se gledaju samo »svoje« žrtve, a zaboravljaju se spomenuti masovni zločini počinjeni na ovim prostorima pd vlašću fašističkog režima. Na taj način samo se potiče mržnja i strah od drugih i sebično se gleda samo na svoju bol, a treba pokušati vidjeti i tuđu. Ali to nije u interesu neofašista i njihovih organizacija kojih u Italiji ima i sve su glasnije, iako su to i dalje marginalne organizacije za koje vjerujem da će vrlo brzo oslabjeti i nestati s političke scene, kaže Scotti.