Domaća pamet i znanje iz riječkog Startup inkubatora

Genijalci iz riječke Ružićeve ulice na meti svjetskih investitora

Andrej Petrak

Ordsy mobilna aplikacija za naručivanje hrane i pića, po izboru Ministarstva poduzetništva, a na poziv malezijske vlade, bit će predstavljena na svjetskom summitu mladih poduzetnika. Osim u njih, velike se nade polažu i u Lenix, RollTee.com i MalaŠpajza.com 



RIJEKA Ordsy, Lenix, RollTee.com i MalaŠpajza.com četiri su tima iz prve generacije Startup inkubatora Rijeka što su se na Demo dayu predstavili potencijalnim investitorima iz različitih banaka. Riječki studenti i mlade osobe do 29 godina proteklih su šest mjeseci u najmlađem riječkom inkubatoru u Ružićevoj ulici imali besplatnu pomoć u osmišljavanju i postavljanju poslovnih modela kojima nude inovativne načine rješavanja problema, i to po mogućnosti boljih, ali i povoljnijih od konkurencije. Stručnu pomoć imali su i od mentora, ali i putem osobnih kontakata sa stručnjacima iz gospodarskih subjekata ili sveučilišne zajednice.


  Raspored predavanja


U riječkom Startup inkubatoru ponosni su na sva četiri tima što su tijekom proteklih pola godine dosegli fazu u kojoj su spremni svoje ideje ponuditi investitorima, a pogotovo na Ordsy, Borne Beakovića i Dejana Hrena, koji su razvili Ordsy mobilnu aplikaciju za naručivanje hrane i pića. Riječ je o platformi za mobilno naručivanje hrane s personaliziranim iskustvom za korisnika, te korisničkom analitikom za restorane. Platforma je trenutno u beti, a više informacija dostupno je na webu www.ordsy.com.



Tim Ordsy odabralo je Ministarstvo poduzetništva da na poziv malezijske Vlade sudjeluje na predstojećem svjetskom summitu mladih poduzetnika, što će pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Baracka Obame, biti održan u Kuala Lumpuru. Borna Beaković i Dejan Hren imat će priliku predstaviti svoju platformu investitorima iz cijelog svijeta. 





Mentor i član Programskog vijeća Hrvoje Hudoletnjak, čijom je twitter prepiskom s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, i krenula cijela priča oko riječkog Startup inkubatora, ima puno razloga za zadovoljstvo. 


  – Osobno sam dosta zadovoljan onime što su predstavnici četvero timova prikazali. U potpunosti su spremni krenuti prema investitorima. Zadovoljan sam i zbog toga što kad danas pričamo o Startup priči, svi znaju o čemu se tu radi, dok to prije godinu dana, kad smo, krenuli, nije bio slučaj. Vidi se jasan napredak, ocjenjuje Hudoletnjak.



  Dok je Ordsy pred pragom svjetske slave, Nikola Curilović i Leo Paulišić iz Lenixa, dvojica dvadesetogodišnjaka, koji su činili najmlađi tim u Startup inkubatoru, razvili su aplikaciju StudentLife, koja rješava niz praktičnih problema s kojima su suočeni riječki studenti. Aplikacija StudentLife Rijeka rješava svakodnevne probleme u studentskom životu te obuhvaća vozni red svih autobusnih linija, donosi raspored predavanja i ispita na pojedinim fakultetima, te sve ostale, studentima važne informacije i potrebne lokacije, uključujući radno vrijeme gradske menze te kantina u studentskom i na riječkom Kampusu. StudentLife donosi i popis mjesta na kojima studenti s iksicama mogu ostvariti određene popuste, a u aplikaciji je implementiran i sustav za vođenje vlastitih bodova, u sklopu bolonjskog sustava studiranja, i to, kažu Curilović i Paulišić, lakšu i jednostavniju evidenciju, nego što to trenutno nudi sustav »Mudri«. Više informacija dostupno je na facebook stranici StudentLife Rijeka, a aplikaciju je moguće »skinuti« s Google Play Storea. 



 Moguća zarada


Tim iz RollTee.coma, u sastavu Bojan Majnarić, Una Rebić, Nermina Iljaz, Luka Belik, Sandro Uhač, Aleksandra Đukić, Iva Šarić i Iva Pucić, uhvatio se projekta proizvodnje organske odjeće od posebne mješavine konoplje i organskog pamuka, koju krase dizajni umjetnika iz čitavog svijeta. Kažu da, za razliku od konkurencije, krajnjim kupcima nude odjeću visoke kvalitete od najprirodnijih mogućih materijala, a, napominju, putem njihova inovativnog poslovnog modela, dizajneri mogu zaraditi više nego igdje drugdje. Više o projektu dostupno je na www.rolltee.com. 



  Andrea Švaglić odlučila je na simpatičan i koristan način spojiti svoje dvije ljubavi, informatiku i kulinarstvo, odnosno spravljanje kolača, te na webu MalaSpajza.com ponuditi pretraživanje recepata na nov način, putem odabira namirnica koje korisnik označi. Stranica www.malaspajza.com pokrenuta je u rujnu, a svakim danom povećava se broj korisnika i fanova. Na webu je posjetitelju omogućeno da na jednostavan način označi namirnice koje ima kod kuće, a Mala Špajza izlistat će recepte koje je moguće napraviti upravo s tim sastojcima. Zasad se radi o receptima za slastice, ali Švaglić najavljuje da uskoro namjerava uvesti i recepte za slana jela. Osnovni je cilj da MalaŠpajza.com pomaže kod onog, tako čestog, pitanja: »Što kuhati danas?«, a da pritom korisnici koriste namirnice koje trenutno imaju kod kuće i uče nove recepte.  


Veliki interes


Vrata Startup inkubatora Rijeka otvorio je Grad Rijeka u veljači, s ciljem da mladim ljudima pruži poduzetničku infrastrukturu za razvoj njihovih ideja. S rezultatima prvih šest pilot mjeseci riječkog Startup inkubatora u Gradu su i više nego zadovoljni. 


  – Četiri predstavljena projekta jako su dobra. Neki od njih razvili su i poslovni plan u suradnji sa stručnjacima iz Porina. Zaista su spremni za implementaciju. Dio timova otvorit će firme, a mi ćemo im, naravno, svima nastaviti davati podršku, putem programa Grada Rijeke namijenjenog poduzetnicima početnicima. Na raspolaganju im stoji i čitav niz potpora iz Ministarstva poduzetništva i obrta, Hamag Investa i drugog. Mi nećemo napustiti ove timove, nastavit ćemo se brinuti o njima, oni su sad samo oslobodili mjesta za one koji će tek doći u inkubator, kaže viša savjetnica u gradskom odjelu za poduzetništvo Vlasta Linić. 


  Grad Rijeka objavio je javni poziv za ulazak u inkubator, a prema riječkima Vlaste Linić, određeni broj prijava već je zaprimljen, te su u Gradu zadovoljni dosadašnjim interesom. 


  – S našim vanjskim suradnicima, članovima Programskog vijeća, krenut ćemo u jaču animaciju po riječkim fakultetima. Očekujemo da će biti popunjena sva mjesta u inkubatoru, najavljuje Linić.