Novost u Rijeci

Gdje nabaviti i kako koristiti Rijeka City Card?

Damir Cupać

Diners Club Rijeka City Card prepaid karticu moguće je izraditi u poslovnicama Erste banke u Rijeci na Jadranskom trgu 3a i Zametskoj cesti 59a, te na prodajnom mjestu Autotroleja na Trgu bana Josipa Jelačića 3, dok će se u vrlo skorom razdoblju prepaid kartice moći izraditi u ostalih osam poslovnica Erste banke u Rijeci i širem gradskom području



RIJEKA Grad Rijeka uvest će od prvog rujna 2014. godine gradsku karticu (Rijeka City Card – RCC) kojom će se omogućiti brže i jednostavnije korištenje usluga gradskih komunalnih poduzeća i gradskih ustanova. Projekt je temeljem javnog natječaja u suradnji s Gradom Rijekom i gradskim društvima razvila zajednica ponuditelja Erste Card Club, Logista, Trilix, Handpress i SIPnet. 


Prva komunalna usluga za koju će biti potrebno izraditi karticu je vožnja autobusima Autotroleja za one koji koriste pokaznu kartu. Od 1. rujna 2014. godine karticu će moći izraditi svi riječki osnovnoškolci i srednjoškolci kao i studenti, a ostale skupine građana karticu će izrađivati i u mjesecima koji dolaze. 


Kako koristiti karticu?


Sve tri vrste gradskih kartica imaju jednu istu funkciju – korištenje više gradskih usluga na jednoj izabranoj kartici. Dodatno, kartice nude i mogućnost plaćanja usluga i proizvoda.




  Kartice se očitavaju na validatorima, uređajima za očitavanje, u autobusima Autotroleja od rujna 2014. godine, na stupovima za plaćanje parkinga na otvorenim parkiralištima Rijeka prometa od listopada 2014. godine, na uređajima za očitavanje kartica pred rampama na zatvorenim parkiralištima sukcesivno tijekom listopada i studenog 2014. godine, na uređajima za očitavanje u Gradskoj knjižnici od prosinca 2014. godine, te na prodajnim mjestima na kojima je omogućeno beskontaktno plaćanje. Ako je na karticu upisana mjesečna/godišnja pokazna karta, parkirna karta Rijeka prometa ili članarina u knjižnici, kartica se samo prislanja na validator u autobusu, na stup pred parkirališnom rampom, odnosno na parkiralištu ili na uređaj za očitavanje u knjižnici.


  Korisnicima gradske kartice bit će jeftinije karte u autobusima Autotroleja. Naime, sada karta kupljena kod vozača košta 10 kuna, a za korisnike gradske kartice iznosit će 7,75 kuna. Za takav način plaćanja potrebno je imati određeni novčani iznos na kartici. Prilikom kupnje karticu je potrebno prisloniti na uređaj za očitavanje. U autobusima se na validatoru najprije odabire zona za koju se kupuje karta, a potom se na uređaj prislanja kartica.


  Na sličan način postupa se i na parkiralištima. Na zatvorenim parkiralištima kartica se prislanja prilikom ulaska na parking i prilikom izlaska. Sustav obračunava vrijeme provedeno na parkiralištu i teretiti karticu za iznos parkiranja.


Gdje izraditi karticu?


Diners Club Rijeka City Card prepaid karticu moguće je izraditi u poslovnicama Erste banke u Rijeci na Jadranskom trgu 3a i Zametskoj cesti 59a, te na prodajnom mjestu Autotroleja na Trgu bana Josipa Jelačića 3, dok će se u vrlo skorom razdoblju prepaid kartice moći izraditi u ostalih osam poslovnica Erste banke u Rijeci i širem gradskom području, a o čemu će građani biti pravodobno obaviješteni. Ova se kartica izdaje na licu mjesta.


  DCRCC kreditnu i DCRCC companion karticu moguće je zatražiti u svim poslovnicama Erste banke ili u poslovnici Autotroleja u Rijeci. Po odobrenju, kartica će korisnicima stići na kućnu adresu.


  Za izradu bilo koje od navedenih kartica potrebno je ispuniti zahtjev za izdavanjem kartice koji se može dobiti na mjestu na kojem se kartice izrađuju, a može se pronaći i na internetu, na stranicama Erste Card Cluba, Autotroleja i Rijeka City Carda. Zahtjev za izdavanje kartice treba ispuniti te mu priložiti ostalu potrebnu dokumentaciju – kopiju osobne iskaznice ili putovnice. Za malodobne korisnike zahtjev potpisan od strane roditelja ili staratelja, kopiju osobne iskaznice ili putovnice, odnosno izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list, te potvrdu o pohađanju škole. Roditelji malodobnih osoba koje nemaju osobne iskaznice ili putovnice trebali bi ponijeti sa sobom i jednu fotografiju. Kada je kartica izrađena, na nju se upisuju usluge gradskih komunalnih poduzeća i ustanova: mjesečna ili godišnja pokazna karta Autotroleja, parkirna karta Rijeka Prometa, članarina u Gradskoj knjižnici…


  Gradske usluge se na karticu upisuju u gradskim poduzećima i ustanovama. Svako prvo upisivanje pojedine gradske usluge na gradsku karticu mora se obaviti u nadležnom komunalnom/trgovačkom društvu ili ustanovi. Od listopada će gradske usluge biti moguće kupiti i na RCC karticu upisati putem interneta, ali uz uvjet da su prvi puta kupljene i u RCC karticu upisane u komunalnom društvu ili ustanovi.


  Tako se u rujnu na izrađenu karticu može upisati mjesečna ili godišnja pokazna karta Autotroleja i to na prodajnom mjestu Autotroleja na Trgu bana Jelačića 3 gdje je moguće i izraditi karticu, a također i na prodajnom mjestu na Delti b.b., te u Opatiji u Ulici Velog Jože 1 nakon što se kartica izradi u banci ili u poslovnici Autotroleja.